Palatul Buckingham - povești emoționante de iubire și decizii ce au schimbat soarta omenirii

 Pirvu Cristina
.

Simbol al monarhiei britanice, Palatul Buckingham a adunat între zidurile sale aproape 200 de ani de istorie, cu drame de război, povești emoționante de iubire și decizii ce au schimbat soarta omenirii. Anul acesta, se pregătește însă din nou de sărbătoare.

Când spui Londra, spui fără doar și poate Buckingham, ca turist nu poți rata șansa de a vizita nucleul monarhiei britanice, un obiectiv atât de spectaculos, încât îți taie răsuflarea. Unul dintre cele mai speciale momente de la Palatul Buckingham este schimbarea gărzii, ceremonial ce are loc, în timpul primăverii și al verii, în fiecare zi, la ora 11.30, iar toamna și iarna, o dată la două zile. Mii de oameni se adună atunci pentru a admira soldații din regimentul de gardă, în uniforme impecabile, dar cu acele căciuli caraghioase din blană de urs, care defilează alături de toboșari, stegari și fanfară, ce dau o solemnitate deosebită momentului. Iar dacă alegi să mergi acolo în august sau septembrie, când palatul poate fi vizitat și în interior, vei avea ocazia unică de a te imagina, fie și doar pentru câteva ore, rege sau regină.

ACASĂ LA ELISABETA A II-A

V-ați gândit vreodată cum ar fi să locuiți într-o casă în valoare de peste 1 miliard de lire sterline, cu 775 de camere, dintre care 52 de dormitoare regale și pentru invitați, 188 de dormitoare pentru personal, 92 de birouri și 78 de săli de baie? Dar să vă calce pragul, anual, 50.000 de oaspeți? Ei bine, acesta este prețul pe care trebuie să-l plătească Regina Angliei și familia sa pentru privilegiul, paradoxal, de a trăi într-un astfel de castel – lipsa intimității!Fiecare centimetru dintre cei 77.000 de metri pătrați ai palatului are o poveste de spus: despre întâlniri cu șefi de stat și mii de personalități, nașteri, decese, drame de familie, în Palatul Buckingham totul e istorie. Una dintre cele mai importante încăperi este Sala Tronului, unde au loc primirile oficiale și se fac fotografiile de la nunțile regale și cele de familie. Cea mai spectaculoasă este însă Sala de Bal, cu o lungime de 36,6 metri, locul unde sunt găzduite cele mai importante evenimente. Fiecare încăpere are însă particularitatea ei, decorațiunile, porțelanurile, mobilierul, sculpturile și picturile reprezentând un capital cultural extraordinar – Rubens, Rembrant, Poussin, Vermeer, Canaletto sunt doar câteva dintre numele celebre ale căror opere pot fi admirate la Palatul Buckingham. Fiindcă trebuia să fie însă în pas cu vremea și cu vremurile, palatul dispune și de un oficiu poștal, de o cafenea, de un cinematograf, de o piscină interioară, dar și de un ATM, destinat doar membrilor familiei regale. Iar peste acest domeniu fabulos guvernează de 66 de ani Regina Elisabeta a II-a, monarha Marii Britanii. Deși luna aceasta împlinește 92 de ani, Regina încă face față cu brio obligațiilor oficiale, care nu sunt deloc puține la Palatul Buckingham (în jur de 400 pe an) – primiri oficiale, recepții și garden parties. Și cum grădina palatului este de patru ori mai mare decât stadionul Wembley, încercați să vă imaginați doar ce înseamnă să dai o petrecere acolo… Tocmai de aceea, vara, Regina se retrage împreună cu Prințul Filip la castelul scoțian Balmoral, pentru o binemeritată vacanță, iar casa
ei le este deschisă turiștilor.

CELEBRITĂȚI LA BUCKINGHAM

Printre vizitatorii faimoși ai Palatului Buckingham s-au numărat și multe celebrități, unele având onoarea de a fi primite de Regină în întrevederi private. În 2014, Angelina Jolie a primit din partea Reginei Elisabeta a II-a titlul de „Honorry Dame pentru campaniile sale împotriva violenței, în zonele de război. Cu aceeași distincție au fost premiate Helen Mirren, Joan Collins, Judi Dench, Elizabeth Taylor și Julie Andrews. Printre cei mai celebri „Knights (cavaleri) se numără Michael Caine, Ben Kingsley, Mick Jagger, Kenneth Branagh și Elton John, iar Benedict Cumberbatch a fost onorat cu CBE (Commander of the Order of the British Empire). Deoarece, de-a lungul timpului, Palatul Buckingham și poveștile petrecute între zidurile sale au inspirat nenumărați scriitori și regizori, suverana și-a dorit să îi cunoască personal pe unii dintre ei. Reginei i-a plăcut atât de mult filmul „The Queen, încât a invitat-o la Palatul Buckingham pe Helen Mirren, actrița care a câștigat Premiul Oscar pentru rolul din acest film, unde a interpretat-o magistral pe Elisabeta a II-a. Se pare însă că suverana Marii Britanii apreciază la fel de mult și ficțiunea, printre invitații săi numărân- du-se și actorii din „Game of Thrones.

SCENA BALCONULUI

Pe 29 iulie 1981, Prințesa Diana și Prințul Charles se sărutau în balconul de la Palatul Buckingham, în fața mulțimii extaziate. Creând un déjà-vu perfect, 30 de ani mai târziu, Prințul William și Kate Middleton făceau același gest, în ziua nunții lor, în fața a mii de oameni. Acum, faimosul balcon de unde familia regală își salută supușii la evenimentele speciale tinde deja să devină neîncăpător, deoarece Regina și Prințul Filip au patru copii, opt nepoți și șase strănepoți, cel de-al șaptelea urmând să se nască luna aceasta. La scurt timp după ce Ducesa de Cambridge și Prințul William îi vor ura bun-venit pe lume celui de-al treilea copil al lor, familia regală va fi iar în sărbătoare. Prințul Harry, nepotul preferat al Reginei, și actrița Meghan Markle urmează să se căsătorească, pe 19 mai, la Capela St. George a Castelului Windsor. Fiindcă nu vor putea replica celebra scenă a sărutului în balconul Palatului Buckingham, așteptăm cu nerăbdare viitoarea poză tradițională de familie.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton