S-a ieșit din nou în stradă după uciderea Alexandrei: ”Tragedia de la Caracal este despre faptul că în România anului 2019 dispariția unei fete de 15 ani nu impresionează polițiștii!”

.

După protestul de sâmbătă organizat în urma tragediei din Caracal, a urmat al doilea val de proteste. Oamenii au ieșit din nou în stradă împotriva autorităților care au întârziat 19 ore după apelul disperat al Alexandrei Măceșanu, fetița de 15 ani ucisă cu o cruzime de nedescris de monstrul din Caracal.


Tragedia din Caracal a îngrozit întreaga țară, punând în mișcare o rotiță extrem de importantă, prin furia resimțită de mase la adresa incompetenței autorităților, care, deși au primit 3 apeluri la 112 din partea Alexandrei, au întârziat 19 ore cu salvarea acesteia.

După protestul organizat sâmbătă, a urmat un al doilea duminică, începând cu ora 19:00, în fața Ministerului de Interne. Acțiunea organizată pe Facebook de mai multe organizații feministe, sub cupola „Cade una, cădem toate!’, a chemat oamenii în stradă pentru a pune capăt abuzurilor și nedreptăților la care sunt supuse femeile care cer ajutorul, în România anului 2019. Ne racordăm la 2019 când vine vorba de tehnologie și de alte minuni ale evoluției, dar percepția asupra femeii rămâne una feudală.


Protest, duminică, 28 iulie

Iată mesajul postat pe Facebook de organizatorii protestului: ‘De fiecare dată când auzim despre astfel de cazuri simţim frică, neputinţă, furie, îngrijorare, revoltă. Cât timp sa mai fim ignorate şi minimizate? Nu putem să acceptăm ca moartea noastră să fie folosită în mod instrumental: critica şi reacţia noastră nu trebuie să se rezume la stat disfuncţional, corupţie sau haos instituţional. Reacţia trebuie să fie despre faptul că trăim într-o cultură care normalizează hărţuirea şi violenţa asupra femeilor, iar societatea face mişto despre asta – în bancuri, în reclame, în melodii, în rânjetele complice ale tuturor’ au scris organizatorii pe Facebook Protestul a fost convocat pentru duminică, de la ora 19, în fața sediului MAI „Tragedia de la Caracal este despre minimalizarea violenţei asupra femeilor în discursul public. Despre normalizarea şi banalizarea abuzului. Despre faptul că, în România anului 2019, dispariţia unei fete de 15 ani nu impresionează poliţiştii, convinşi că fata a plecat „cu un hăndrălău’. Despre strigătul de ajutor al victimelor ignorate. Despre tăcerea instituţiilor statului. Despre rânjetul cinic al poliţiştilor care stigmatizează corpuri fără apărare. Despre statul care-şi abandonează victimele violenţei. Despre statul care apără agresorii. Despre complicitatea naţională la tăcerea ucigaşă. Tragedia de la Caracal este şi despre sexism şi misoginie. Este despre înăbuşirea strigătelor noastre de ajutor în faţa violenţei sexiste. Despre tortura şi imperativul tăcerii, sub care atâtea femei trebuie să îndure violenţă. Toate femeile din ţara asta ştim asta. Şi totuşi nu se vorbeşte în aceşti termeni, nici în apelurile la ieşit în stradă, nici în platourile de televiziune, nici de către politicieni. Haideţi în stradă! Protestul nostru nu va fi tăcut. Furia noastră nu va fi tăcută. Ajunge! Vom fi în stradă, duminică, 28 iulie, la ora 19:00, în faţa sediului MAI. Vino şi tu alături de noi! Avem nevoie de cât mai multe voci.’



Tragedia din Caracal. Criminalul a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra și Luiza!

Gheorghe Dincă a recunoscut că el le-a ucis pe cele două fete, Luiza și Alexandra.

„Da, este adevărat. A recunoscut că le-a omorât pe amândouă. Sunt două fapte de omor. A oferit niște explicații.Acum sunt din punctul dânsului de vedere, au venit aici pentru a întreținere relații sexuale, au fost discuții mai aprinse și în urma acelor discuții le-a lovit și în urma loviturilor s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Din declarațiile dânsului au venit de bună voie, a declarat Bogdan Alexandru, avocatul lui Gheorghe Dincă.


Foto: Libertatea, Facebook

Citește și:

Scrisoare emoționantă pentru Alexandra, în fața casei criminalului din Caracal: „Iartă-ne, copilă, că noi nu am luptat cu aceeași putere ca și a ta’

Carmen Tănase, atac la adresa autorităților, după crima abominabilă de la Caracal: „Nenorociților, ne obligați să trăim în mânie!’