A murit Tiberiu Ceia! Interpretul melodiei ”Frumoasă-i vecina noastră” era bolnav și a suferit luni în șir / EXCLUSIV

.

A murit Tiberiu Ceia! Interpretul melodiei 'Frumoasă-i vecina noastră' a urcat la ceruri în această seară, la vârsta de 82 de ani. În iulie, celebrul cântăreț de muzică populară, un artist cu o discografie impresionantă, ar fi împlinit 83 de ani. S-a luptat luni de zile cu boala, iar pe data de 29 martie, inima sa a cedat, în urma unui stop cardio-respirator. Anunțul a fost făcut de un apropiat.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


A murit Tiberiu Ceia. Interpretul iconicei piese ‘Frumoasă-i vecina noastră’ a plecat în lumea de dincolo, la aproape patru ani după ce și-a pierdut soția, pe Anca. Celebrul cântăreț de muzică populară din Banat s-a stins din viață miercuri, 29 martie, în locuința personală, în urma unui stop cardio-respirator.

Tiberiu Ceia a murit la 82 de ani, în urma unui stop cardio-respirator


Miercuri seară, inima celebrului cântăreț de muzică populară din Banat s-a oprit. Artistul a urcat la cer la aproape patru ani după ce și-a pierdut soția, pe Anca, femeia care i-a fost alături mai bine de jumătate de secol. Problemele sale de sănătate s-au accentuat, din păcate, după pierderea suferită.

‘Tibi a plecat… a urcat la cer. A făcut stop cardio-respirator. Acum este lângă Anca, soția lui. A murit acasă, în seara aceasta. Era bolnav. În ultimele luni s-au intensificat problemele sale de sănătate. Dumnezeu să îl ierte!’, a făcut anunțul, pentru viva.ro, Ioan, un apropiat al regretatului nostru cântăreț de muzică populară.

Tiberiu Ceia și-a pierdut soția în anul 2019

Tiberiu Ceia și-a pierdut soția în în urmă cu trei ani și jumătate. Cei doi s-au cunoscut în studenție și de atunci au fost nedespărțiți. Anca Ceia a murit tot într-o zi de miercuri, pe 2 octombrie 2019, după o luptă dură cu o boală necruțătoare. Soția interpretului de foclor bănățean avea vârsta de 79 de ani și a fost înmormântată în Timișoara, acolo unde a locuit de o viață alături de celebrul artist. Din păcate, ca urmare a problemelor medicale, Tiberiu Ceia nu și-a putut conduce partenera de viață pe ultimul drum.


Cei doi au un fiu, Cristian, care a locuit ani de zile în America, apoi s-a mutat în Europa, mai aproape de casă. Acesta l-a făcut bunic pe artist, i-a dăruit o nepoată de toată frumusețea, Julie, pe care Tiberiu Ceia o iubea ca pe ochii din cap.


Tiberiu Ceia a avut o căsnicie de 52 de ani

Tiberiu și Anca Ceia erau căsătoriți de 52 de ani. Cei doi au fost colegi în cadrul Facultății de Filologie a Universității din Timișoara: „Am concurat împreună când am dat admitere la facultate. Am fost şapte pe un loc şi am intrat amândoi. Am fost colegi de grupă timp de cinci ani şi în anul al doilea ne-am apropiat unul de altul. Părinţii noştri lucrau în sistemul financiar, în Timişoara, şi se cunoşteau, dar nu au ştiut de noi până prin anul al patrulea de studii. Am fost logodiţi un an, după cum erau vremurile, şi la terminarea facultăţii ne-am căsătorit. Din păcate, tatăl meu nu a mai apucat să ne vadă împreună, pentru că s-a îmbolnăvit şi s-a stins la 54 de ani. Dar soacra mea m-a iubit foarte mult după ce ne-am căsătorit’, povestea Tiberiu Ceia, într-un interviu acordat revistei „Taifasuri’ în mai 2012.


„În primul rând, am fost doi prieteni foarte buni care se iubeau. Şi, în timp, am ajuns la concluzia că nu putem trăi unul fără altul, că ne completăm. Eram înţelepţi amândoi, dar mai ales soţia mea. Ea era cea care menţinea balanţa. Dacă vedea că eu am o perioadă dificilă şi nu putea să mă ajute din prima, mă lăsa în apele mele. Iubirea noastră din tinereţe s-a transformat într-o prietenie ce nu poate fi spulberată. Aşa că prietenia şi înţelepciunea, mai ales a femeii, sunt ingredientele ce ţin o căsnicie’, a mai spus artistul.


Tiberiu Ceia a cântat cu Ion Dolănescu. În tinerețe a fost profesor de limba română

Tiberiu Ceia a moștenit talentul de la ambii părinţi şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa.

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat ‘Cruce albă de mesteacăn’, cântec învăţat de la tatăl său.


Mai târziu, a ajuns să fie profesor de limba şi literatura română. Se întâmpla în 1967. Tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă’, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai. A predat apoi la gimnaziu și la liceu, iar în 1978 a plecat definitiv din învăţământ. Printre albumele lansate în carieră s-au numărat: ‘Mă dusei la Vărădie’ – Vinil, Electrecord, ‘Tot așa mă bate gîndul’ – Vinil, Electrecord’, ‘Doi Voinici din lumea mare’ (împreună cu Ion Dolănescu – Electrecord sau ‘Frumoasă vecina noastră’ (1998) – CD, Electrecord.


Tiberiu Ceia şi-a iubit munca, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

A rămas la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii «Cântecul de acasă», pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.

De-a lungul carierei sale, Tiberiu Ceia a lansat 14 albume și 3 compilații.

Foto: Facebook, arhiva personală