Cum să alegi bijuteriile în funcție de personalitatea ta. 5 sfaturi ușor de urmat

 Alina Dan
.

Bijuteriile, accesoriile și hainele pe care le alegem spun multe despre noi: ce ne place, cum ne simțim într-o zi sau care este stilul nostru de viață. Preferințele sunt însă influențate și de trăsăturile noastre de personalitate, iar bijuteriile nu fac excepție de la regulă.

Cu siguranță ai observat cum te atrag anumite modele atunci când te uiți prin colecții de bijuterii, sau cum te simți mai bine cu unele modele de bijuterii decât cu altele. Stilul, forma, culorile și numărul bijuteriilor sunt toate moduri prin care îți poți exprima personalitatea. Un pas important pentru definirea stilului este să folosești accesoriile pentru a transmite informații despre  felul tău de a fi.

Trăsăturile de personalitate pot fi conceptualizate în mai multe moduri, unul dintre cele mai populare fiind modelul Big Five. Acesta conține 5 dimensiuni: deschiderea spre experiență, conștiinciozitate, extraversia, agreabilitatea și neuroticismul, conform Psychology Today. Uite cum poți să potrivești bijuteriile cu personalitatea ta:

Deschiderea spre experiență

Deschiderea spre experiență reflectă gradul în care o persoană e caracterizată de curiozitate, creativitate, pasiune pentru idei și experiențe noi. Astfel, o persoană care are un nivel ridicat al acestei trăsături va dori să experimenteze mult prin accesorii. Fie că e vorba de cercei, inele sau coliere, persoana deschisă spre experiențe va fi atrasă de modele noi și neconvenționale, cum ar fi bijuteriile printate 3D, bijuteriile personalizate sau cele cu modele pur și simplu ieșite din comun.

Pe de altă parte, persoanele cu un nivel scăzut al deschiderii pot fi caracterizate ca fiind convenționale, cu un număr scăzut de interese și care preferă rutina. Aceste persoane se vor îndrepta mai degrabă către bijuterii convenționale, elegante sau clasice, cum ar fi perlele. În plus, nu vor schimba des bijuteriile, rămânând fidele unui set de bijuterii.

Conștiinciozitatea

Conștiinciozitatea reprezintă o dimensiune a personalității care indică cât de organizat, muncitor, motivat sau tenace este un individ. Persoanele cu un nivel mare de conștiinciozitate pot indica prin accesorii și bijuterii prezența acestei trăsături. Un ceas și un număr limitat de bijuterii, fie ele clasice sau moderne, pot obține acest rezultat.

Persoanele cu conștiinciozitate scăzută au tendința de a procrastina și de a fi impulsive, iar organizarea nu este punctul lor forte. Acestea vor avea tendința de a cumpăra bijuterii din impuls și de a le purta în combinații inedite.

Extraversia

Extravertiții sunt sociabili, comunicativi, vorbăreți, prietenoși și lasă senzația unor persoane încrezătoare în forțele proprii. Această încredere le permite să aleagă bijuterii fără să simtă o presiune prea mare de a se conforma, așa că poate fi mai ușor să aleagă bijuterii excentrice, dacă asta își doresc.

Introvertiții sunt rezervați, tăcuți, buni la introspecție, gânditori și au tendința de a fi sensibili. Introvertiții se vor orienta uneori către bijuterii cu detalii care pot fi mai dificil de sesizat pentru alții. Dacă ești introvertită, dar participi la un eveniment social și ți-ai dori să legi mai ușor conversații, poți alege bijuterii cu mesaje scrise (cum ar fi un pandantiv) sau bijuterii cu o poveste în spate (un inel cu tradiție, de exemplu).

Agreabilitatea

Agreabilitatea este factorul de personalitate care are legătură cu modul în care ne raportăm la ceilalți. Persoanele agreabile sunt altruiste, modeste, umile, răbdătoare, politicoase, loiale, amabile; au tact și sunt sensibile la nevoile altora, dar pot fi percepute drept naive. O astfel de persoană nu dorește să epateze prin bijuterii, prin urmare nu se va „încărca' cu prea multe și nu va alege inele, brățări sau cercei de dimensiuni mari. Totodată, acestea sunt atente să își potrivească bine bijuteriile cu contextul social.

Persoanele cu un nivel scăzut de agreabilitate pot fi dure, nepoliticoase, sarcastice, suspicioase și competitive. Acest lucru înseamnă și că nu sunt sensibile în fața unor comentarii neplăcute și că, dacă își doresc, își pot asuma riscuri prin aspectul vestimentar și accesorii. Prin urmare, există foarte multe posibilități pentru ele în ceea ce privește bijuteriile.

Neuroticismul

Neuroticismul indică cât de bine ne simțim în propria piele, cât de stabile emoțional suntem și câtă încredere avem în noi însene. O persoană cu un grad mare de neuroticism este mai vulnerabilă în fața unor emoții negative (nesiguranță, gelozie, stări depresive, lipsă de încredere în sine, gelozie) și poate trece rapid de la o stare la alta. Aceste persoane vor avea tendința să se joace cu bijuteriile când se simt neliniștite, așa că se pot îndrepta către brățări din mărgele și lănțișoare lungi cu pandantive.

Persoanele cu un nivel mic de neuroticism sunt încrezătoare în forțele proprii, calme și relaxate. Acestora li se potrivesc bijuteriile vesele, care denotă optimism și vitalitate.

Sursă foto: Shutterstock

Încearcă acest test de personalitate, compus din numai 4 întrebări

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton