După mai bine de 120 de ani, olandezii se pregătesc să aibă din nou un rege! Regina Beatrix abdică astăzi, 30 aprilie, în favoarea fiului ei, Willem-Alexander, spunând că vrea să lase locul unei generaţii mai tinere.
LA VREMURI NOI, MONARHI NOI
De mai bine de 100 de ani, monarhia olandeză s-a aflat în mâinile femeilor. Reginele Wilhelmina, Juliana şi Beatrix au fost în fruntea unei naţiuni care le-a iubit în mare parte şi le-a considerat buni şefi de stat. Regina Beatrix este al şaselea monarh al Casei de Orania (care conduce Tările de Jos din secolul al XIXlea) şi a fost încoronată în 1980, după ce mama ei, Juliana, a abdicat. Aşadar, pentru olandezi vestea că Beatrix se retrage pentru a-i lăsa tronul fiului ei cel mare nu a fost o surpriză neaşteptată.
Amuzant a fost, însă, că presa internaţională s-a întrebat dacă acelaşi lucru îl va face şi cea mai celebră regină din lume, Elisabeta a II-a, pentru a-i da şi lui Charles şansa de a fi monarh. Se pare însă că pentru Majestatea Sa, a fi regină e un job pe viaţă, aşa că e puţin probabil ca Charles să aibă norocul lui Willem-Alexander. Cu ocazia schimbării monarhului, e posibil ca în Olanda să revină în discuţie costurile foarte mari ale menţinerii casei regale. Aşa că încoronarea nu va impresiona prin opulenţă sau strălucire.
Momentul va fi istoric, dar ceremonia… simplă.
„Prinţul Pils
Cel mai mare dintre fiii reginei Beatrix a Olandei şi ai prinţului Carl a primit porecla de „prinţul Pils’ (bere) în timpul facultăţii, atunci când obişnuia să pună distracţia pe primul plan. Cu toate acestea, olandezii, libertini din fire, i-au apreciat naturaleţea în loc să-l taxeze pentru comportamentul său inadecvat.
Ba mai mult, Willem-Alexander a fost o binecuvântare pentru presa mondenă, gata oricând să-i aloce un spaţiu editorial generos la nevoie. Pentru credibilitate însă, Willem a alternat distracţia cu îndatoririle regale şi a obţinut un brevet de pilot, s-a specializat în managementul apelor şi e membru în Comitetul Olimpic Internaţional.
Încoronarea are loc astazi, 30 aprilie, zi în care Willem va deveni rege, iar fiica sa cea mare, Catharina-Amalia, prinţesa moştenitoare a Olandei. Evenimentul nu va tulbura scena politică, pentru că monarhul are o putere limitată, funcţia sa fiind mai mult formală.
Asta înseamnă că olandezii se vor concentra pe ceea ce ştiu ei mai bine: să se distreze ignorând toate regulile şi să transforme ceremonia de încoronare într-un moment de poveste. E de sperat însă ca Willem-Alexander să fie mai puţin ghinionist decât mama lui. Beatrix a avut parte de lupte de stradă în ziua nunţii ei cu Claus von Amsberg, bănuit de colaborare cu naziştii; a fost atacată în 2009 în timpul festivităţilor de Ziua Reginei; anul trecut, fiul ei mijlociu, Johan Friso, a fost victima unei avalanşe, se află tot în comă şi şansele să îşi revină sunt destul de mici şi într-un timp relativ scurt, Beatrix a pierdut mai mulţi apropiaţi: în 2002 i-a murit soţul, apoi mama, iar în 2004 şi-a pierdut şi tatăl.
CLAUDIA COJOCEA
Foto NORTHFOTO