4 moduri în care poți să faci economii la cumpărături (și să-ți iei tot ce vrei)

.

Fie că te consideri „dependentă de shopping' sau că faci cumpărăturile doar pentru a-ți asigura strictul necesar, lipsa fondurilor este o problemă pe care o întâmpini mereu la finalul lunii. Ți-ai dori poate, ca în urma cumpărăturilor să reușești poate să rămâi și cu niște bani puși deoparte pentru vacanțe sau chiar și pentru situații neprevăzute.

Este foarte posibil ca, atunci când mergi la cumpărături, să nu acorzi o atenție prea mare gestionării banilor pe care îi ai la dispoziție. Următoarele metode te pot ajuta să cheltui într-un mod mai inteligent.


Nu cumpăra impulsiv

Oricât de mari ar fi tentațiile, majoritatea sesiunilor de shopping furios se vor face resimțite până la finalul lunii. Secretul nu este acela de te abține de la lucrurile pe care le vrei sau de care ai cu adevărat nevoie, ci de a evita să cumperi lucruri în plus, la care nici nu te-ai gândit că le vrei, dar care pur și simplu îți fac cu ochiul.

Cea mai simplă metodă de a rezista unor astfel de ispite este întocmirea unei liste de cumpărături. Chiar dacă ai mai încercat această metodă și în trecut și nu a funcționat, încearcă de acum înainte chiar să respecți tot ce notezi acolo. Încearcă să o folosești o listă nu doar atunci când mergi la supermarket, ci și când te duci să îți cumperi haine.


Pentru cumpărăturile costisitoare și urgente, folosește un card de cumpărături

Uneori pot apărea situații neprevăzute, precum defectarea unui dispozitiv electrocasnic a cărui înlocuire nu poate suferi amânare. Aceste accidente nu doar că îți dau peste cap planurile, dar îți și îți produc o gaură serioasă în buget.

O măsură de ameliorare a acestor efecte este folosirea unui card de credit creat special pentru cumpărături. În general, perioada în care trebuie să înapoiezi băncii banii este una destul de generoasă, iar dacă îi restitui în termen, nu trebuie să plătești nicio dobândă.

Cumpără în afara sezonului

Acest sfat se aplică mai ales cumpărăturilor de haine și este menit să te ferească de prețurile uneori astronomice pe care marile branduri le aplică produselor lor vestimentare atunci când sunt lansate. Oricât de mult ai fi îndrăgostită de o pereche de pantofi sau de o rochie lansată de brandul tău preferat, fii convinsă că o vei găsi la aproape jumătate de preț în mai puțin de un an.


De asemenea, pentru reduceri cu adevărat substanțiale, încearcă să-ți faci cumpărăturile în timpul marilor lichidări de stoc dintre sezoane.

Nu te lăsa influențată de strategiile decorative

În multe din magazinele în care intri, produse sunt plasate în mod strategic, astfel încât privirea ta să cadă mereu pe oferta cea mai avantajoasă… pentru vânzător. Iată câteva exemple de astfel de strategii decorative:

  • rafturile de la nivelul privirii – în multe hypermarketuri, brandurile cele mai cunoscute (și scumpe) sunt plasate pe rafturile de la nivelul privirii, astfel că poți găsi produse de o calitate la fel de bună (dar mai ieftine) dacă te uiți pe rafturile de sus sau de jos.
  • produsele din spatele magazinului – uneori, cele mai bune oferte nu vor fi afișate cum intri într-un magazin ci sunt ascunse în spate, așteptând să fie descoperite de cumpărătorii experimentați.
  • produsele din dreapta – cum cea mai mare parte a populației lumii este dreptace, multe magazine își etalează produsele mai scumpe în partea dreaptă, deoarece oamenii privesc instinctiv în acea direcție.

Orice outlet bine organizat va întrebuința diverse tactici decorative și de ambianță pentru a scoate mai în față produsele scumpe. Încearcă să ignori muzica antrenantă, luminile de accent și orice alte decorațiuni ale raioanelor pe lângă care treci.

Fără să faci rabat de la calitate, ține-te cât de mult poți de planul de cumpărături pe care ți l-ai întocmit. Vei economisi timp și vei reuși să pui și bani deoparte în fiecare lună.

Sursă foto: Shutterstock.com