În cultura noastră, pâinea nu lipsește de la nicio masă. Pâinea albă din comerț este însă fabricată din făină rafinată, care își pierde în acest proces o bună parte din fibre și nutrienți. În plus, consumul de pâine poate cauza o creștere a glicemiei și poate adăuga un număr considerabil de calorii oricărei mese, indiferent cât de ușoare sunt celelalte alimente consumate.
Pâinea este evitată și de toți cei care au o sensibilitate sau intoleranță la gluten, însă ei nu sunt singurii care au probleme digestive de fiecare dată când o mănâncă. Acest lucru se întâmplă deoarece pâinea este bogată în carbohidrați care pot cauza senzația de balonare, dureri abdominale sau încetinirea digestiei. Pentru a elimina o parte din aceste probleme nu este nevoie să elimini complet produsele de patiserie din alimentație, ci doar să le înlocuiești, atunci când este posibil, cu alternative mai sănătoase.
Tortillas din porumb
Foarte populare în bucătăria mexicană, tortillas din porumb sunt bogate în fibre. Ele pot fi folosite la prepararea sandvișurilor, burgerilor sau pentru wraps, dar pot servi și ca blat pentru pizza. În plus, le poți consuma și ca atare sau unse cu puțin unt sau cremă de brânză, întrucât au o textură crocantă și savuroasă. Tortillas pot fi preparate și în casă, cu ajutorul a doar două ingrediente: apă și un tip de făină mexicană numită Masa Harina.
Banana bread
Banana bread nu este nici pâine, nici chec, ci mai degrabă un hibrid între cele două. Singura condiție pentru ca banana bread să fie o gustare sănătoasă este să fie preparată în casă, întrucât cea din comerț poate fi bogată în zahăr și conservanți. Pe lângă rețeta clasică de banana bread există și multe alte variații, astfel încât este imposibil să nu găsești o rețetă pe placul tău și al întregii familii. Banana bread este bogată în proteine, grăsimi sănătoase, fibre și nutrienți esențiali, așa că poate fi un înlocuitor bun pentru pâinea clasică.
Dacă dorești ceva dulce, dar de post, avem aici o rețetă de chec de post!
Pâinea din secară
Pâinea fabricată din secară este mai densă, mai închisă la culoare și mult mai bogată în fibre. Secara nu are ca efect creșterea glicemiei din sânge și poate fi mai săracă în calorii, însă motivul pentru care mulți o evită este gustul ei specific, care nu este pe placul tuturor. Pâinea de secară este o alternativă recomandată și celor care fac sport, datorită aportului ei de fibre. Ține cont însă că nu este lipsită de gluten, așa că dacă ai o intoleranță la această proteină, s-ar putea să nu fie tocmai potrivită pentru tine.
Salata verde
Salata verde cu frunze mari pot înlocui cu succes pâinea sau tortillas folosite atunci când faci „wraps'. Poți umple salata cu ingredientele pe care le consumi de obicei și o poți împacheta astfel încât să obții un soi de șaorma cu salată, însă cu infinit mai puține calorii. Acesta este o idee excelentă pentru persoanele care țin dietă, dar nu vor să își refuze un răsfăț ocazional. Poți umple salata cu piept de pui la grătar, morcovi, castraveți, năut sau ouă trase în tigaie și vei obține o gustare sănătoasă, nutritivă, dar săracă în grăsimi și calorii.
Pâinea din germeni de grâu
Americanii o numesc „pâinea lui Ezekiel', însă în spatele acestei denumiri misterioase se ascunde de fapt o pâine fabricată din grâu încolțit. Spre deosebire de pâinea fabricată din făină rafinată, pâinea din germeni de grâu conține, de regulă, patru cereale integrale (grâu, orz, mei și alac), precum și două legume: soia și linte. Calitatea acestei pâini se reflectă și în prețul ei la raft. Însă trebuie să știi că acest tip de pâine este mult mai bogat în fibre și proteine și complet lipsit de zahăr. Totuși, în afară de mei, celelalte cereale din pâinea din germeni conțin gluten, așa că nu este recomandată persoanelor care au sensibilitate sau intoleranță la gluten.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Viacheslav Nikolaenko
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Beko