5 dintre cele mai valoroase bijuterii din întreaga lume

 bogdan.galca
.

„Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete, spune Marilyn Monroe în 1953, în cântecul cu același nume interpretat în filmul „Domnii preferă blondele. Încă din cele mai vechi timpuri, cadourile preferate de femei au fost bijuteriile, iar situația nu este diferă nici în prezent.

Poveștile din spatele unor pietre prețioase au făcut ca valoarea lor să crească, iar unele dintre podoabele găsite în urmă cu sute de ani și vândute pe sume extrem de mici valorează în prezent zeci de milioane de dolari. Iată câteva dintre cele mai scumpe bijuterii din întreaga lume. 

1. Diamantul The Hope

Cel mai valoros și, probabil, cel mai cunoscut diamant din întreaga lume, The Hope a fost purtat de regi și regine în cele peste patru secole de când a fost descoperit, iar astăzi poate fi admirat la Smithsonian Museum of Natural History, din Washington DC. Diamantul cântărește 45,52 de carate și valorează peste 200 de milioane de dolari. Dincolo de aspectul său magic, legendele despre blestemul care îl urmărește au făcut ca popularitatea acestei bijuterii să crească.

2. Broșa Peacock 

Laurence Graff, unul dintre cei mai cunoscuți bijutieri ai lumii, fondatorul firmei Graff Diamonds, a creat cea mai scumpă broșă din lume (din istoria recentă), în valoare de 100 de milioane de dolari. Expusă pentru prima dată în 2013, la un târg de artă din Olanda, broșa are forma unui păun, ale cărui pene conțin peste 1.300 de diamante albe, galbene, albastre și portocalii, având 120,81 de carate. Un diamant rar albastru închis se afla în centru și cântărește 20,02 carate.

3. Diamantul Wittelsbach-Graff

Considerat a fi una dintre cele mai scumpe bijuterii din întreaga lume, diamantul Wittelsbach-Graff are și o poveste pe măsura valorii sale. A fost descoperit în India și a fost adus în Europa de Jean-Baptiste Tavernier, călător și comerciant de pietre prețioase din secolul al XVII-lea. Diamantul Wittelsbach-Graff a fost deținut de case regale, a fost expus în câteva din cele mai importante muzee din lume și vândut la prețuri record pentru o bijuterie. În 2008, la o licitație din Londra, diamantul a fost vândut pentru suma de 23,4 milioane de dolari. Cumpărătorul, Laurence Graff, a modificat piatra prețioasă și a eliminat aproximativ 4,5 carate din diamantul albastru. Astfel, a reușit să intensifice culoarea naturală a bijuteriei, iar valoarea sa a crescut considerabil. În 2011, fostul emir al Qatarului Hamad bin Khalifa al-Thani a plătit cel puțin 80 de milioane de dolari pentru diamantul de 31,06 carate.

4. Diamantul The Pink Star

În 2017, diamantul The Pink Star, care cântărește 59,6 carate, a fost vândut la o licitație în Hong-Kong pentru suma de 71,2 milioane de dolari. Diamantul a fost găsit în 1999, în Botswana, într-o mină a companiei De Beers. Piatra brută avea 132,5 carate înainte de fi tăiată şi şlefuită. Experții în bijuterii susțin că dimensiunea și calitatea acestei pietre prețioase sunt superioare tuturor diamantelor existente în întreaga lume.

5. Colierul LIncomparable

Considerat cel mai scump colier din lume, LIncomparable, creație a companiei Mouawad, este ornat cu 90 de diamante albe de 230 de carate, are un pandantiv cu un diamant perfect de peste 407 carate şi valorează 55 de milioane de dolari.

În anii ‘80, o fetiță care se juca prin molozul unei mine a găsit un diamant care cântărea 890 de carate. I-a dat piatra prețioasă unei rude, care a vândut-o unui comerciant. Înainte ca diamantul să devină parte din colierul creat de compania Mouawad, a fost expus la Muzeul Smithsonian din Washington DC. În 2013, la o expoziție în Qatar, a fost prezentat pentru prima dată colierul LIncomparable.

Valoarea acestor bijuterii crește de la an la an, transformându-le din simple accesorii în obiecte de muzeu.

Foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Teilor

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton