Documentarul „colectiv' a fost desemnat cel mai bun film al anului de către de Academia Europeană de film. Totodată, acesta este și propunerea României la secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar din 2021.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
S-au acordat premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unui eveniment online, iar printre marii câștigători s-a numărat și documentarul „colectiv”.
„Another Round', în regia lui Thomas Vinterberg, a fost desemnat cel mai bun film european. Filmul a mai primit și alte premii, dintre care cel de cea mai bună regie, cel mai bun actor – Mads Mikkelsen -şi cel mai bun scenariu, scris de Thomas Vinterberg şi Tobias Lindholm.
La rândul lui, documentarul „colectiv' a fost desemnat cel mai bun film documentar al anului de către publicaţia Rolling Stone, potrivit mediafax.ro.
Documentarul colectiv', propunerea României pentru OSCAR 2021
Documentarul colectiv’ în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional', anterior numită Cel mai bun film străin’, potrivit Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.
Documentarul colectiv’ va fi înscris și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar'. Participarea unui film la două secțiuni îi sporește șansele de a fi nominalizat. Un exemplu în acest sens l-ar constitui, Honeyland, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, care a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secțiunile „Cel mai bun film documentar' şi „Cel mai bun lungmetraj internațional'.
Citește și: Dana Rogoz, în lacrimi după ce a văzut filmul „Colectiv':„Șocant. Nu ești pregătit ca spectator'
Citește și: Laura Andreșan și Grasu XXL s-au despărțit după 12 ani. Primele lor declarații:„Vom crește fetița împreună'
Alexander Nanau: „Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului”
„Este o mare onoare pentru noi să fim învestiți cu atâta încredere de către comisia CNC. Ne aflăm cu adevărat în plină epocă de aur a documentarului, iar faptul că aceste filme încep să primească recunoaştere pe o scară atâta de largă este foarte încurajator. Suntem convinși că povestea colectiv’ va ajunge la cât mai mulți oameni, ea fiind susținută de eforturile partenerilor noștri americani în lungul drum care ne așteaptă. Va fi o competiție atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiția de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism și responsabilitate',a declarat Alexander Nanau.
„colectiv’ a fost și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 și a făcut parte din selecția mai multor festivaluri internaționale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.