Cum se face că unele persoane slăbesc și se îngrașă fără să facă vergeturi, iar altele la cele mai mici fluctuații de greutate se trezesc cu dungi pe piele? Iată adevărul despre vergeturi!
Au dimensiuni variate, inițial sunt roșiatice, violet sau maro, dar în timp devin albe. Vergeturile sunt modul pielii de a se repara în urma fluctuațiilor de greutate, creșterii greutății în timpul sarcinii.
Ele sunt practic niște cicatrici pentru că fibrele elastice ale pielii se deteriorează iar colagenul este într-o cantitate mică.
Citește și:
Ce cauzează și cum putem preveni celulita
Dietele drastice îți strică părul!
Din nou genetica ne influențează! Uită-te la mama sau bunica ta, analizează-le pielea și așa îți vezi viitorul… cutanat.
Dar cum se face că unele femei arată perfect și după doi copii? Ele de ce nu fac vergeturi?
Pentru că s-au născut cu o rețea de colagen și elastină care le permite să jongleze cu kilogramele, fără ca asta să aibă impact la nivelul pielii.
În plus, hormonii din placentă eliberați într-o cantitate mai mică sau mai mare, depinde de femeie, duc la apariția (sau nu) a vergeturilor. Iar acest aspect chiar nu-l poți controla.
Dar poți controla alimentația procesată, sursă de radicali liberi care distrug depozitele de elastină și colagen. Și iată cum ajungem de fiecare dată la alimentație.
Poți folosi cele mai scumpe creme, dacă nu mănânci echilibrat, sănătos, practic nu ai rezolvat nimic. Prin urmare primul ajutor pe care ți-l poți oferi în prevenția vergeturilor este alimentația bogată în fructe și legume.
Vitaminele A, C, E, mineralele, zincul, siliciul din alimente luptă împotriva vergeturilor.
Mai mult, alimentația asociată cu exercițiul fizic te vor ajuta să ții sub control greutatea și să reduci modificările corporale.
Evident, sunt importante și aportul corespunzător de apă, masajele locale cu uleiuri sau creme special formulate pentru prevenția vergeturilor.
Foto: Hepta