Oprah Winfrey, povestea neştiută de viaţă. A trecut din iad în rai

 Pirvu Cristina
.

La 64 de ani, are totul: este cea mai bogată femeie de culoare din lume, dar și cea mai influentă. E om de televiziune, actriță, scriitoare, filantroapă. Ce-i mai lipsește lui Oprah? Unii spun că… președinția Statelor Unite!

Globurile de Aur 2018. O sală întreagă a aclamat-o minute în șir, în picioare, pe Oprah, prima femeie de culoare care a primit Premiul Cecil B. De Mille pentru întreaga carieră. Susținătoare a fenomenului #MeeToo, Oprah a ținut un discurs cu o puternică încărcătură emoțională, blamând discriminarea și agresiunile sexuale la care sunt supuse femeile din lumea întreagă: „Nu sunt povești care afectează doar industria de entertainment. Sunt povești care transcend orice cultură, rasă, religie, culoare politică și loc de muncă. Vreau să-mi exprim în această seară recunoștința față de femeile care au îndurat ani de abuzuri, pentru că și ele, întocmai ca și mama mea, aveau copii de crescut și vise de împlinit. Acela a fost momentul când cei prezenți la eveniment au conștientizat că această forță imensă de a cataliza masele a lui Oprah ar putea fi pusă și altfel în valoare, Hollywood-ul fiind convins că regina talk-show-ului american ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite!

Drumul de la iad la rai
Pe 29 ianuarie 1954, Oprah vedea lumina zilei, într-un ținut sărac din Mississippi, fiind accidentul nefericit al unei singure nopți de pasiune dintre Vernita Lee, o adolescentă minoră, și iubitul ei, Vernon Winfrey, un miner care a dispărut din viețile lor înainte de a se naște Oprah… Cei din familia ei erau atât de needucați, încât numele copilei a fost trecut greșit în certificatul de naștere – aceasta ar fi trebuit să se cheme Orpah (denumire cu semnificație biblică), însă rudele sale nu au știut să scrie corect și așa a devenit Oprah…
Este greu de crezut că cea mai bogată femeie de culoare din lume, cu o avere estimată la aproape 3 miliarde de dolari la ora actuală, a fost atât de săracă în copilărie, încât mergea la școală în rochițe făcute din saci de cartofi, dar cu siguranță acesta a fost factorul care a motivat-o să-și depășească dureroasa condiție. Din păcate pentru ea, nu doar sărăcia i-a marcat copilăria, ci și promiscuitatea și abuzurile sexuale repetate cărora le-a căzut victimă. În 1986, într-una dintre emisiunile sale, Oprah a vorbit pentru prima oară, în fața asistenței șocate, despre traumele copilăriei: „Când aveam 9 ani, am fost violată de un văr, apoi de un alt membru al familiei, pe urmă de încă unul…. La 14 ani, aceasta a rămas însărcinată, în urma unui abuz sexual (a fost violată de propriul unchi!), dar fiul ei s-a născut prematur și a murit la scurt timp după aceea. „Eram distrusă, nu mai suportam. Am rămas însărcinată și am ascuns acest lucru. Voiam să mă sinucid, credeam că nu exisă o altă cale, credeam că singura soluție este să mor. Chiar am plănuit cum să fac acest lucru. Dacă aș fi avut acces la internet, probabil că astăzi nu mai eram în viață, acum poți găsi pe Google metode să te sinucizi, a povestit ea pentru The Hollywood Reporter. Paradoxal, cea mai dramatică întâmplare a vieții sale a mobilizat-o, făcând-o să-și dorească să scape din acea lume bolnavă. Intrată în custodia tatălui, la care a fost trimisă după tragicul incident, cel mai bun aliat i-a fost școala, unde a excelat în special la orele de dramă și discurs. La 17 ani, chiar înainte de a intra la colegiu cu bursă de merit, Oprah a câștigat concursul de frumusețe Miss Black Tennessee și a fost angajată la un post local de radio. La 19 ani, renunța să-și mai ia diploma, pentru a deveni prima femeie de culoare prezentatoare de știri din Nashville. Restul e deja istorie… 13 ani mai târziu, Oprah avea propriul show de televiziune, cu o audiență de peste 40 de milioane de telespectatori săptămânal și difuzat în peste 140 de țări! A scris cărți, a jucat în filme, a devenit la rândul ei producătoare, are propriul post de televiziune, OWN, e fondatoarea Leadership Academy for Girls, din Africa de Sud, și una dintre cele mai importante filantroape din Statele Unite. Iată un CV care o califică fără doar și poate pentru cea mai importantă funcție – cea de președinte!

Oprah Winfrey a iubit așa cum a trăit – intens

Viața amoroasă a celebrei dive a talk show-ului avea să fie la fel de plină de pasiune și de drame ca emisiunea care a consacrat-o. De Anthony Otey, iubirea ingenuă din liceu, Oprah avea să se despartă, ca într-un film romantic, chiar de Ziua îndrăgostiților, deși cei doi își propuseseră să se căsătorească. La doar câteva luni de la primul eșec sentimental, Oprah urma să întâlnească și dragostea matură, pasională, în persoana lui William „Bubba Taylor, care îi era coleg la radioul din Nashville. Din păcate, acesta nu a vrut să plece din oraș, iar relația lor s-a rupt, Oprah suferind enorm. Apoi, în anii ‘70, în viața ei a intrat John Tesh, o altă dezamăgire, muzicianul despărțindu-se de ea din cauza presiunii sociale create de legătura lor interrasială! Unul dintre bărbații care au iubit-o cu adevărat a fost reporterul TV Lloyd Kramer, însă și de el Oprah s-a despărțit, găsindu-și alinarea, din păcate, în ceea ce avea să se dovedească a fi o relație extrem de toxică. Vedeta a trăit timp de 4 ani o poveste de dragoste cu un bărbat însurat, relație ce a adus-o în pragul sinuciderii… Pe măsură ce a devenit tot mai celebră, au pătruns în viața ei și indivizi cu alte interese decât amorul. Oprah a fost combinată cu regizorul haitian Reginald Chevalier, care a încercat ulterior să stoarcă bani de la ea, la fel ca și un alt iubit, Randolph Cook (care a intenționat s-o dea în judecată pentru 20 de milioane de dolari fiindcă l-a oprit să publice o carte despre ei doi în care afirma, printre altele, că se drogau), iar la un moment dat a avut un iubit de care a recunoscut că era obsedată și alături de care obișnuia să prizeze cocaină…
Evident, cârcotașii nu puteau scăpa ocazia de a găsi în trecutul lui Oprah și relații homosexuale (a apărut și o biografie, evident, neautorizată, pe această temă), printre presupusele sale iubite fiind jurnalista Diane Sawyer și prietena ei cea mai bună, Gayle King. Regina talk-show-ului trăiește însă de 30 de ani alături de omul de afaceri Stedman Graham și nimeni, nici măcar Oprah, nu poate fabrica o relație de o asemenea anvergură doar pentru a-și mușamaliza preferințele homosexuale!

Lupta cu kilogramele
Cel mai nefuncțional lucru din existența vedetei a fost însă alimentația, viața sa fiind permanent guvernată de kilogramele în plus. Internetul este plin de dietele lui Oprah – cu una vedeta a dat jos 40 de kilograme, cu alta 30, apoi 15… În 40 de  ani de luptă continuă cu cel mai insistent demon din viața ei, grăsimea, Oprah a slăbit și s-a îngrășat de nenumărate ori, a ținut prelegeri despre asta, a scris cărți, dar fluctuațiile de greutate au fost o constantă în viața ei. Ce a determinat-o să mănânce necontrolat? „Motivul pentru care m-am îngrășat atât de mult e fiindcă am avut o istorie tristă de relații abuzive cu bărbați în care am căutat validare. Aveam nevoie să mă placă toată lumea, pentru că nu mă plăceam eu, recunoștea ea într-un interviu. Ca atare, la câțiva ani odată, Oprah devenea de nerecunoscut, pentru ca, apoi, să cadă pradă bine-cunoscutului yoyo… În 1991, vedeta spunea: „Am crezut că sunt vindecată. Și asta nu e adevărat. Trebuie să găsești un mod să  trăiești cu mâncarea în lumea asta. Se pare că, 17 ani și zeci de diete mai târziu, Oprah a găsit totuși puterea de a se accepta pe sine, iar asta a ajutat-o să arate bine în ochii privitorilor, chiar dacă nu are dimensiuni de fotomodel.

Citeşte articolul în noul număr de martie al Revistei VIVA!, disponibil la toate punctele de difuzare a presei.

Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton