Andreea Berecleanu s-a implicat activ pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina, fiind ajutată de fiul ei, Petru. Vedeta ne-a vorbit despre cum privește totul din perspectiva de jurnalist, dar și de mamă, despre implicațiile pe termen lung ale războiului, despre experiența familiei sale, în cel de-al Doilea Război Mondial.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Andreea, acum, în aprilie, sunt doi ani de când ne-ai acordat un interviu amplu. Cum ești acum, în vremurile astea atât de complicate pentru noi toți?
Așa cum spuneai, cred că și eu sunt exact așa cum ne simțim majoritatea. După perioada pandemiei, pe care am traversat-o cu atenție și grijă față de noi înșine și de cei din jur, acum ne gândim la vecinii noștri și drama prin care trec. Nu poți să nu empatizezi, să nu fii solidar, să nu ajuți. A dărui este rostul nostru în această lume!
Andreea Berecleanu: „Am fost mândră și emoționată până la lacrimi de solidaritatea și bunătatea românilor’
Cum privești tot ceea ce trăim acum, prin ochii jurnalistului cu experiență? Și cum trăiești tu, profesional, acest război de la granițele României, având în vedere că prezinți știrile zilnic?
În ultimii 30 de ani, am trăit ceva conflicte, prin ochii jurnalistului. Dar nu mă refer doar la cele externe sau la cele militare, mă gândesc că și România a avut câteva manifestații de stradă, unele chiar violente. Asta chiar imediat după 1990. Totuși, din fericire, ne poziționăm prin stabilitate și pace, chiar dacă viața politică este destul de agitată. Așa încât, le putem oferi ucrainenilor, în aceste momente tragice pentru ei, o ușă deschisă către o viață pașnică.
Am fost mândră și emoționată până la lacrimi de solidaritatea și bunătatea românilor. Așa erau oamenii acum 100 de ani, dar, din cauza perioadei dure a comunismului, se schimbaseră, se înrăiseră. Sunt câteva exemple care mă fac să cred că schimbarea de generații vine cu o formă de smerenie.
Citește și: Care este, de fapt, numele complet al lui Dan Negru:„Eu uit mereu că…’
Andreea Berecleanu: „Eva e mai puternic ancorată în ceea ce se întâmplă zilnic’
Că durerea oamenilor din Ucraina înseamnă și durerea unei întregi lumi este o certitudine. Care crezi că vor fi efectele acestui război pe termen scurt și pe termen lung, să zicem?
Cu cât vom analiza, cu cât vor vorbi mai mult specialiștii în politică externă, tot nu putem ști. Implicațiile vor fi pe termen mediu și lung, cred. În primul rând, din punct de vedere psihologic. Traumele, dezrădăcinarea, violența la care a fost supus poporul ucrainean și la care a fost martoră o lume întreagă.
Te-am întrebat cum privești războiul din perspectiva de jurnalist, acum te întreb și ca mamă… Ce știu copiii tăi despre asta, ce te-au întrebat sau ce ai simțit nevoia să le spui tu?
Ca de obicei, vorbim orice subiect cu ei. Și ei întreabă, își exprimă părerea, vor să afle DE CE. Bun, asta e o întrebare pentru toată lumea. Eva e mai puternic ancorată în ceea ce se întâmplă zilnic, urmărește media internațională, site-uri specializate. Cât despre Petru, el mi-a fost alături în această perioadă concret. Am cumpărat împreună cele necesare pentru refugiați, s-a implicat direct și activ. Țin să amintesc că Eva are aproape 21 de ani, Petru – aproape 17.
Andreea Berecleanu: „Bunicii mei au participat în cel de al Doilea Război Mondial’
Dacă nu mă înșel, familia ta nu este străină de experiența războiului, vorbind despre cel de-al Doilea Război Mondial.
Da, bunicii mei au participat în cel de al Doilea Război Mondial și au supraviețuit. Mi-au povestit despre experiența aceasta. Bunicul patern a avut norocul de a trăi în urma unei răni profunde provenite de la o schijă. Cascheta i-a salvat viața!
CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE APRILIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!