Cum să rămâi fit pe timpul iernii

.

A venit frigul, iar faptul că mai bine de 90% din trup îţi e acoperit te cam face să te relaxezi, nu-i aşa?, şi să dai iama în produsele hipercalorice la care astă-vară nici nu visai. Iată cum poţi să treci peste anotimpul rece fără prea multe daune pentru siluetă!

Nu e un secret pentru nimeni că iarna, ca urmare a faptului că nevoile metabolice bazale cresc, se accentuează senzaţia de foame. De parcă asta nu era de ajuns, din cauza zilelor mai scurte, scade nivelul de serotonină (numită şi „hormonul fericirii), de aici şi tentaţia de a mânca mai mult, în principal „comfort food – alimente care dau o stare de bine. Şi cum în momentele de slăbiciune fizică, dar mai ales psihică, de obicei nu întinzi mâna spre un bucheţel de broccoli, ci spre o tabletă de ciocolată, dacă nu mănânci cu măsură, ai toate şansele să întâmpini primăvara arătând ca… Moş Crăciun. Că nu te poţi eschiva total în faţa ospeţelor, de cele mai multe ori pantagruelice, din perioada Sărbătorilor e clar, dar ce ai putea face pentru a minimiza efectul devastator al sarmalelor şi cozonacilor cu multă nucă, ce „colcăie de calorii? Iată ce îţi sugerăm!


Continuă să faci mişcare. Chiar dacă nu te mai atrage sala pe timpul iernii, e foarte important să faci sport chiar şi acasă, pentru că lipsa efortului fizic te va determina să mănânci mai mult. 30 de minute de exerciţii pe zi vor ţine kilogramele în plus departe. Sportul îţi creşte secreţia de endorfine şi îţi reglează apetitul.

Bea mai multă apă. În momentul în care simţi că îţi e foame, bea un pahar cu apă. Uneori, lipsa apei mimează starea de foame, deci s-ar putea să-ţi fie, de fapt, sete, şi nu foame!În plus, hidratarea e foarte importantă în orice anotimp.


Profită de soare cât poţi. Chiar dacă frigul de afară nu te îmbie deloc la plimbare, trebuie să ştii că lumina soarelui stimulează producţia de serotonină, iar asta te va ajuta să-ţi reglezi apetitul şi să mănânci mai puţin.

Mănâncă ciorbe şi supe. În afara faptului că alimentele calde sunt binevenite în perioada friguroasă, supele şi ciorbele sunt şi extrem de hrănitoare, iar aportul caloric este infinit mai mic în comparaţie cu mâncărurile de sezon. Una dintre cele mai bune alegeri este ciorba sau supa-cremă din legume, raportul calorii-nutrienţi fiind perfect.

Puţin şi des – mottoul iernii! Pentru a ţine metabolismul activ şi a alunga senzaţia de foame, tot ce trebuie să faci este să mănânci puţin şi des. Încearcă totuşi ca acest „puţin să nu fie hipercaloric. Pentru asta ar fi bine să nu-ţi lipsească gustările formate din nuci, migdale şi fructe uscate – acestea conţin minerale, vitamine, proteine şi, în plus, creează o stare de saţietate de lungă durată.


Un fruct înainte de masă = mai puţine calorii. Cu minimum un sfert de oră înainte de masă, e recomandat să mănânci un fruct – aportul de calorii va scădea cu 20%, pentru că fructele conţin apă şi fibre şi îţi vor da mai repede senzaţia de saţietate.

Consumă leguminoase. Lintea, năutul, fasolea şi mazărea nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta în sezonul rece, deoarece conţin fibre şi proteine şi, consumate zilnic, te ajută la slăbit. Carbohidraţii complecşi pe care acestea îi conţin oferă saţietate, energie şi cresc producţia de serotonină. Conform studiilor, o porţie zilnică de 160 de grame este de ajuns pentru nevoile organismului.


Dovleacul – alegerea perfectă. Chiar dacă acest cuvânt te face să vizualizezi imediat o plăcintă aburindă, garnisită cu nuci şi cu scorţişoară, ar fi bine să te gândeşti şi la alte opţiuni. Sursă bună de nutrienţi (conţine vitaminele A, C, E, grupul B, fier, acid folic, magneziu, cupru, zinc şi mangan), dovleacul controlează foarte bine apetitul şi poate fi consumat copt, dar la fel de bine şi crud, dat prin răzătoare, în salate.

Oana Enache

Foto: Shutterstock