Și supereroii trăiesc cu îndoieli. Super interviu cu Michelle Pfeiffer

.

Refuză să dea interviuri, detestă paparazzii și suferă de sindromul impostorului. Vara asta s-ar putea să fie totuși nevoită să iasă în public, pentru că orice actor care alege să apară într-un film Marvel realizează câtă „bătaie de cap presupune așa ceva. Frumoasa actriță are un rol esențial în filmul cu supereroi „Ant-Man and The Wasp, deși recunoaște cu franchețe că prima dată când a auzit de acest nume i-a sunat a eșec.

Dacă vei căuta pe Google interviuri cu Michelle Pfeiffer, vei constata cu surprindere cât de puține informații afli, de fapt, despre ea. Nu o cunoaștem de ieri de azi pe această frumoasă actriță cu trei nominalizări la Oscar, dar știm foarte puține cu adevărat. Însăși activitatea sa cinematografică atrage atenția prin pauzele foarte mari, de ordinul anilor, între filme. De exemplu, între 2009 și 2011 a luat o pauză, gest repetat apoi între 2013 și 2017, an în care a bifat dintr-un foc trei roluri. 2018 vine, iată, cu „Ant-Man and The Wasp, continuarea filmului „Ant-Man, cu Paul Rudd în rolul supereroului ce-și poate micșora dimensiunile fizice și poate manipula armate de furnici. O superproducție în care Michelle joacă rolul unei femei de știință strălucite, Janet Van Dyne, captivă în Quantum Realm, o dimensiune paralelă din care Ant-Man și familia ei încearcă să o aducă înapoi.


Surprinzător, într-un interviu pe care i l-a luat regizorul Darren Aronofsky pentru revista Interview, Pfeiffer a declarat că la baza refuzului său de a coopera cu presa stă, probabil, ceea ce psihologii numesc sindromul impostorului. Afecțiune definită de faptul că, oricât succes ai avea, trăiești cu teama constantă că într-o bună zi cineva te va demasca și lumea va afla că ești un impostor care habar nu are ce face.

„Am început să joc în filme brusc, nu eram pregătită, probabil de aceea am rămas cu această teamă constantă. Nu am făcut vreo școală de actorie, am jucat după ureche, nu am avut timp să mă dezmeticesc. Așa că tot timpul am trăit cu impresia că va veni și ziua în care toți se vor prinde că sunt o impostoare, i-a mărturisit vedeta de 58 de ani celebrului regizor. Cu aceeași franchețe nerecomandată la Hollywood, Pfeiffer a recunoscut la un moment dat că nu se poate uita la „Thelma&Louise, celebrul film din 1991, de ciudă că a refuzat unul dintre rolurile principale în favoarea altui film, căzut între timp în uitare. Așa cum a refuzat și „Tăcerea Mieilor, „Nopți albe în Seattle saaau… „Basic Instinct! Pe cât de oscilantă și zbuciumată a fost cariera sa cinematografică, pe atât de lină a fost viața de familie.


Michelle este căsătorită de 25 de ani cu David E. Kelley, producătorul responsabil cu succesul „Ally McBeal cu care are doi copii, dintre care unul adoptat. Din cauza fobiei față de paparazzi, după ani de locuit în L.A., familia s-a mutat într-un ranch din nordul Californiei, în valoare de circa 30 de milioane de dolari. Acum, este vegetariană convinsă și duce un stil de viață foarte sănătos, de frica bolilor (n.r. – tatăl ei a murit de cancer), dar în tinerețe, conform propriilor declarații, aceasta fuma pachete întregi de țigări, mânca absolut orice voia și se spăla pe față direct cu săpun. Și apropo de tinerețe, frumoasa blondă a avut una Michelle Pfeiffer alături de soțul ei, David E. Kelley, părăsind restaurantul Nobu, din Malibu, pe 17 februarie 2018suficient de zbuciumată cât să fie atrasă într-un cult, care, până să se dezmeticească, i-a cheltuit mai toți banii pe care îi făcea din filme în acea perioadă. S-a consolat apoi cu ideea că oamenii cu IQ-uri foarte mari sunt victimele predilecte ale culturilor, conform unui studiu pe care l-a citit. Michelle Pfeiffer este o prezență atipică la Hollywood, asta poate și pentru că, în sufletul ei, a rămas aceeași fată simplă dintr-o suburbie cali- forniană care a fost, pe rând, majoretă, Miss, stenografă, vânzătoare la supermarket. Iată unul dintre rarele interviuri ale unui superstar care încă se așteaptă ca lumea să descopere că este o impostoare.



Ce filme Marvel știai până să ajungi să joci în „Ant-Man and The Wasp?

Mai întâi, am văzut „Spi- der-Man, apoi „Iron Man; ambele mi-au plăcut la nebunie. Prin copiii mei am ajuns să iau contact cu univer- sul Marvel, evident. „Dar Ant-Man, ce e asta?, mi-am zis. Nu știam de vreun supererou Ant-Man. Mi se părea și că sună rău, dar apoi am fost plăcut surprinsă. Sunt fană veche Paul Rudd, filmul mi s-a părut și amuzant, și isteț, și realist. În fine, are un ceva care îl diferențiază de restul filmelor cu supereroi.


Cum ți-ai descrie personajul și cum ți s-a părut scenariul?

Nu știam absolut nimic despre personajul meu, Janet van Dyne. Îmi place că e un personaj puternic în benzile desenate Marvel, unul dintre membrii fondatori Avengers și un supererou foarte important. Mă bucur că, la vârsta mea, am ocazia să joc o femeie supererou și că, prin acest personaj, le pot transmite femeilor de toate vârstele și de oriunde următorul mesaj: suntem date naibii! Suntem independente, teribil de hotărâte, avem un rol vital în societate. Să pot trimite acest mesaj în Univers… a fost un privilegiu.


Ziceai că ești fan Paul Rudd. Ce aduce el personajului Ant-Man?

Au dat lovitura când l-au ales pe Paul Rudd. E unic! Are un anumit simț al umorului. În spatele mutrișoarei de băiețel, detectezi un umor sec, dulce, neastâmpărat.

Ce se întâmplă cu personajul tău?

Janet van Dyne a rămas blocată, în urmă cu mulți ani, în Quantum Realm, dimensiune paralelă unde spațiul și timpul nu au putere. Hope și Hank nu au încetat să o caute, sperând că e încă în viață. Așa că filmul asta urmărește: lupta lor de a o aduce înapoi în realitate.


Cum e Peyton Reed ca regizor, cum ai rezonat cu el?

Peyton are acest aer adolescentin și entuziasmul unui copil, în același timp fiind foarte serios și atent la detalii. Puțini regizori le au pe amândouă. Ca actor, stau mereu cu teama că mi-ar putea scăpa ceva, dar el are grijă să nu ratezi nimic. A fost amuzant la filmări, îmi e drag că fac parte din familia Marvel. Mi-a plăcut să lucrez la acest film, cu asemenea colegi, în acest rol. Sunt o norocoasă, ce să mai!

Ce ți-a spus Peyton despre personajul tău?


Am vorbit foarte mult încă dinainte să începem filmările. Mi-a descris-o pe Janet ca fiind o războinică și un om de știință strălucit, care, cu toate că a rămas blocată în Quantum Realm, nu a stat degeaba, ci a lucrat la proiecte importante. Scenariul o prezintă mai puternică și mai determinată decât personajul original, ceea ce mi-a plăcut la nebunie.

Cum e Michael Douglas, cum ai lucrat cu el?

E genul fermecător și spiritual, cu umor sec și inteligent. Reușește să redea fidel aroganța personajului său, dar fără a-l face dizgrațios. Ceea ce e foarte dificil de realizat în actorie. La fel ca și faptul că e capabil să își arate vulnerabilitatea când este necesar. De fapt, în „Ant-Man and The Wasp este mai vulnerabil decât în prima parte, în „Ant-Man.


Dar Evangeline Lilly ce plus îi aduce personajului său, Hope?

E super inteligentă, calitate pe care clar trebuie să o ai ca să poți da viață unui astfel de personaj, inteligența nu poate fi jucată. Are și umor, dar și profunzime. Evangeline este foarte energică și cu mult entuziasm.

Și cu restul actorilor, per total, cum ai lucrat?

E vorba de actori pe care i-am admirat de-a lungul anilor și cu care mi-am dorit să interacționez. A fost foarte frumos să lucrez cu oameni pe care îi admir și respect.

FOTO: hepta