(P) Ceasul de mână - între accesoriu și obiect funcțional

.

De-a lungul istoriei, ceasurile au devenit tot mai utilizate pe măsură ce societatea a evoluat, iar oamenii au simțit nevoia să își planifice activitățile în funcție de anumite momente din zi, din ce în ce mai precis. Timp de secole, ceasurile folosite erau cele din spațiile publice, ceasuri cu mecanism complex care erau urmărite de locuitorii cetății / orașului. În secolul al XIX-lea, ceasul de buzunar devenise tot mai utilizat, în urma revoluției industriale, a dezvoltării orașelor. 

Desigur, ceasul de buzunar nu era ieftin și era mai degrabă în posesia persoanelor cu o stare financiară mai bună. Primul ceas de mână a fost fabricat abia în a doua parte a secolului al XIX-lea, el devenind tot mai uzual doar în rândul femeilor din înalta societate. Rolul de ceas nu era însă prea important, ci mai degrabă se poate vorbi de o bijuterie (brățară) în cadrul căreia există ceasul cu rol decorativ, o piesă inedită care sporește farmecul bijuteriei.


La început, ceasul de mână era considerat un accesoriu strict destinat femeilor. Situația s-a schimbat însă după Primul Război Mondial. În timpul acestuia, soldații aveau nevoie de ceasuri de mână pentru a planifica mai bine luptele, pentru a aplica mai exact strategiile. Era nevoie de coordonare exactă, iar ceasul de mână era mai practic decât cel de buzunar, ora exactă putea astfel să fie verificată mult mai ușor. După terminarea războiului, modelele de ceasuri bărbătești au devenit tot mai vaste, iar purtarea acestui accesoriu a fost larg adoptată de bărbați. După ce fusese purtat de soldați, iată că ceasul devenea un accesoriu cool. În plus, chiar era util, căci totul avansa tot mai intens în economie și în societate, timpul începea să se apropie de valoarea pe care o cunoaștem astăzi.


Un secol mai târziu, în zilele noastre, este clar că ceasul de mână nu mai este atât de mult apreciat pentru valoarea sa de obiect funcțional, la fel cum ceasurile publice și-au pierdut din utilitate. Viața este tot mai strâns legată de gadgeturi și de digitalizare, avem toate informațiile pe smartphone și pe fel de fel de dispozitive. Este astfel mai puțin necesar să verificăm ora exactă pe ceas, o putem verifica 100% sigur în mediul online. Totuși, pot fi momente în care ceasul de mână este în continuare un obiect util. Semnal la internet nu este chiar oriunde, se poate să nu avem dispozitivele cu noi sau să nu le putem utiliza în unele momente, se poate ca smartphone-ul să nu aibă bateria încărcată etc. În plus, nimic nu este mai simplu decât să verifici ora exactă printr-o mișcare a încheieturii mâinii…

Totuși, adevărul este că ceasul de mână, cu o reputație foarte bună câștigată în ultimul secol, are astăzi un rol mai degrabă de accesoriu estetic. Lumea fashion pune mare preț pe valoarea ceasurilor. Există atât ceasuri bărbătești, cât și ceasuri de damă cu mecanisme complexe, dar și cu obiecte prețioase. Pot fi ceasuri din aur, ceasuri cu diamante, ceasuri ce devin adevărate bijuterii. Pasionații de ceasuri apreciază totuși mai degrabă valoarea mecanismului, prestigiul brandului și alte elemente ce nu țin doar de materiale. Publicul larg are acum acces la ceasuri ieftine în toate variantele estetice. Oricine poate avea nu doar unul, ci mai multe ceasuri, fără efort financiar, ceasuri care completează ținuta și reflectă starea de spirit, ceasuri casual, sport, chic, business.