(P) Rinoplastia – moft sau necesitate?

.

Rinoplastia este o intervenție cu adevărat necesară sau o modă nu tocmai în regulă? Aceasta-i întrebarea care se ridică atunci când vine vorba despre corectarea „defectelor' nasului.

În multe cazuri, problemele legate de respirație, sforăitul, apneea în somn sunt cauzate de o deviație a septului. Numai că graba la corecția chirurgicală a acesteia nu este o soluție. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, altele sunt cauzele problemelor. Prin urmare, dacă te gândești să „împuști doi iepuri odată' corectând deviația de sept și înfrumusețând aspectul nasului, ar trebui să cântărești foarte bine situația înainte.

Ce se întâmplă

Septul este peretele care desparte cavitatea nazală în cele 2 fose nazale. Poziționarea ideală este exact pe centru. Însă, cum omul nu este perfect simetric, există posibilitatea ca acesta să fie, uneori, deplasat către stânga sau dreapta, în diferite grade.

Deviația septului nazal este întâlnită în aproximativ 80% din populatie,  dobândită fie din naștere, fie în urma unor accidente. În cazurile severe deviația septului nazal este obstruantă, împiedicând trecerea aerului prin fosa nazală respectivă.

Drept urmare, ca și complicații ale obstrucției nazale, pot apărea: sforăitul, respirația zgomotoasă, sângerările și chiar infecțiile sinusurilor. Totuși, aceleași simptome pot fi date și de prezența polipozei nazale sau a unor alergii. Dacă deviația de sept este minoră, e posibil ca cel afectat să nu aibă niciun simptom.  

Așa se tratează

Până la decizia de a interveni chirurgical, medicul specialist, de obicei O.R.L-ist, diagnostichează afecțiunea și prescrie tratamentul menit să amelioreze simptomele. De obicei, deviația septului nazal coexistă și cu rinita cronică (inflamația mucoasei nazale). În general, se recomandă medicamente care reduc congestia nazală și eliberează căile respiratorii. Medicul poate prescrie picături nazale decongestionante, însă acestea pot da dependență, dacă nu sunt utilizate corespunzător (daca sunt administrate mai mult de 5 zile). Antihistaminicele previn manifestările de tip alergic, precum nasul care curge. Pentru o perioadă mai lungă de timp se pot utiliza spray-urile pe bază de cortizon, acestea reducând și riscul de infecție a sinusurilor. 

În cazul deviatiilor importante de sept sau când tratamentul medical (al rinitei) nu mai functionează se ia în considerare corecția chirurgicală. Intervenția poartă numele de septoplastie și, de multe ori, este parte a rinoplastiei, care modelează nasul în totalitate.

Rinoplastia nu înseamnă perfecțiune

Nu oricine este eligibil pentru o intervenție de remodelare a nasului. Rinoplastia după un accident sau o tumoră se numește reconstructivă, în timp ce aceea efectuată pentru a corecta urmele unui traumatism sau pentru a face un nas mai frumos este estetică, fiind cea mai frecventă și cunoscută. 

Dar nu ești un bun candidat la rinoplastie dacă te aștepți ca operația să îți ofere perfecțiunea. În plus, intervenția nu se efectuează înaintea vârstei de 16 ani. Unii medici au încercat să corecteze imperfecțiunile prin injectări cu acid hialuronic sau alte substanțe. Efectul e temporar și corectează imperfecțiuni minore. Chirurgia aduce rezultate stabile. Iar dacă operația este un succes, rezultatul e pe viață.

În cadrul Spitalului Clinic Sanador, intervenția de rinoplastie este realizată de o echipă medicală de elită care, printr-o singură procedură chirurgicală, corectează nasul atât funcțional, cât și estetic. Astfel, în urma unei singure intervenții vei arata bine și totodată, vei respira bine!