Cu ce probleme s-a confruntat Anca Lungu în izolare, la Nisa: "S-a întâmplat să nu găsesc anumite produse în magazin. A fost și aici criză de hârtie igienică" / INTERVIU

.

Anca Lungu locuiește de doi ani la Nisa, locul ideal pentru a-și manifesta pe deplin talentul culinar, datorită diversității produselor. Vedeta a fost, însă, pusă în dificultate de pandemia de coronavirus și, negăsind tot timpul ingredientele necesare, a trebuit să inventeze noi rețete. Anca, mama a doi copii, ne-a dezvăluit că a ajuns să găteasca în izolare mult mai mult decât înainte.

Când ai văzut ultima dată marea, Anca? Aflată la cinci minute de mers de casă, corect?


VIVA! de mai

Deși suntem atât de norocoși să locuim la cinci minute de valuri, a trecut mai bine de o lună de când n-am mai văzut marea. Tot de atunci, a început și carantina în Franța. Teoretic, aș putea ieși să alerg de cealaltă parte a Promenadei, pentru că și plaja, și Promenada sunt închise… Practic, mi se pare atât de trist să văd marea în felul ăsta, încât aștept ziua în care lucrurile vor reveni la normal. La noul normal, pentru că intuiția îmi spune că lucrurile nu vor mai fi la fel, cel puțin pentru o perioadă.


Ce ai fi făcut într-o zi de primăvară în Nisa, în mod normal?

Aș fi însoțit-o pe Natalia la școală, aș fi mers poate în piața de flori, de unde m-aș fi întors cu un buchet de lalele ori liliac și cu un coș plin de legume și fructe, neapărat căpșuni și ridichi. Aș fi ieșit cu Iorgos în parcul de lângă casă, iar la întoarcere, ne-am fi plimbat puțin pe Promenadă. Aș fi luat prânzul cu Harry la o terasă, cât timp mezinul ar fi dormit. Aș fi scris câteva scenarii pentru shootingul care era programat în perioada aceasta și apoi aș fi luat-o pe Natalia de la școală. Am fi mers la cursuri de dans, dacă ar fi fost marți, sau la cursuri de pian, dacă ar fi fost vineri. În orice altă zi, ne-am fi dus doar noi două să vedem marea și să mâncăm fructe pe plajă. M-aș fi întors să pregătesc cina. Am fi mâncat cu toții și apoi le-am fi făcut copiilor baie. L-am fi pus pe Iorgos în pătuțul lui să doarmă, apoi i-am fi citit povești Nataliei. M-aș fi bucurat apoi de timpul meu: o baie cu săruri, poate câteva pagini dintr-o carte, un pahar de vin roșu și un film bun alături de Harry.


Natalia, de aproape 6 ani, și Georgios Alexander, de aproape 2 ani, cum traversează perioada de autoizolare? Se află la vârste total diferite, cum te împarți pentru a le asigura activități distincte?

Copiii sunt foarte fericiți atunci când petrec mai mult timp cu părinții. Cel puțin în copilăria mică. Perioada asta, deși grea, e foarte prețioasă pentru sănătatea lor emoțională. Copiii se simt mult mai în siguranță atunci când sunt în sânul familiei și când au o rutină. Eu îi simt pe amândoi foarte bine: sunt veseli, mănâncă și dorm bine.


Observ din reacțiile în social media că rețetele tale sunt foarte populare. Ce sugestii de retețe „de pandemie le-ai da femeilor din România care nu găsesc drojdie deloc? Ce gătești tu?

Mulțumesc! E adevărat că am fost surprinsă să văd cât de accesat a fost blogul meu cu rețete. Ajunsesem să postez foarte, foarte rar pe Prințesa Polonic, însă, odată cu pandemia, am găsit timp să împart rețete noi. Știu că a fost o criză mare de drojdie în România și știu că multă lume a cumpărat făină, așa că le-am oferit alternative celor care mă urmăresc, în special deserturi cu praf de copt. Însă drojdia nu e absolut necesară pentru aluaturile dospite. Există ceva mult mai sănătos: maiaua. E o rețetă simplă, al cărei ingredient principal e timpul. Acel ingredient pe care acum îl avem cu toții din plin.


Apropo, în supermarketurile din Franța, respectiv din Nisa, ce produse se găsesc cel mai greu în plină pandemie? Unde ai avut dificultăți?

S-a întâmplat de câteva ori să nu găsesc anumite categorii de produse: ouă bio sau lapte proaspăt, anumite legume proaspete de la supermarketul bio. A fost și aici criză de hârtie igienică, deși nu a ținut prea mult, criză de conserve și de paste.

Stai mai mult în bucătărie de când a început pandemia de coronavirus? Se mănâncă mai mult la voi în casă de când sunteți în autoizolare?


Singura schimbare este că, înainte, nu găteam în fiecare zi la prânz. Natalia mânca la cantina școlii, iar eu cu Harry ieșeam de multe ori la o terasă sau cumpăram cutii cu sushi pe care le mâncam pe plajă. În concluzie, pot spune că petrec mai mult timp în bucătărie. Acum gătesc de două ori pe zi, prânzul și cina, fără să iau în calcul micul dejun, pe care îl pregătesc rapid indiferent de situație. De mâncat nu cred că se mănâncă mai mult, dar se mănâncă, de data asta, cu mai mult drag, pentru că de fiecare dată suntem cu toții împreună.


Puteți citi interviul integral în numărul de mai al revistei VIVA!
Revista se poate găsi în rețelele: Kaufland, Cora, Metro, Carrefour, Auchan, Inmedio, Nis Petrol, OMV.

Foto: Instagram