Se apropie Paștele și creștinii din lumea întreagă se pregătesc de sărbătoare. De la cutume religioase din moși-strămoși și până la obiceiuri importate, cu iz comercial, sărbătoarea Învierii Mântuitorului are un punct comun important: aduce familiile împreună. Creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele anul acesta pe 8 aprilie, în timp ce romano-catolicii au Paștele cu o săptămână mai devreme, pe 1 aprilie. Iată care sunt cele mai interesante tradiții de Paște din întreaga lume!
Până la cea mai importantă sărbătoare a creștinismului mai e puțin și, în timp ce gospodinele se pregătesc de festinul de după perioada de post, copiii așteaptă cu nerăbdare venirea iepurașului. Dacă la noi va începe cât de curând vânătoarea după ouă de ciocolată, la fel ca în America, țară de unde am importat acest obicei, în țări ca Grecia, Spania și Norvegia lucrurile stau puțin altfel…
Tradiții de Paște în lume – Australia
Iepurașul de Paște și ouăle reprezintă fertilitatea și renașterea, și tocmai de aceea au fost alese ca simbol al Învierii. Cu toate acestea, în Australia, în anul 1991, a fost inițiată mișcarea Rabbit Free (Fără iepure), astfel încât tradiționalul urecheat a fost înlocuit cu un… marsupial mic din ciocolată. De unde atâta ură față de simpaticul iepuraș? În Australia, iepurii sunt considerați animale foarte dăunătoare pentru culturi, așa că nu și-i dorește nimeni, nici măcar… din ciocolată și înveliți în staniol.
Finlanda
Într-un top 10 al celor mai interesante tradiții de Paște din întreaga lume, pe un loc fruntaș se află și Finlanda, țară unde copiii obișnuiesc să se îmbrace ca vrăjitoarele și ies pe străzi cu fețele pictate și cu băsmăluțe pe cap, purtând în mânuțe crengi de salcie împodobite cu pene colorate. Evident, eforturile lor au un scop precis și dau întotdeauna roade – micuții cerșesc’ ouă din ciocolată și dulciuri.
Daca te fascineaza tarile nordice, uite locuri de vizitat in Finlanda, dar si cele mai interesante locuri de vizitat in Danemarca si locuri de vizitat in Islanda!
Polonia
O altă tradiție de Paște neobișnuită există și în Polonia, unde, în a doua zi de Paște, tinerii obișnuiesc să arunce unii în alții cu… găleți cu apă sau alte obiecte pe care le au la îndemână. Tradiția se numește Śmigus-dyngus și, oricât ar părea de ciudată, este preferata adolescenților, deoarece legenda spune că fata care va fi udată se va mărita în acel an.
Tradiții de Paște în lume – Grecia
În insula Corfu, în Grecia, în dimineața Paștelui are loc tradiționala aruncare a oalelor de lut. Oamenii ies la geamuri și în balcoane, iar de acolo aruncă vase și alte obiecte din lut direct în stradă. Se spune că obiceiul provine de la venețieni, care, de Anul Nou, obișnuiau să arunce obiectele vechi din casă. O altă variantă spune că, de fapt, acesta este un mod de a ura bun-venit primăverii, simbolizând noile culturi, ce vor fi adunate în ghivece noi.
Norvegia
Una dintre cele mai neobișnuite tradiții de Paște din întreaga lume este întâlnită în Norvegia și nu are nicio legătură nici cu creștinismul și nici cu obiceiurile culinare… În acea perioadă, norvegienii obișnuiesc să citească romane polițiste, pe care editorii le scot sub denumirea de Paaskekrimmen (Crime de Paște). Tradiția ar fi început în 1923, când un editor a promovat pentru prima dată, de Paște, un thriller într-un ziar, însă cititorii nu au realizat că era vorba doar despre o reclamă…
Spania
În Vinerea Mare, în orașul mediaval spaniol Verges are loc tradiționalul dans al morților, denumit „dansa de la mort’. Pentru a reda scena Patimilor lui Christos, toți locuitorii se îmbracă în schelete și ies pe străzi, la paradă. Procesiunea se încheie cu hoarde înspăimântătoare de schelete ce cară urne cu cenușă. Macabrul dans începe la miezul nopții și ține cam până la 3 dimineața…
Tradiții de Paște în lume – Ungaria
Stropirea’ este o tradiție populară ungurească ce are loc în a doua zi de Paște, cunoscută și ca lunea îmbăierii’. Băieții stropesc fetele cu parfum sau cu apă parfumată, în joacă. Pe vremuri, la fel ca în Polonia, tinerii obișnuiau să le toarne pe cap fetelor apă din găleți, dar acum se limitează la parfum, după care le cer acestora câte un sărut. Care este semnificația acestui obicei? Oamenii cred că apa are efect purificator, vindecător, dar că aduce și fertilitate.
Israel
Una dintre cele mai apropiate de adevărul istoric tradiții de Paște din întreaga lume are loc în Israel, la Ierusalim, orașul în care se presupune că a fost crucificat Iisus. În Vinerea Mare, creștinii de acolo obișnuiesc să meargă pe același drum pe care l-a parcurs Cristos în ziua în care a fost crucificat. În amintirea acelui moment, mulți creștini obișnuiesc să ducă în spate o cruce, la fel ca Mântuitorul. Iar în ziua Paștelui, credincioșii merg la slujbă în grădina în care se presupune că a fost înmormântat trupul lui Cristos.
Tradiții de Paște în lume – Italia
În Sicilia, Abballu de daivuli este o altă tradiție specifică Paștelui, localnicii obișnuind să se îmbrace în haine roșii și să poarte măști înspăimântătoare. Cei îmbrăcați în aceste costume trebuie să fure cât mai multe suflete – de fapt, să-i facă pe cei „pedepsiți’ să le plătească băutura – înaintea după-amiezii în care Fecioara Maria și Cristos cel înviat din morți au salvat omenirea trimițând diavolii înapoi în iad.
Sursa foto: Flickr
Vezi şi de unde vine expresia „la Paștele cailor’ și ce semnifică!