Diana Cosmin - "Uneori mama se mai plânge că stau prea mult cu capul în calculator și în telefon"

.

Diana Cosmin face parte din categoria oamenilor pe care Dumnezeu i-a înzestrat cu foarte mult talent la scris. Atunci când intri pe blogul ei, Fine Society, te pierzi pur și simplu cu orele, așa că nu este de mirare că articolele sale sunt share-uite pe rețelele de socializare. 

Cum ai făcut primii bani din online și pe ce i-ai cheltuit?
Primii bani din online i-am făcut cu o colaborare cu Philips, acum 2 ani. A fost un proiect despre o periuță de dinți pe care o foloseam (și încă o folosesc), eu fiind o maniacă declarată a tot ce înseamnă îngrijirea dinților. Sincer, nu mai știu pe ce i-am cheltuit, dar în general nu sunt o risipitoare. Cheltuiesc cu cap, nu mă arunc.


Ce faci dacă mâine dispare internetul?
Îmi scriu articolele în continuare și le trimit sub formă de scrisoare, celor care le vor. Când eram prin liceu, așa făceam când scriam ceva nou și voiam să împărtășesc cu prietenii mei apropiați: scoteam la imprimantă textul și le dădeam câte o copie. Era un gest care avea în el și o oarecare complicitate și de care mi-e dor uneori.

Ce cred părinții despre ocupația ta?
Ai mei m-au susținut întotdeauna cu scrisul, chiar dacă ei sunt oameni ai știintelor exacte. Tata e inginer de utilaje și mama inginer chimist, deci nicio legatură cu ce fac eu. Dar le-a fost clar de timpuriu că eu mă voi îndeletnici cu scrisul, iar mediul în care o fac – reviste, cărți, online – e doar un amănunt. Uneori mama se mai plânge că stau prea mult cu capul în calculator și în telefon, dar are dreptate. Și, ca amănunt amuzant, mama nu zice niciodată Fine Society, mă sună și îmi spune: „Am văzut că ai pus ceva nou pe Societé-ul tău'.


Ai primit propuneri indecente online?
Să ridice mâna femeia care nu a primit în această viață măcar un mesaj pe Facebook care începea cu „C-e faci papușe?'. Doar două cuvinte: delete și block. În general însă, proiectul meu atrage oameni foarte frumoși, care îmi lasă mesaje gândite și interesante, nu prostii.

Ce cheltuieli lunare presupune meseria de blogger?
Cred că poate merge de la câteva sute de euro la câteva mii, al doilea caz fiind cel în care ai o echipă dedicată, in-house. Mă îndrept și eu spre partea cu echipa, dar deocamdată sunt un one woman show și îmi place așa. Am ieșit dintr-un ritm foarte alert, al printului, și vreau să mă bucur de noua lume în care am intrat. Deci sunt în prima categorie: investesc în partea tehnică, încerc în fiecare lună să optimizez câte ceva, iar atunci când am nevoie de ajutor, am oameni super-profi cu care colaborez. Și nu cred că trebuie să mă pricep la toate: eu scriu, asta mi-e expertiza, dar când am nevoie de ajutor punctual pe ceva care nu ține de competența mea, găsesc un profesionist și plătesc pentru acel serviciu.


Citește și:

Test fulger cu Sandra Bendre

Recomandare de weekend de la Alina Ceușan