Singurul aliment care nu expiră niciodată! E delicios, extrem de util în bucătărie și rezistă chiar și 2000 de ani

.

Pe fondul panicii create de pandemia de coronavirus, oamenii s-au orientat în supermarketuri către alimentele neperisabile, de la conserve până la paste. Există, însă, un singur aliment natural care nu expiră niciodată, poate fi consumat chiar și după 2000 de ani, e delicios și nu lipsește din nicio bucătărie: mierea.

De la începutul pandemiei de coronavirus, oamenii au dat buzna în supermarketuri pentru a lua alimente care să reziste cât mai bine trecerii timpului. Cămara s-a umplut de conserve, de paste și făină, dar puțin știu că există un aliment care le ‘dă clasă’ tuturor celorlalte și care nu doar că este util în foarte multe situații, dar, practic, nu expiră niciodată.


Mierea, sigurul aliment natural fără termen de valabilitate

Cu toții avem acest aliment în bucătărie, fără să știm că ne va supraviețui nu doar nouă, ci și stră-stră-strănepoților noștri. Este vorba despre delicioasa miere, ‘posesoarea’ unor proprietăți nutritive fantastice, utilă atât în bucătărie cât și în tratarea anumitor afecțiuni.

Mierea, extrem de apreciată în medicină, nutriție și frumusețe, se consumă pe scară largă încă din cele mai vechi timpuri și nu are termen de valabilitate. De altfel, în mormintele faraonilor egipteni au fost găsite recipente cu miere care, deși avea o vechime de peste 2000 de ani, nu își pierduse proprietățile.


De ce nu expiră mierea niciodată. Are 3 secrete

Conform cercetătorilor, există trei elemente datorită cărora mierea nu are termen de valabilitate: pH-ul acid (care distruge majoritatea microorganismelor), abundența din zahăr (mierea este de două ori mai dulce decât zahărul din comerț) și peroxidul de hidrogen ce rezultă prin degradarea glucozoxidazei.

Mierea, în forma ei naturală, conţine extrem de puţină umiditate. Într-un astfel de mediu, foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui, astfel că mor‘, a dezvăluit Amina Harris, director executiv în cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universităţii California.

Ca mierea să fie comestibilă și peste câteva mii de ani, există o condiție: să fie păstrată într-un recipient închis. Dacă este lăsată în mediu umed, cel mai probabil se va strica.

Foto: Hepta