Provence, regiunea fabuloasă din sudul Franţei - autentică şi ireal de frumoasă

 Pirvu Cristina
.

Provence, regiunea fabuloasă din sudul Franţei. Din postura sa de turist pasionat, bon viveur și fin cunoscător al tradiției gastronomice, Liviu Popescu ne propune în fiecare ediție o destinație de vacanță.

Cele mai frumoase vacanțe pentru mine sunt acelea care vin ca o surpriză totală. Să nu ai așteptări prea mari, să pleci pentru câteva zile, să nu-ți faci planuri, să ajungi acolo și să se schimbe totul. Să devină atât de frumos și de interesant încât să-ți prelungești sejurul. Vacanța pe care am petrecut-o în Provence, în sudul Franței, chiar așa a fost. O vacanță de 3 zile în care am stat… 10. Și în care m-au fascinat toate locurile pe care le-am văzut și oamenii pe care i-am întâlnit.

Îmi place regiunea asta pentru că păstrează tradițiile Franței de altădată, iar fiecare sat din Provence vine la pachet cu povestea lui. Și e totul autentic și ireal de frumos. Înainte de a vă istorisi despre orice altceva, trebuie să vă spun despre câmpurile de lavandă, specifice acestei regiuni. Sunt un „must see și vă asigur c-o să fiți mai mult decât încântați să le admirați, iar aroma fantastică este de neuitat!De altfel, vă puteți procura tot felul de uleiuri esențiale din zonă, dacă vă doriți. Unul dintre locurile acestea cu câmpuri de lavandă e Saint Rémy de Provence. Marii impresioniști francezi petreceau mult timp aici, pentru peisajul fabulos. Aici a trăit o scurtă perioadă și Vincent Van Gogh și chiar puteți admira niște lucrări foarte interesante de-ale lui. Dacă vă place istoria și vă încântă locurile de acest gen, mergeți în Arles, acolo unde există multe vestigii romane și unde, în mai, are loc un festival care atrage îmblânzitorii de tauri, corida fiind unul dintre elementele pentru care acest loc e renumit.

Dacă însă vă plac plimbările în natură, nu ratați Camargue, delta lor, dac-o pot numi așa. Fiind și cu copiii în vacanță, ne-am plimbat mult și am profitat din plin de traseele cu bicicleta. În Avignon, de exemplu, se pot face plimbări de sute de kilometri astfel, dar puteți să vedeți zona și făcând echitație, vâslind pe râu sau conducând mașini de epocă. Orășelul Grasse, denumit și capitala mondială a parfumurilor, este un oraș cu aromă a cărui istorie este împletită cu cea a parfumurilor încă din Evul Mediu. Fie că ajungeți pe aici, fie că profitați de orașele renumite pentru uleiurile parfumate, din frunze și fructe, unde sunt fabrici de acest gen, veți descoperi atât de multe locuri interesante și peisaje care-o să vă fure privirile, încât această vacanță va deveni de neuitat. Munții roșii din Roussillon, acest sat minunat, vechi, cu o biserică frumoasă, cu castele fel de fel, cetatea Saint Paul de Vence, loc frecventat și de marii actori francezi și impresioniști, Fundația Maeght – un muzeu fantastic, cu expoziții speciale și opere de colecție, nu trebuie ocolite.

Cred că se simte cât de mult îmi place Provence-ul, nu? Chiar mă simt ca acasă, asta poate și pentru că nu te face să te simți ca un turist. E drept că sunt și unele perioade aglomerate, cum e vara, dar dacă alegeți să mergeți, în martie-aprilie sau septembrie-octombrie, totul e mai liniștit, lucrurile au un firesc al lor. Mâncarea și vinurile sunt o mare atracție a zonei. Și pe bună dreptate. Se gătește mult de casă, cu produse autentice. Așa c-o să vă puteți bucura de alimentele de la fermierii locali, de brânzeturi fabuloase, de produse savuroase de patiserie, de fructe foarte gustoase. Să nu uit și de tot felul de plante medicinale care se găsesc aici. Puteți merge și la podgorii și chiar vă rog să faceți asta!Cele mai bune vinuri rosé sunt în Provence, deci nu ratați experiența!

Legat de cazare, eu am avut o mare surpriză. Pentru că nu ne planificaserăm nimic de dinainte, nu știam mare lucru despre locul unde vom sta. Așa că am dat peste un han fabulos – Auberge de Noves, unde nu mică ne-a fost surpriza să descoperim că avea un restaurant cu 3 stele Michelin. Proprietarul hanului era și bucătarul acestui restaurant. Am ajuns să ne împrietenim cu el și să ne ajute să aflăm despre multe dintre locurile frumoase din zonă, să ne bucurăm și de via pe care o deținea, și de câmpurile de lavandă. Aici este și un muzeu al lavandei, care chiar așa se și numește: „Musée de la Lavande. Vă recomand cu drag zona aceasta și sper să vă încânte la fel de mult ca pe mine!Provence-ul e de vis și nu exagerez cu nimic când spun asta. De fapt, chiar pot spune că este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat!

Liviu Popescu – Fratelli ( https://www.facebook.com/LiviuPopescuFratelli/?ref=br_rs)

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton