Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl ai pentru că, în absența ei, orice activitate care îți face plăcere și orice sarcină ai avea de îndeplinit devin o corvoadă. Chiar și o simplă durere de cap sau o stare de amețeală îți afectează atât buna dispoziție, cât și programul zilnic, așa că cel mai bine este să faci tot posibilul pentru a-ți proteja sănătatea și a ține la distanță orice afecțiune. Desigur, nu totul depinde de tine, însă anumite lucruri pot fi prevenite. Se poate întâmpla ca, mergând pe premiza „nu mi se poate întâmpla tocmai mie”, să faci anumite greșeli care, ulterior, să se dovedească a avea consecințe negative asupra bunăstării tale fizice.
Sex neprotejat cu parteneri instabili
Indiferent cât de mare este pasiunea dintre voi la acel moment și cât de ridicat este nivelul presiunii – – nu uitați să vă protejați, mai ales dacă bărbatul cu care urmează să ai contact sexual nu este un partener stabil. Sexul neprotejat presupune numeroase riscuri pentru ambii și nu vorbim aici doar despre apariția unei eventuale sarcini nedorite, ci și despre boli sau infecții cu transmitere sexuală. Una dintre infecțiile pe care le poți lua pe această cale este sifilis, care se poate transmite și prin:
- contact cutanat cu legiuni contagioase;
- placentă, de la mamă la bebeluș;
- contact cu instrumente medicale contaminate sau prin transfuzii de sânge;
- sărut, dar în cazuri foarte rare și doar dacă la nivelul cavității bucale sunt prezente leziuni cu potențial contagios.
Sifilisul poate fi ignorat de către persoana infectată, deoarece, în stadiul inițial, acesta își face simțită prezența printr-o leziune la nivelul locului pe unde a pătruns bacteria, dar, ulterior, urmează o perioadă fără simptome. Nedescoperit la timp și netratat, sifilisul poate duce chiar și la deces. Așadar, cel mai bine este să nu te implici în acte sexuale neprotejate, decât dacă ai o relație stabilă în care atât tu, cât și partenerul tău v-ați făcut analizele necesare pentru depistarea bolilor și a infecțiilor cu transmitere sexuală.
Contact cu sângele altei persoane
Dacă, atunci când vezi o persoană rănită, ai impulsul de a merge să o ajuți, asigură-te, în primul rând, că nu iei contact direct cu sângele acesteia, deoarece riști să îți fie transmise boli sau infecții. Nu contează dacă este vorba despre o persoană necunoscută sau despre o prietenă care s-a tăiat la deget în bucătăria ta, pentru că este posibil ca persoana în cauză să sufere de o anumită boală care se transmite prin sânge și să nu știe acest lucru. Printre bolile care se pot lua prin contactul direct cu sângele se numără hepatita B, hepatita C și SIDA.
Atât hepatita B, cât și hepatita C afectează ficatul și pot duce, în timp, la declanșarea cirozei sau chiar la deces. Hepatita C afectează organismul în mai multe feluri: determină tulburări și dureri digestive, oboseală, probleme ale pielii și altele.
Cum se transmite hepatita? Citeste si ai grija de tine!
SIDA distruge mecanismele de apărare ale organismului în fața bolii, dar permite bolnavilor să aibă o viață normală în continuare. Aceștia transmit, din păcare, boala persoanelor cu care fac sex neprotejat, dar și celor cu care folosesc în comun seringi intravenos, dacă este cazul.
Având în vedere aceste riscuri, pregătește-te înainte să ajuți o persoană rănită. Asigură-te că porți mănuși medicinale dacă există chiar și un risc minim de a intra în contact cu sângele altei persoane.
Luarea mesei fără să te speli pe mâini
Când ajungi acasă după o zi obositoare de muncă sau când te grăbești să iei masa pentru a nu întârzia la serviciu, există șansa să omiți să te speli pe mâini înainte de a mânca. Este o greșeală care te poate costa propria sănătate, deoarece mâinile sunt cea mai eficientă cale prin care germenii infecțioși pot ajunge în organismul tău. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, dacă îți menții mâinile curate, te aperi de peste 200 de boli. Spălatul incorect al mâinilor sau lipsa totală a acestuia pot duce la declanșarea gripei, răcelii, hepatitei A, meningitei și a multor altora.
În fiecare moment, pui mâna pe obiecte diverse – bani, telefon mobil, mânere de uși și nu numai – care nu sunt altceva decât medii pline de germeni. Mâna îți atinge ochii, nasul, gura, favorizând migrarea germenilor de pe mâini în aceste zone. De aceea, încearcă să îți menții în permanență mâinile curate și nu face greșeala de a lua masa fără să le fi spălat înainte, pentru a ține bolile cât mai departe de tine.
Nu poți controla tot ce se întâmplă în viața ta, însă unele lucruri pot fi prevenite. Protejează-ți, pe cât posibil, sănătatea, astfel încât să te poți bucura de tot ce îți face plăcere, fără impedimente.
Sursă foto: shutterstock.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu reginamaria.ro