17 vitamine și minerale esențiale de care organismul nostru are nevoie

.

Organismul are nevoie de vitamine și minerale pentru a funcționa în parametrii normali. Este esențial ca în corp să nu existe un deficit din cele mai importante vitamine și minerale, pentru că acest fenomen ar putea crea o reactie în lanț, care ar da naștere unor afecțiuni grave, în timp.

În continuarea articolului vom regăsi cele mai importante vitamine și minerale și beneficiile pe care acestea le au pentru organism.


10 vitamine

Vitamine E

Vitamina E, cunoscută și sub denumirea de tocoferol, este recunoscută drept unul dintre cei mai puternici antioxidanți din câte există. Datorită acțiunii sale antioxidante, vitamina E stabilizează membranele celulare, influențând permeabilitatea și flexibilitatea peretelui celular. De asemenea, ea ajută la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi și la încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

Tocoferolul se regăsește cu precădere în sursele vegetale, cereale integrale, nuci, semințe, leguminoase și uleiuri rafinate. În lipsa unei diete bogate în această vitamină, se poate apela la suplimentele naturale ce o conțin.


Vitamina C

De-a lungul timpului, vitamina C și-a dovedit eficiența și aportul indubitabil pe care îl aduce în fortificarea sistemului imunitar, având efecte notabile asupra stării de bine. Vitamina C este implicată în numeroase procese vitale desfășurate în organismul nostru, cum ar fi: producția de glucocorticosteroizi și de substanțe care permit transmisia influxului nervos, metabolismul glucozei, al colagenului (componentă principală din numeroase țesuturi), al acidului folic și al anumitor aminoacizi.


Vitamina C se găsește în foarte multe fructe și legume, este mult mai indicat să o luăm din următoarele cele mai cunoscute alimente care o conțin: măceșe, citrice, kiwi, legume verzi, varza rosie, ardei roșu, ardei verde și ardei iute, capșune, guava, papaya, pepene, ananas, fructe de pădure, țelină, conopidaă, cartofi dulci, roșii.

Vitamina B1

Vitamina B1 sau tiamina este recomandată pentru o bună funcționare a sistemului nervos, digestiv, dar și la nivelul mușchilor și al inimii.


Aceasta se poate găsi în drojdia de bere, legume, semințe și nuci, cereale germinate și în carnea de porc (mai ales în organe).

Vitamina B2

Vitamina B2 sau riboflavina joacă un rol special ca antioxidant în combaterea radicalilor liberi – particule care deteriorează ADN-ul și care contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum cancerul. Vitamina susține funcția suprarenală, menține sistemul nervos sănătos și ajută la procesele metabolice cheie.

Cele mai bune surse de riboflavină sunt lactatele, în special laptele, iaurtul și brânza de vacă, în cerealele integrale, în pâinea integrală, în migdale, carne – în special ficat de vită, carne de pasăre, rinichi, pește -, în orezul sălbatic și legumele verzi, dar și în ciuperci, hrișcă, drojdie și albuș de ou.


Vitamina B3

Vitamina B3 (niacina) ajută la menținerea sănătății pielii, dar se utilizează și pentru scăderea nivelului ridicat de colesterol din organism, pentru tratarea tulburărilor respiratorii sau vasculare. De asemenea, ajută și la o bună circulație a sângelui, la funcționarea normală a creierului și la creșterea capacității memoriei. Vitamina joacă un rol cheie și în scăderea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, dar și în gestionarea diabetului. 

Cele mai importante surse vegetale de vitamina B3 include: avocado, mazărea verde, ciupercile, lintea, fasolea, cartofii, ghimbirul și ardeiul dulce. De asemenea, arahidele, semințele de floarea soarelui, de dovleac, soia, laptele de soia și cerealele integrale sunt, la rândul lor, alimente bogate în vitamina B3.


Sursele lactate au de asemenea în compoziție vitamina B3 – laptele, brânza cheddar, cașul, brânza de vaci etc. -, dar și făina integrală, atât din grâu, cât și din orez, orz sau porumb.

Vitamina B5

Vitamina B5 (acidul pantotenic) servește la reglarea diferitelor funcții în organism și, în special, contribuie la sinteza coenzimei A, o moleculă care intervine în reacțiile celulare aflate la baza metabolismului energetic, adică acele reacții care duc la producerea energiei necesare tuturor celulelor.


Acidul pantotenic este implicat și în sinteza acizilor grași și, prin urmare, în metabolismul hormonilor steroizi și neurotransmițători, precum și în utilizarea proteinelor, carbohidraților și a vitaminei D.

Cum acidul pantotenic își are numele acesta pentru că este prezent în multe surse de hrană, în aproape toate alimentele, se găsește mai ales în carne și derivatii săi (ouă și lapte), în pește, crustacee, fructe uscate și proaspete, dar și în cereale integrale.

Vitamina B6


Vitamina B6, cunoscută și ca pirodoxină, indispensabilă metabolismului, deoarece ajută la transformarea proteinelor, lipidelor și glucidelor și la formarea globulelor roșii. În plus, fiind un antioxidant foarte puternic, ajuta organismul să elimine unele substanțe toxice.

Vitamina se găsește în mod natural în alimente precum carnea de pasăre, nuci, cereale integrale, banane și avocado.

Vitamina B7

Vitamina B7 sau biotina este utilizată pentru creșterea celulelor și fabricarea acizilor grași în organism. Sursele bogate în biotină sunt: fructele uscate, oleaginoasele (alune, arahide, orz, semințe de pin, nuci, caju), oul (galbenușul), organele de animale (ficat, rinichi, creier), peștele și fructele de mare, cerealele și legumele. O altă sursă de vitamina B7, deși într-o măsură mai mică, este drojdia de bere, despre care se știe că promovează sănătatea pielii și a părului.


Vitamina B9

Vitamina B9 sau acidul folic este importantă în sarcină, având rol reprator al materialului genetic (ADN si ARN).  Acidul folic este implicat în sinteza aminoacizilor, adică a componentelor de bază ale proteinelor, dar și în producerea de celule roșii din sânge și reducând nivelurile de homocisteină din acesta.

Vitamina B9 se poate administra din: andive, spanac, sparanghel, ficat de miel, bame, broccoli, anghinare, varza de Bruxelles, linte, fasole și scoici.

Vitamina B12

Vitamina B12 (cobalamina) joacă roluri importante în diferite mecanisme ale organismului, fiind esențială în metabolismul celular, sinteza ADN – ului, metilare și metabolismul mitocondrial. De asemenea, vitamina ajută în cazurile de dermatită atopică, previne anemia și ajută la întărirea oaselor.

Cele mai bune surse de cobolamină sunt organele: ficatul de vita, vitel, miel și rinichii acestora, dar o cantitate deloc neglijabilă se află și în peștii grași.

7 minerale

Magneziu

Acest mineral este deosebit de important pentru sănătatea sistemului osos, cardiovascular, nervos și muscular. Printre cele mai bogate alimente în magneziu se numără îndeosebi oleaginoasele. Totodata, sunt considerate surse de magneziu si alte alimente, precum: spanacul, broccoli, ciupercile, pâinea, produsele din făină de grâu integral, ovăzul și soia, fasolea, cartofii, orezul, pieptul de pui, stafidele, merele, bananele și avocado, kiwi, ananas, ciocolata neagră și sfecla roșie.

Fier

O funcție vitală a fierului este aceea de a produce molecule importante precum mioglobina și hemoglobina, cu rolul de a transporta oxigenul în mușchi și oxigen din plămâni prin sistemul sangvin, asigurând sănătatea cardiovasculară.

Ficatul, carne ade vită, cartoful, gălbenușul de ou, broccoli, peștele, spanacul, ciocolata neagră (cacaoa), fisticul și fasolea sunt alimente bogate în fier.

Zinc

Mineralul poate stimula sistemul imunitar, ajută în cazul răcelilor sau afecținilor pielii, și poate combate depresia. Oligoelementul mineral, zincul, se poate găsi în diferite alimente (carne roșie, legume, fructe, pește, fructe de mare, lactate, ouă, nuci) sau sub forma unor suplimente alimentare. În organismul uman, acesta se regăsește în multe enzime – în rinichi, mușchi, prostată, ficat, dar și în oase.

Seleniu

Seleniul există în două forme: organică și anorganică și joacă roluri critice în reproducere, metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN și protecția împotriva daunelor oxidative, a bolilor inflamatorii și a infecțiilor.

Nucile de Brazilia, fructele de mare și organele animale sunt cele mai bogate surse de seleniu. Destul de generoase în seleniu sunt și carnea, cerealele, produsele lactate și ouăle.

Cupru

Cuprul este un mineral pe care organismul îl încorporează în enzyme, ce au rolul în reglarea metabolismului fierului, formarea țesutului conjunctiv, producția de energie la nivel celular, producția de melanină (pigmentul care produce culoarea pielii) și funcția sistemului nervos.

Cuprul ajută organismul să utilizeze fierul din sânge, reducând acțiunile radicalilor liberi asupra țesuturilor, poate preveni anumite boli sau deficiențe, precum: SIDA, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal sau alergiile, iar, împreună cu fierul, cuprul ajută la sintetizare celulelor roșii din sânge.

Câteva alimente bogate în cupru sunt fructele (strugurii) și carnea (în ficat), scoicile și crustaceele, nucile, legumele verzi, cerealele, ciupercile și pudra de cacao. Apa conține o parte din necesarul zilnic de cupru al organismului.

Mangan

Manganul este necesar pentru metabolismul proteinelor și al grăsimilor din organism, dar și pentru sănătatea sistemul nervos, a sistemului imunitar și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acesta este folosit în producerea de energie și este necesar pentru creșterea oaselor, formare catilajelor și pentru reproducere.

Mineralul se găsește în alimente precum: avocado, oleaginoase, alge și cereale integrale, în afine, galbenuș de ou, legume, mazăre, ananas și zarzavaturi. Bogate în mangan sunt și: lucerna, ștevia galbenă, pătrunjelul, menta, zmeura, măceșele, păpădia, ginsengul, iarba mâței, mușețelul, rocoina, silurul, hameiul, inul sălbatic, coada șoricelului, semințele de fenicul și rădăcina de brusture.

Suplimentul alimentar natural care conține cele 10 vitamine și 7 minerale esențiale organismului

Suplimentul alimentar Naturalis Multivitamine și minerale conține o combinație echilibrată din toate aceste vitamine și minerale, esențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Produsul ajută la: reducerea oboselii și a extenuării, funcționarea normală a sistemelor nervos, imunitar și muscular, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, metabolismul energetic normal, menținerea sănătății dinților, părului, unghiilor, pielii și a vederii normale, reglarea activității hormonale, funcționarea normală a glandei tiroide și a inimii, procesul de diviziune celulară, funcționarea normală a globulelor roșii și producția de colagen.