Una dintre cele mai celebre străzi din lume, Wall Street, găzduieşte Bursa, locul unde se nasc şi se pierd averi uriaşe, care a fascinat şi continuă să fascineze, inspirând regizori, actori şi scriitori să povestească despre mărirea şi decăderea celor ce şi-au încercat norocul acolo.
Când spui Wall Street, nu poţi să nu ţi-l aminteşti pe Michael Douglas, în filmul cu acelaşi nume, urlând spre adunarea de acţionari: „Greed! (lăcomie), deoarece, într-adevăr, în imaginarul colectiv, acela este locul unde se fac şi se desfac averi uriaşe, locul unde „cumpăr şi „vând sunt cele mai folosite cuvinte, unde poţi deveni bogat, dar şi sărac într-o clipită. Sau, cum spunea miliardarul Warren Buffett, „Wall Street este singurul loc unde nişte oameni în Rolls Royce merg să ceară sfaturi de la unii care merg cu metroul.
The Evil Kingdom
Wall Street, strada ce găzduieşte Bursa din New York, denumită şi „The Evil Kingdom (Împărăţia răului) este, probabil, locul unde se găseşte cea mai multă adrenalină în stare pură şi de unde, în 1929, s-a dat startul Recesiunii, una dintre cele mai mari catastrofe financiare din istorie. „Trebuia să stai la coadă ca să găseşti un loc de unde să te arunci pe fereastră, iar speculanţii vindeau locuri pentru trupuri în East River, comenta umoristul Will Rogers efectele prăbuşirii Bursei. De la Marea Recesiune şi până acum au trecut aproape 80 de ani, iar America a mai trecut prin momente dificile (unul asemănător ca dramatism fiind falimentul companiei Enron, în 2001, când angajaţii firmei şi-au pierdut fondurile de pensionare, investite în acţiuni Enron), însă Bursa, acest furnicar financiar al New York-ului, îşi continuă existenţa nestingherită. Wall Street porneşte de pe Broadway şi se termină la intrarea în East River, pe o distanţă de aproximativ 600 de metri. Cartierul iniţial a fost distrus de marele incendiu din 1938, însă în timp clădirile au fost reconstruite, majoritatea având o inestimabilă valoare istorică. Acolo se află Chase Manhattan Bank, cu celebrele sculpturi Dubuffet şi Naguchi în curtea interioară, dar şi faimoasa Federal Reserve Bank, ale cărei subsoluri adăpostesc un sfert din rezerva de aur mondială şi locul unde s-a filmat „Die Hard – With A Vengeance. Pe străzile super aglomerate, traderii de la bursă, în costumele lor office sobre, se pierd în marea agitată de turişti puşi pe fotografiat tot ce le iese în cale, într-un melanj fistichiu şi plin de culoare, ce face ca misiunea lor să mai piardă din importanţă. Pauza de masă este singurul moment în care brokerii pot fi văzuţi de către curioşi, deoarece, după atentatele din 11 septembrie, vizitarea Bursei a fost interzisă. Turiştii se mulţumesc să fotografieze taurul din bronz de pe Wall Street, ce reprezintă simbolul rezistenţei financiare americane, şi „Fearless Girl, statuia fetiţei care sfidează taurul.
Wallstreaters şi iubitele lor faimoase
Banii însemnă putere şi cum femeile au fost atrase întotdeauna de bărbaţii bogaţi şi siguri pe ei, nu puţini sunt brokerii importanţi de pe Wall Street care au în palmares iubite mai celebre ca ei. Înainte de a-i deveni soţie lui David Bowie, supermodelul Iman s-a iubit cu Liam Dalton, preşedintele Axiom Capital, Uma Thurman a fost logodită cu Arpad Busson, un mogul al finanţelor de pe Wall Street, iar Tyra Banks a fost iubita lui John Utendahl, deţinătorul celui mai mare grup bancar de investiţii african-american. Cu un agent de bursă s-a întâlnit şi sora Ducesei de Cambridge, Pippa Middleton având o relaţie cu analistul financiar Alex Loudon, iar Prinţesa Madeleine a Suediei s-a căsătorit cu un consilier financiar (Cristopher ONeill). Se pare însă că unii dintre aceşti moguli ai finanţelor, porecliţi şi Wallstreaters, sunt chiar colecţionari de iubite celebre, Arpad Busson fiind combinat, de-a lungul timpului, nu doar cu Uma Thurman, căreia i-a făcut un copil, pentru ca mai apoi să ducă o luptă pe viaţă şi pe moarte cu actriţa pentru custodia fetiţei de 5 ani, ci şi cu Elle McPherson, care i-a dăruit şi ea doi fii, acum în vârstă de 14 şi 19 ani.
Sex, droguri, înşelătorii…
Despre Wall Street s-au scris atâtea cărţi şi s-au produs atâtea filme, încât ar merita o secţiune dedicată în fiecare bibliotecă şi videotecă. De departe cel mai cunoscut film, devenit, de altfel, iconic este „Wall Street (1987), turnat sub bagheta magistralului Oliver Stone, cu o distribuţie de zile mari şi un Michael Douglas genial în prim-plan. Apărut chiar înainte de criza de pe piaţa de capital din octombrie din 1987, filmul a devenit cu atât mai veridic, deschizând apetitul producătorilor pentru acest gen cinematografic. A urmat „Wall Street 2: Money Never Sleeps (2010), lansat în plină criză mondială, Oliver Stone redistribuindu-l pe Michael Douglas, după 23 de ani, în rolul care i-a adus un Premiu Oscar. Un film despre mirajul banilor, trădare, răzbunare şi lupta pentru putere. Anul 2013 ne aduce o comedie neagră, în regia lui Martin Scorsese, bazată, de data aceasta, pe fapte reale. Leonardo DiCaprio, în rolul lui Jordan Belfort, ne introduce într-o lume coruptă, imorală, lipsită de scrupule şi de inhibiţii, unde drogurile, sexul şi banii fac jocurile. Deşi nu a primit niciun Premiu Oscar în urma celor cinci nominalizări, „Lupul de pe Wall Street a fost foarte bine primit de critici şi este un „must see, chiar dacă s-a remarcat prin faptul că, de-a lungul celor 180 de minute, se aude de cele mai multe ori în istoria unui film cuvântul „fuck…
Pe scurt, Bursa te poate transforma în milionar cât ai clipi, pentru asta nu ai nevoie decât de o sclipire de geniu. Altfel, după cum zicea Donald Trump, „uneori, cele mai bune investiţii sunt cele pe care nu le faci.
Foto: Northfoto, Shutterstock
Oana Enache