Tamara Buciuceanu Botez a murit la vârsta de 90 de ani

 Stamen Diana
.

Este vestea tristă a zilei. Tamara Buciuceanu a murit la vârsta de 90 de ani, după ce a fost internată la începutul lunii octombrie la Spitalul Elias din Bucureşti, din cauza unei boli cardiace mai vechi, care s-a acutizat.

Tamara Buciuceanu Botez era supranumită 'Doamna comediei românești' și a lăsat în urma ei multă durere. La începutul lunii octombrie, îndrăgita artistă a fost internată la Spitalul Elias din Capitală, după ce s-a acutizat boala cardiacă de care suferea de foarte mult timp.

„Spitalul Elias anunță cu regret dispariția unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu Botez. Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, a anunțat unitatea medicală printr-un comunicat de presă.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, pe vremea când această regiune aparținea României. Ea a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri' din Iași, în perioada 1948-1951, apoi s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu, terminând studiile în anul 1952.

Ce spuneau medicii înainte cu câteva ore ca Tamara Buciuceanu să se stingă din viață

„Starea dumneaei s-a agravat pe fondul problemelor cardiace preexistente, de care ştiaţi şi este în terapie intensivă, nu a părăsit nicio secundă terapia intensivă, intubată şi ventilată mecanic. Starea dumneaei s-a agravat din weekend, progresiv, dar astăzi este, într-adevăr, o situaţie critică. Evoluţia bolii cardiace a fost una nefericită cu nevoia de intubaţie şi ventilaţie, cu conectarea la aparate astfel încât oxigenul necesar supravieţuirii este asigurat aproape exclusiv de aparatele de ventilaţie mecanică. (…) Noi ne dorim din tot sufletul (n.r. să îşi revină), facem toate eforturile în acest sens. Sunt şanse, ne dorim acest lucru, dar până în acest moment evoluţia este una severă. Medicii sunt rezervaţi', a spus Silviu Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias

Reacția Oanei Sârbu, după ce a aflat de moartea Tamarei Buciuceanu

Oana Sârbu este profund îndurerată, după moartea actriței Tamara Buciuceanu. 'Tanti Tama, vă mulțumim', sunt cuvintele pe care Oana Sârbu le-a spus după ce a aflat că Tamara Buciuceanu a murit. Au fost colege pe platourile de filmare și au avut o relație foarte bună de prietenie bazată pe respect și admirație.

Rodica Popescu Bitănescu este afectată, după ce a aflat că Tamara Buciuceanu a murit

„A fost şi este un unicat. O actriţă mai mare decât ea să facă personaje, divertiesment. Ea a mers toate spectacolele pe grotesc, fără să aibă pic de vulgaritate. Este o pierdere enormă pentru teatrul românesc. Am văzut-o în ultimul spectacol când împlinise 85 de ani, atunci a fost ultimul spectacol. De 5 ani nu a mai urcat pe scenă, a simţit că nu mai poate să fie în forţă, că nu mai poate să ţină minte bine textele. Este o trabă grea pentru un actor să nu mai apară pe scenă, iar ea s-a controlat şi nu a mai apărut. Toată admiraţia mea pentru ea. O duceam mereu cu maşina şi mereu simţea nevoia să îmi dea un cadou, un borcan cu cireşe, se simţea şi cu toate colegele era la fel. Îi plăcea sa facă cadouri. O foarte bună parteneră, dar foarte drastică. Era foarte pretenţioasă şi dacă vreți era şi orgolioasă. Iubea şi respecta publicul, de aceea toate generaţiile vor fi cu ea şi va trăi cu şi prin noi. Nu va muri niciodată. Dumnezeu să o odihnească acolo unde este, pentru că este un drum greu. Cred că este faorte greu pasul ăsta şi întotdeauna o să mă gândesc cu mare admiraţie la Tamara Buciuceanu Botez.', a spus Rodica Popescu Bitănescu, pentru Antena 3.

Reacția lui Costin Mărculescu, după ce a aflat că Tamara Buciuceanu a murit

„A fost idolul copilăriei mele, o actriță unică, am avut șansa incredibilă de a filma alături de domnia sa, în Liceeni', în anumite secvențe. Tovarășa profesoară, dati-mi broastele inapoi', este replica pe care, de 33 de ani, o știe toată România. La lansarea filmului Liceeni, aveam 17 ani, mi-a zis: Costin, teatrul e foarte frumos, dar e foarte greu…' si a avut dreptate”, a declarat Costin Mărculescu, după ce a aflat că Tamara Buciuceanu a murit.

Drama neștiută a actriței din ‘Liceenii. Tamara Buciuceanu Botez a iubit un singur bărbat

Deși a făcut carieră în comedie și are numeroase realizări (nr. printre care și Premiul Academiei Romane pentru merite deosebite în teatru și film), Tamara Buciuceanu Botez a trăit o dramă în plan personal. Actrița care nu a avut niciodată copii a iubit un singur bărbat, pe medicul anestezist Alexandru Botez, cu care s-a căsătorit la începutul anilor 60. Din păcate, soțul ei a murit în urmă cu peste 20 de ani, lăsând-o cu un dor care nu s-a stins nici acum.

‘Pe soţul meu l-am cunoscut prin intermediul unei bune prietene, Graţiela. Mi-a spus că este un om serios, care sigur o să-mi placă. Şi aşa a fost! Ne-am căsătorit în 1962 şi am rămas împreună 33 de ani, până când el a plecat la Ceruri. Am fost o femeie de casă şi gospodină. Alexandru mi-a respectat şi mi-a iubit foarte mult cariera. La un moment dat mi-a spus: «Dragă, eu mă mulţumesc şi cu titlul de prinţ consort». Era un doctor excelent, un om serios, care mi-a înţeles destinul. De un timp mă întristez când mă gândesc la cei care puteau să mai stea lângă mine şi nu mai sunt: soţul, fratele, cumnatul, colegii cu care am împărţit scena. Nu o să-i uit niciodată şi mă rog ca Dumnezeu să îi aşeze acolo sunt sunt cei drepţi‘, a declarat acum ceva vreme Tamara Buciuceanu Botez pentru Taifasuri.

Citește și: Tamara Buciuceanu a murit! Ultima dorinţă a marii actriţe, de pe patul de spital / Familia a plâns când a auzit ce îşi doreşte

FOTO: Facebook

Tamara Buciuceanu Botez a murit la 90 de aniTamara Buciuceanu Botez a murit la 90 de ani

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton