1 Iunie, Ziua Copilului. Însemnătate și obiceiuri

 Lupescu Anca
.

Aproximativ un sfert din populația lumii sărbătorește Ziua Copilului pe 1 iunie. Potrivit datelor oficiale ale ONU, în prezent, în lume există aproximativ 2,6 miliarde de minori, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populație. 

1 Iunie, Ziua Copilului

Clasificarea oficială definește acest grup de populație drept „copii”. Cu toate acestea, problemele cu care se confruntă adesea generația Z, de foarte multe ori nu pot fi numite cu greu probleme ale „copiilor”, deoarece acestea includ inaccesibilitatea la educație, inițierea sexuală timpurie, violența psihologică în familie.

În prima zi de vară, atenția asupra protecției intereselor copiilor este atrasă în întreaga lume, iar noile probleme emergente sunt examinate sub lupă.

Vezi și Ce felicitări și urări poți trimite de Ziua Copilului. Mesaje de 1 iunie, Ziua Copilului

Istorie

Sărbătorirea Zilei copiilor își are inițial rădăcinile într-o zi specială pentru botezul copiilor în biserică, în 1856, care a fost inițial numită Ziua Trandafirilor. 

Aproape un secol și jumătate mai târziu, în 1995, președintele Clinton a proclamat Ziua națională a copiilor ca fiind 8 octombrie. 

Această inițiativă a fost transmisă următorului președinte. când, în 2001, George Bush a declarat prima duminică din iunie drept Ziua Națională a Copilului. 

Cu toate acestea, astăzi, această sărbătoare s-a decalat cu o săptămână, în a doua duminică din iunie.

Activiștii care participă la organizarea Zilei Copilului, pun accentul pe faptul că principiile dobândite și faptele bune inițiate în această zi, ar trebui să se extindă și în celelalte 364 de zile ale anului. 

Citește și:Nunți 2021. Tendințe în materie de rochii de mireasă și buchete

Motto-ul principal al sărbătorii este „Sărbătorește oriunde te-ai afla, fă ceva minunat”, ceea ce reprezintă o încurajare globală pentru acceptare, ajutor reciproc și bunătate. 

Astfel, această zi este dedicată în totalitate învățării unor acțiuni bune și umane care să fie în beneficiul copiilor și învățării de a-și stabili și atinge obiective pozitive pe termen lung.

Activitățile obișnuite în această zi în România sunt similare cu cele desfășurate în întreaga lume: includ evenimente caritabile, spectacole și concerte pentru copii, coruri și toboșari – toate acestea punând în evidență deschiderea și abordarea multiculturală.

Ceea ce este, de asemenea, foarte important în această zi, este abordarea subiectului sustenabilității: copiii sunt probabil cel mai important și cel mai potrivit segment al populației mondiale pentru discursul despre mediu, deoarece ei reprezintă generația viitoare. 

Cu ocazia Zilei copilului sunt întreprinse numeroase inițiative pentru a-i educa pe viitorii adulți cu privire la modul în care să aibă mai multă grijă de planetă, astăzi și în anii următori.

Cum a fost inventată Ziua copilului?

Mișcarea de apărare a copilăriei a căpătat un statut internațional datorită proliferării sale la sfârșitul anilor 1940. 

Consecințele celui de-al Doilea Război Mondial erau extrem de evidente în acel moment: milioane de oameni și-au pierdut viața, economiile a mii de orașe s-au prăbușit, mulțimi de copii înfometați au ajuns să alerge pe străzi.

Citește și: Ce să faci și ce să NU faci seara, înainte de culcare, pentru a dormi bine

 În acest moment critic, în noiembrie 1949, a avut loc la Paris o adunare a Federației Democratice Internaționale a Femeilor, unde a fost făcută o propunere de instituire a unei noi sărbători. Fără alte formalități, noua sărbătoare a fost creată, iar în iunie 1950, Ziua Copilului era deja sărbătorită în 51 de țări!

Dacă adunarea Federației Femeilor a avut loc în toamnă, atunci de ce a devenit 1 iunie punctul de plecare pentru o nouă sărbătoare? 

Sociologii susțin că una dintre primele inițiative internaționale de până acum a avut loc în prima zi de vară, în 1925. În această zi, Consulatul General al Chinei din SUA a organizat o sărbătoare în cinstea începutului verii pentru copiii emigranți orfani. 

În aceeași zi, la Geneva a avut loc o conferință internațională, în cadrul căreia au fost discutate problemele tinerei generații. Astfel, 1 iunie a devenit Ziua Internațională a Copilului.

Aceasta este una dintre puținele sărbători care are un steag propriu. Acesta îi înfățișează pe cei cinci copii în culorile roșu, albastru, alb, negru și galben. 

Aceștia stau în jurul globului pământesc și se țin strâns de mână. Această imagine implică faptul că, în ciuda faptului că toți oamenii sunt diferiți, ei ar putea fi, de asemenea, uniți ca unul singur. Fundalul verde al steagului simbolizează creșterea și dezvoltarea.

Însemnătatea Zilei de 1 Iunie

Această sărbătoare este pentru a onora copilăria la nivel mondial și pentru a proteja copiii. 

Ea a fost stabilită de Federația Democratică Internațională a Femeilor la congresul său de la Moscova din 22 noiembrie 1949, iar din 1950 este sărbătorită la 1 iunie.

 Printre variantele sale se numără Ziua Universală a Copilului la 20 noiembrie, prin recomandarea Națiunilor Unite, și Ziua Copilului la 20 septembrie în Austria.

Citește și: Primele imagini de la Asia Express, sezonul 4.Vedetele au pornit pe Drumul Împăraților

Mamele și tații, profesorii, asistentele medicale și medicii, liderii guvernamentali și activiștii societății civile, bătrânii religioși și din comunități, mogulii corporațiilor și profesioniștii din mass-media, precum și tinerii și copiii înșiși, pot juca un rol important în a face ca Ziua Mondială a Copilului să fie relevantă pentru societățile, comunitățile și națiunile lor.

Ziua Mondială a Copilului oferă fiecăruia dintre noi un punct de intrare inspirat pentru a susține, promova și sărbători drepturile copilului, care se va traduce în dialoguri și acțiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii.

Cum se sărbătorește

În România, în această zi au loc diferite festivaluri și evenimente pentru copii. Scopul activiștilor este de a atrage atenția publicului asupra problemelor copilăriei și de a strânge fonduri pentru a ajuta copiii bolnavi sau fără adăpost.

În mod tradițional, copiii primesc o atenție foarte specială din partea familiilor lor pe 1 iunie, inclusiv cadouri, vizitarea grădinii zoologice sau a unei cafenele, ori o petrecere. Mall-urile și centrele de divertisment oferă o mulțime de evenimente pentru Ziua Copilului.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton