Cupa menstruală este un tip de produs de igienă feminină reutilizabil. Este o cupă mică, flexibilă, în formă de pâlnie, realizată din cauciuc sau silicon, care se introduce în vagin pentru a prinde și colecta lichidul menstrual.
Despre cupa menstruală
Cupele pot reține mai mult sânge decât alte metode, ceea ce le determină pe multe femei să le folosească ca o alternativă ecologică la tampoane și absorbante. Și, în funcție de fluxul menstrual, poți purta o cupă timp de până la 12 ore.
Epilare acasă – cele mai bune metode
Dacă ești interesată să folosești o cupă menstruală, discută cu ginecologul tău. Deși poți cumpăra oricare dintre mărcile disponibile online sau în majoritatea magazinelor, va trebui mai întâi să afli ce mărime ai nevoie. Majoritatea mărcilor de cupe menstruale vând versiuni mici și mari.
Pentru a-ți da seama care este mărimea potrivită pentru cupa menstruală pentru tine, tu și medicul tău ar trebui să luați în considerare:
- vârsta
- lungimea colului uterin
- dacă ai sau nu un flux abundent
- fermitatea și flexibilitatea cupei
- capacitatea cupei
- puterea mușchilor podelei pelviene
- dacă ai născut pe cale naturală
Ce pantofi să asortezi la ținutele de toamnă
Cupele menstruale mai mici sunt de obicei recomandate femeilor cu vârsta mai mică de 30 de ani care nu au născut pe cale naturală. Mărimile mai mari sunt adesea recomandate femeilor care au peste 30 de ani, care au născut pe cale vaginală sau care au o menstruație mai abundentă.
Cum se folosește cupa menstruală
Când folosești o cupă menstruală pentru prima dată, este posibil să te simți inconfortabil. Dar lubrifierea cupei te poate ajuta să faci procesul mai ușor. Înainte de a pune cupa, lubrifiaază marginea cu apă sau cu un lubrifiant pe bază de apă. O cupă menstruală umedă este mult mai ușor de introdus.
Dacă poți introduce un tampon, ar trebui să fie relativ ușor să introduci o cupă menstruală.
Citește și: Măști de față pe care le poți face acasă. Cum să scapi de coșuri și puncte negre
Spălă-te bine pe mâini. Aplică apă sau un lubrifiant pe bază de apă pe marginea cupei. Pliază strâns cupa menstruală în jumătate, ținând-o într-o mână cu marginea în sus. Introdu cupa, cu marginea în sus, în vagin, ca și cum ai introduce un tampon fără aplicator. Ar trebui să se așeze la câțiva centimetri sub colul uterin.
Odată ce cupa este în vagin, rotește-o. Aceasta se va deschide pentru a crea un sigiliu ermetic care oprește scurgerile.
Nu ar trebui să simți cupa menstruală dacă ai introdus-o corect. De asemenea, ar trebui să poți să te miști, să stai în picioare și să faci alte activități zilnice fără ca dispozitivul să cadă.
Când trebuie să scoți cupa menstruală
Poți purta o cupă menstruală timp de 6 până la 12 ore, în funcție de faptul dacă ai sau nu un flux abundent. Acest lucru înseamnă că poți folosi o cupă pentru protecție peste noapte.
Citește și: Mască peel-off cu cărbune activ împotriva punctelor negre
Ar trebui să scoți întotdeauna cupa menstruală până la 12 ore. Dacă se umple înainte de această oră, va trebui să o golești înainte de termen pentru a evita scurgerile.
Îngrijirea cupei menstruale
Cupele menstruale reutilizabile trebuie spălate și șterse înainte de a fi reintroduse în vagin. Cupa trebuie golită de cel puțin două ori pe zi.
Cupele menstruale reutilizabile sunt durabile și pot rezista între 6 luni și 10 ani cu o îngrijire adecvată. Aruncă cupele de unică folosință după ce au fost scoase.
Care sunt avantajele utilizării cupei menstruale?
Multe femei aleg să folosească cupele menstruale deoarece:
Sunt prietenoase cu bugetul. Plătești un preț unic pentru o cupă menstruală reutilizabilă, spre deosebire de tampoane sau absorbante, care trebuie cumpărate în mod continuu.
Ce produs folosește Ozana Barabancea pentru îngrijirea tenului. Costă doar 3 lei
Cupele menstruale sunt mai sigure. Deoarece cupele menstruale colectează mai degrabă decât să absoarbă sângele, nu există niciun risc de bacterii și nici de incidente.
Cupele menstruale rețin mai mult sânge.
Sunt ecologice. Cupele menstruale reutilizabile pot dura mult timp, ceea ce înseamnă că nu contribui cu mai multe deșeuri în mediul înconjurător.
Sursa foto: Shutterstock.com