4 obiceiuri sănătoase care te vor ajuta să îți întărești sistemul imunitar

.

În sezonul rece pare că toată lumea răcește în jurul tău. Atât la muncă, cât și în mijloacele de transport în comun vezi oameni care tușesc sau își suflă nasul și nu știi cum să te ferești mai eficient de bacterii și virusuri.

Dacă vrei să treci cu brio peste iarnă, fără să răcești, ai nevoie de un sistem imunitar capabil să lupte cu virusurile care pot fi o sursă importantă de neplăceri. Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta, dacă vrei să stai departe de afecțiunile de sezon și îți dorești un sistem imunitar puternic.


Mănâncă fructe și legume viu colorate

Pentru ca sistemul imunitar să fie puternic, acesta are nevoie de nutrienți esențiali precum zinc, fier, acid folic și vitaminele C, E și A. Tocmai de aceea este important să consumi în mod regulat fructe și legume precum citrice, mere, struguri, zmeură, ceapă, spanac, cartofi dulci și morcovi.

Te poți bucura de beneficiile lor dacă le incluzi în dietă cât poți de des ca fel principal, garnitură sau ca gustare. Mai mult, poți încerca și câteva rețete de sucuri naturale delicioase, pe care le poți prepara rapid cu un storcător de fructe.


Dormi cel puțin șapte ore pe noapte

În timpul somnului, corpul tău se regenerează ca să fie pregătit să facă față unui nou val de provocări. Dacă nu dormi destul, nivelul de hormoni responsabili cu stresul poate crește, iar organismul devine sensibil în fața infecțiilor.

Pentru a te asigura că te bucuri de un somn odihnitor, este important să te pregătești corespunzător. Evită să consumi produse care conțin zahăr cu cel puțin trei ore înainte de culcare deoarece îți vor da energie. De asemenea, alege să citești o carte, în loc să stai pe telefon sau pe laptop și vei adormi mai repede.

Consumă mai mult usturoi

Un studiu publicat în Journal of Nutrition a demonstrat că dacă ai obiceiul să consumi des usturoi riscul de a răci sau de a face gripă este mai mic. Mai mult, perioada de convalescență va dura mai puțin și simptomele vor fi mai superficiale.

Îți recomandăm să consumi cât mai des usturoi, fie că pregătești tradiționalul mujdei, fie îl adaugi în diferite feluri de mâncare, ba chiar în deserturi. Deoarece usturoiul devine dulce atunci când e gătit, îl poți adăuga în diverse prăjituri pentru o aromă specială.


Cântă mai des

Dacă până acum nu cântai la duș sau prin casă, acum ai un motiv în plus să o faci. Cercetătorii de la Tenovus Cancer Care au descoperit că pacienții care suferă de cancer și care au cântat pentru o oră alături de un cor au avut un sistem imunitar mai puternic.

Prin cântat, indiferent dacă te pricepi sau nu, reduci nivelul de hormoni responsabili cu stresul. Poți fredona melodiile preferate în intimitatea casei tale sau îți poți aduna prietenii ca să mergeți la o seară de karaoke.


Pentru a preveni îmbolnăvirea, principalele soluții pot fi vaccinarea și purtarea unei măști chirurgicale care filtrează microbii. Pe lângă acestea, mai poți adopta câteva obiceiuri sănătoase care te vor ajuta să îți întărești sistemul imunitar și îți vor îmbunătăți starea de bine.

Sursă foto: Shutterstock