Și-a dedicat întreaga viață modei și a făcut din eleganță un „trade mark, omagiind femeile și feminitatea prin creațiile sale geniale. La 91 de ani, Hubert de Givenchy a plecat… puțin, dar amintirea lui va rămâne vie atât timp cât în dressingul oricărei femei din lume va exista o „little black dress.
Era numit „copilul teribil al modei și „maestrul eleganței, dar el își spunea, cu modestie, „eternul ucenic, deși a fost cel ce a pus bazele prêt-à-porter și a revoluționat moda internațională prin creațiile sale stylish și timeless. Ambasador al sofisticării franceze, Hubert de Givenchy obișnuia să spună: „Tot ce are nevoie o femeie pentru a fi șic este un trenci, două costume, o pereche de pantaloni și un pulover de cașmir, iar eleganța, rafinamentul și tușa de fantezie care au marcat fiecare dintre colecțiile sale au fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru femeile din lumea întreagă. După 67 de ani dedicați modei și crezului său, unul dintre cei mai mari artizani haute couture s-a stins din viață, lăsând o moștenire inegalabilă.
LE GRAND HUBERT
„Domnul de Givenchy s-a stins din viață, în somn, la 91 de ani, sâmbătă, 10 martie, anunța printr-un comunicat, care a îndurerat întreaga lume a modei, Philippe Venet, partenerul celebrului creator. Cel căruia i se spunea „Le Grand Hubert (și nu doar pentru că avea 1,96 m!) a încetat să mai existe, dar continuă să trăiască prin creațiile sale ce sfidează trecerea timpului. Între momentul nașterii și al dispariției sale s-au adunat o mulțime de amintiri fabuloase, de succese răsunătoare, o viață trăită din plin, al cărei sfârșit i-a adus, paradoxal, nemurirea… Povestea începe în momentul în care celebrul Hubert de Givenchy, atunci în vârstă de 17 ani, și-a părăsit orașul natal, Beauvais, pentru a se instala la Paris, condus de o singură idee: să lucreze pentru celebrul creator Balenciaga (cel ce mai târziu i-a devenit prieten și mentor). Din păcate, aceasta nu s-a materializat, în cele din urmă el făcându- și ucenicia la Jacques Fath și Lucien Lelong, iar apoi lucrând pentru Elsa Schiaparelli. Avea doar 24 de ani atunci când a debutat în cariera de creator, iar modelele sale au fost din prima clipă pe placul publicului feminin. În 1952, Hubert James Taffin de Givenchy și-a fondat propria casă de modă, care-i poartă numele, iar în același an a prezentat o colecție care avea să marcheze definitiv istoria modei: „piesele separate – formată din bluze elegante și fuste lejere ce combinau liniile arhitecturale cu simplitatea –, acestea având un succes uimitor în fața ținutelor încorsetate ale vremii. Copilul teribil al modei se născuse! „Rochia trebuie să urmeze forma corpului unei femei, nu corpul să urmeze forma rochiei, obișnuia să spună creatorul, iar acesta ar putea fi numit mottoul vieții sale. În 1953, în viața sa a intrat și cea care putea ilustra cel mai bine sintagma – actrița Audrey Hepburn, devenită muza lui pe viață și cea care l-a însoțit în inventarea unui stil ce avea să redefinească standardele frumuseții. În 1954, lansa prima linie de prêt-à-porter de lux, denumită „Givenchy Université, iar în haute couture a inventat prima rochie-cămașă, ce avea să se transforme în celebra rochie-sac, trei ani mai târziu. În 1957, apăreau primele parfumuri Givenchy, iar în 1969, creatorul se lansa și în moda masculină, cu „Gentleman Givenchy, ce a devenit o referință în universul modei pentru bărbați. În 1995, după 40 de ani de activitate, creatorul se retrăgea, fiind succedat de John Galliano, Alexander McQueen, Riccardo Tisci și Julien Macdonald, care au primit nobila misiune de a-i duce moștenirea mai departe.
ÎNTÂLNIREA CARE I-A MARCAT VIAȚA
De-a lungul carierei sale, Givenchy a creat pentru personalități ca Lauren Bacall, Jackie Kennedy, Elizabeth Taylor, Grace de Monaco, Brigitte Bardot, Françoise Sagan, Marlène Dietrich, Împărăteasa Farah Diba și Wallis Simpson, însă femeia de care l-a legat o intensă prietenie și care i-a fost muză timp de 40 de ani este Audrey Hepburn. Întâlnirea dintre cei doi a fost rodul unei neînțelegeri… Givenchy a primit-o în atelier pe tânăra Audrey crezând că va trebui să creeze ținute pentru o altă Hepburn. Katharine Hepburn. Nu mare i-a fost mirarea să vadă pășindu-i pragul o tânără fragilă, grațioasă, ce purta o pereche de pantaloni din bumbac, un tricou ce-i dezvelea buricul, papuci și o pălărie tip gondolier. A refuzat-o imediat, spunându-i că nu are niciun croitor disponibil, dar Audrey nu s-a lăsat. I-a cerut să-i arate rochiile disponibile. Le-a probat, după care a exclamat: „Sunt exact ce aveam nevoie!, iar acesta a fost începutul unei prietenii de o viață. Talia ei de viespe, chipul delicat și aspectul firav l-au fascinat pe Givenchy, fiind perfecte pentru stilul auster, geometric și culorile favorite ale acestuia: negru, alb, pasteluri. În 1954, în filmul „Sabrina, unde a jucat alături de Humphrey Bogart, Audrey strălucea la propriu într-o delicată rochie de bal ivoire, garnisită cu flori și bordată cu negru, creație căreia i se datorează primirea unui Premiu Oscar la categoria „Cele mai bune costume. Givenchy i-a creat de atunci nenumărate ținute actriței – pentru „Funny Face, „Charade, „How to Steal a Million, Love in the Afternoon și „Paris When It Sizzles, dar de departe cea mai cunoscută a fost rochia purtată de Audrey și creată de Givenchy pentru filmul „Breakfast at Tiffanys. Superba rochie neagră, simplă, accesorizată cu un colier la baza gâtului și cu mănuși negre, lungi, cunoscută sub numele de „little black dress, a devenit cea mai faimoasă creație a casei de modă Givenchy din toate timpurile. Audrey obișnuia să spună despre el: „Hainele create de Givenchy sunt singurele în care mă simt eu însămi. Mai mult decât un stilist, el este un creator de personalitate. După ce actrița s-a stins din viață, în 1993, în urma unei boli necruțătoare, Givenchy declara: „A fost un fel de mariaj. Puțin câte puțin, prietenia noastră a crescut și, odată cu ea, încrederea reciprocă. (…) Întotdeauna i-am respectat gustul lui Audrey. Nu era ca alte staruri de cinema, îi plăcea simplitatea. Givenchy i-a fost alături actriței nu doar în proiectele profesionale, ci i-a creat haine și pentru evenimentele personale, inclusiv cu ocazia celor două mariaje ale sale. Actrița l-a inspirat pe Givenchy nu numai în modă, acesta dedicându-i unul dintre primele parfumuri create de el, „LInterdit. Anul trecut, creatorul îi aducea muzei sale un ultim omagiu, pregătind expoziția „To Audrey With Love – o declarație de dragoste și de prietenie peste timp. Un an mai târziu, maestrul s-a dus să-și întâlnească muza…
DE LA AUDREY HEPBURN LA… KIM KARDASHIAN
Numele Givenchy a devenit, de-a lungul anilor, o garanție a eleganței și a bunului- gust, nenumărate vedete alegând să poarte outfituri purtând semnătura celebrei case. Kate Blanchett, Julliane Moore, Kirsten Dunst, Selena Gomez, Julia Roberts, Jessica Chastain și Natalie Portman sunt doar câteva dintre starurile care au strălucit pe covorul roșu în Givenchy. Totuși, în pofida faimei sale, uneori, faimosul brand a avut parte și de eșecuri… De la delicata „little black dress până la rochia din latex, creație Riccardo Tisci, purtată de Beyoncé la MET Gala în 2016, este cale lungă, dar totuși este un pas înainte față de outfitul purtat tot de ea la același eveniment, în 2015, unde nimic din trupul său n-a rămas nedezvăluit și vedeta a punctat doar la categoria „cea mai dezbrăcată celebritate. La fel de neinspirată s-a dovedit și faimoasa „socialite Kim Kardashian, când a ales să poarte, însărcinată fiind, tot la MET Gala, în 2013, o rochie super înflorată la care a asortat sandale cu același imprimeu… Un vis! Pe primele locuri într-un top al celor mai șocante apariții este însă Madonna, la MET Gala 2016, într-un outfit Givenchy în care atât rotunjimile din față, cât și cele din… spate îi sunt acoperite doar cu dantelă! Chiar dacă, din când în când, mai dă greș, faimosul brand Givenchy a fost, este și va rămâne, fără doar și poate, un simbol al eleganței à la française, pentru că, așa cum zicea și Audrey Hepburn, „eleganța este singura frumusețe care nu se ofilește
FOTO: