2 Mai Ziua Tineretului - cum se sărbătorește

.

2 Mai Ziua Tineretului a fost instituită prin lege ca Zi națională, în 2004. După cum îi spune și numele, este un moment dedicat exclusiv tinerilor. 2 Mai Ziua Tineretului implică o serie de activități sociale, culturale, artistice și sportive care au în prim plan tinerii români.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Data de 2 Mai Ziua Tineretului a devenit Zi Națională la 5 octombrie 2004. Atunci, 15 deputaţi, reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare, au iniţiat proiectul legislativ privind instituirea acestei zile. Legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, decizională, la 25 octombrie. Este vorba despre Legea nr. 425/2004 care a făcut din 2 Mai Ziua Tineretului.

Ce spune legea despre 2 Mai Ziua Tineretului

Legea nr. 425/2004 privind instituirea Zilei Naționale a Tineretului prevede următoarele:


„Cu prilejul Zilei Naţionale a Tineretului se organizează activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive şi se difuzează, prin mijloacele de informare în masă, materiale care vizează domeniile de interes ale tineretului.’

În plus, „Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv unităţile şi serviciile publice din subordinea acestora, care au atribuţii în domeniul tineretului, educaţiei, culturii, sportului, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor, precum şi structurile de şi pentru tineret acordă sprijin material, financiar şi organizatoric sărbătoririi Zilei Naţionale a Tineretului.’


Legea mai menționează și faptul că „În perioada 26 aprilie – 2 mai, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor difuza, cu prioritate, emisiuni despre problematica tineretului.’

Cum se sărbătorește 2 Mai Ziua Tineretului

Deși nu este o zi liberă, 2 Mai Ziua Tineretului este un bun prilej pentru a aduce în atenție problemele tinerilor din România. Pe de altă parte, toate activitățile sociale, culturale, artistice și sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului sunt susținute material financiar și logistic de către autorităţile administraţiilor publice centrale şi locale.


De menționat că, în cea de-a doua duminică a lunii mai, se organizează, din 1997, Ziua Națională a Adolescenților. 2 Mai Ziua Tineretului nu trebuie confundată nici cu Ziua Internațională a Tineretului, instituită de Organizația Națiunilor Unite, care se sărbătorește, din 2000, pe 12 august. Mai mult decât atât, trebuie spus că prima dată de celebrare a tinerilor a fost dată în 1992, de către Biserica Ortodoxă, care îi celebrează pe tinerii ortodocși anual, pe 2 februarie.


Capitala Tineretului se alege în fiecare an

În fiecare an, începând cu 2016, este ales câte un oraș reprezentativ ca fiind Capitala Tineretului din România. Anul acesta, onoarea îi revine orașului Târgu Jiu.

Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu cele dedicate Capitalei Europene a Tineretului. Este un program naţional destinat tinerilor. Și are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.


Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte. Iar oraşul câştigător este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură, potrivit portalului www.capitalatineretului.ro.

Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara. Aceasta a deţinut titlul și statutul în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017. Iar ediţia din 2017 a programului s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis. Începând cu 2 mai 2017, Capitala Tineretului din România a fost municipiul Bacău, până la 1 mai 2018. În noiembrie 2017, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Summitului Tinerilor, care a avut loc la Bacău, Baia Mare a fost desemnată Capitala Tineretului din România pentru perioada 2 mai 2018 – 1 mai 2019.

În noiembrie 2018, municipiul Iaşi a fost desemnat Capitală a Tineretului din România din anul 2019, la Gala Tineretului din România, eveniment găzduit de Sala Sporturilor din municipiul Baia Mare. „#rISeUP!' a fost conceptul cu care municipiul Iaşi a obţinut mandatul noii Capitale a Tineretului, derulat în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2022 a fost municipiul Constanţa, titlul fiind oferit în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România, desfăşurată la Iaşi în octombrie 2019, pentru conceptul câştigător #ComeToSEAus.


2 Mai Ziua Tineretului 2023 – #YouthURL

La 2 decembrie 2021, în cadrul Galei Tineretului Clujean, organizată la Cluj-Napoca, municipiul Târgu-Jiu a fost desemnat, online, Capitala Tineretului din România, pentru ediţia 2023, mandatul urmând să se desfăşoare în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023. În context, municipiul reşedinţă al judeţului Gorj aduce în atenţie conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon principal procesul de învăţare. Priorităţile acestui program, #YouthURL, sunt structurate pe patru direcţii de acţiune: stare de bine, acţiunea tinerilor, ecosistemul de tineret şi perspectivele tinerilor.


Orașul Târgu-Jiu aduce în prim-plan conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon central învățarea. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai. Toate acestea sunt transpuse într-o serie de activități diverse, de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.

În 2023, cu prilejul Zilei Naţionale a Tineretului, în reşedinţele de judeţ, dar şi în alte localităţi, autorităţile locale, în colaborare cu alţi factori locali şi cu organizaţii non-guvernamentale dedicate tinerilor, organizează manifestări specifice, concerte, seminarii, conferinţe, întreceri, pentru a aduce în prim plan importanţa tinerilor la nivelul societăţii.


Bistrița și-a anunțat programul pentru 2 Mai Ziua Tineretului

Potrivit stiribn.ro, Ziua Națională a Tineretului va fi marcată la Bistrița prin expoziţii, crosuri, jocuri sportive, vizionări de filme şi concerte. Primăria municipiului Bistriţa organizează, în perioada 24-29 aprilie 2023, o serie de activităţi recreativ-educative şi de divertisment dedicate tinerilor. Punctul de atracție maximă este concertul susținut, pe 29 aprilie, începând cu orele 19.00, de trupele MAAD, BESMETH, The Boulevard și Vunk, pe scena amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Ziua Tineretului 2023 în Dieceza de Iaşi

Potrivit Pr. Felix Roca, directorul Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului, Ziua Tineretului se va sărbători la Dieceza de Iași în ziua de 6 mai 2023. Este vorba despre prima sâmbătă din luna dedicată Sfintei Fecioare Maria, aşa cum este tradiţia în Dieceza de Iaşi. Acest eveniment va avea loc în fiecare decanat din Dieceza de Iaşi, dobândind astfel un caracter diecezan. Tema din acest an este: „Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă' (Lc 1,39). Se continuă, astfel, itinerarul dorit de Sfântul Părinte care are în centru îndemnul „ridică-te!', expresie care are şi semnificaţia de a învia, de a se trezi la viaţă. Alegerea de a celebra Ziua Tineretului în fiecare decanat are la bază dorinţa de a crea un cadru pentru o mai intensă comuniune între tineri şi de a oferi o formare mai profundă.

Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului va oferi mai multe detalii ulterior şi va pune la dispoziţie mai multe resurse la următoarea adresă de internet: www.tinericonectati.ro.

Ziua Internațională a Tineretului este pe 12 august

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat, în 1999, recomandarea făcută de Conferinţa mondială a miniştrilor responsabili pentru Tineret ca 12 august să fie declarată Ziua internaţională a tineretului.

Potrivit ONU (www.un.org), obiectivul Zilei Internaţionale a Tineretului este de a amplifica mesajul că este nevoie de acţiuni pentru toate generaţiile în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. De asemenea, marcarea acestei zile va creşte gradul de conştientizare cu privire la anumite bariere în calea solidarităţii intergeneraţionale, în special vârstismul, care afectează persoanele tinere şi în vârstă, având în acelaşi timp efecte negative asupra societăţii în ansamblu.

Vârstismul este o problemă insidioasă şi adesea neabordată în domeniul sănătăţii, drepturilor omului şi dezvoltării şi are repercusiuni atât asupra populaţiilor mai în vârstă, cât şi asupra celor mai tinere din întreaga lume, arată ONU. În plus, vârstismul se intersectează în mod regulat cu alte forme de discriminare (cum ar fi rasismul şi sexismul) şi influenţează oamenii în moduri care îi împiedică să îşi atingă întregul potenţial şi să contribuie în mod cuprinzător în comunitatea lor.

Solidaritatea între generaţii este cheia dezvoltării durabile. Potrivit ONU, rolul guvernelor, precum şi al organizaţiilor de tineret şi al grupurilor comunitare va fi esenţial pentru a asigura diseminarea informaţiilor de încredere în domeniul sănătăţii publice. Tinerii înşişi folosesc tehnologii online pentru a răspândi informaţii despre sănătatea publică în moduri atractive, cum ar fi videoclipuri, pentru a promova spălarea eficientă a mâinilor sau pentru a explica modul în care distanţarea socială poate salva vieţi.

În 1998, o rezoluţie care proclama 12 august drept Ziua internaţională a tineretului a fost adoptată de prima sesiune a Conferinţei mondiale a miniştrilor responsabili pentru Tineret, găzduită de Guvernul Portugaliei în cooperare cu Naţiunile Unite (Lisabona, 8 – 12 august 1998). Respectiva recomandare a fost aprobată ulterior de cea de-a 54-a sesiune a Adunării Generale a ONU, în Rezoluţia 54/120, intitulată „Politici şi programe care implică tineretul' („Policies and programmes involving youth' – 17 decembrie 1999).

Adunarea Generală a ONU a recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini Ziua internaţională a tineretului ca o modalitate de a promova o mai bună conştientizare a Programului mondial de acţiune pentru tineret.

Programul mondial de acţiune pentru tineret, adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1996, stabileşte un cadru de politici şi orientări pentru acţiunile naţionale şi de sprijin internaţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei tinerilor. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor. Programul se concentrează pe măsurile de consolidare a capacităţilor naţionale în domeniul tineretului şi pentru a creşte calitatea şi numărul de oportunităţi disponibile tinerilor pentru participarea deplină, eficientă şi constructivă în societate.

Sursa foto: 123rf.com

Alte surse: just.ro, Agerpres, stiribn.ro, capitalatineretului.ro

Citește și Cum au sărbătorit vedetele Ziua Națională