Se apropie perioada vacanțelor, cel mai bun pretext ca să putem citi cât e ziua de lungă. Pentru a-ți veni în ajutor cu sugestii de lectură, am întrebat vedetele ce cărți le-a rămas lor la suflet și le-ar recomanda mai departe. Iată selecția acestora!
Fie că e vorba de beletristică, dezvoltare personală sau scurte povestiri, vei avea de unde alege din lista de mai jos. Iată ce cărți citesc și ne recomandă mai departe vedetele!
Codin Maticiuc
El însuși autorul unui roman, ‘Consumatorul de suflete’, Codin ne-a dat nu una, ci trei sugestii de lectură, recomandând cu căldură oricare din cărțile lui Charles Bukowski sau ale lui Frederik Beigbeder, dar și romanul de debut al Alinei Nedelea, ‘Șoșeaua Cățelu 42’, un volum autobiografic, scris într-un stil direct, colocvial, autoironic. Cartea prezintă evoluția Alinei din copilărie până la maturitate, personajul căutându-și visul mai întâi ca studentă la teatru, câștigând bani din cazinouri sau prostituție și plecând apoi în Occident, unde visurile de glorie sunt înlocuite de uniforma de chelner.
Carmen Brumă
Când nu citește manuale de nutriție sau nu scrie propriile cărți, precum ‘3S: Sănătoasă, Suplă, Sătulă’ sau ‘SLIM. Cum am dat jos 30 de kilograme și nu le-am pus înapoi’, lui Carmen îi plac volumele de povestiri scurte, precum ‘Candidații la fericire’, de Ileana Vulpescu. Avantajul unui volum de povestiri, așa cum ne-a mărturisit acum ceva vreme Carmen, fire practică, constă în faptul că nu ești nevoit să-ți amintești unde ai rămas cu lectura.
Cartea relatează cu o candoare aparte tablouri de viață simple. Iată descrierea cărții: ‘Frumoși sau urâți, proști sau deștepți, norocoși sau ghinioniști, între două certitudini – nașterea și moartea – suntem în stare să renunțăm la multe idei și la o droaie de idealuri: dar, pitită undeva în suflet, păstrăm nebiruită aspirația spre fericire. Oricum, cu toții ne considerăm niște candidați, posibili aleși la un scrutin al destinului. Sperând… Speranțe ni se vând cu tona, iar noi abia așteptăm să fim mințiți. Ne mințim la rându-ne cât ne țin puterile, trăgând nădejde că măcar o dată, una singură, fericirea are să-și arunce ochii și asupra noastră.’
Sore
Când o persoană cu un program atât de încărcat precum al lui Sore – care se împarte între muzică, showroomul Hard Coeur și viața de familie – recomandă o carte de aproape 400 de pagini spunând că a citit-o pe nerăsuflate într-o singură seară, ești foarte curios să afli despre ce titlu e vorba. Sore nu a putut lăsa din mână romanul lui Imogen Robertson, ‘Iarnă la Paris’, având ca decor Parisul perioadei Belle Epoque. Personajul principal, Maud, o fată plecată dintr-un colț de țară sărac, ajunge în Orașul luminilor pentru studii, dar este curând atrasă într-o lume strălucitoare și periculoasă, în centrul căreia gravitează frumoasa și bogata Sylvia Morel, o tînără dependentă de opiu. Consecințele nu întârzie să apară, iar pentru Maud luminile orașului sunt pe cale să se tranforme în beznă.
Giulia
Artista are doi copii, dar cu toate acestea reușește să-și facă timp atât pentru ieșiri în club cu fetele, cât și pentru seri liniștite în compania unei cărți. Giulia ne recomandă să citim ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul Relațiilor’, de Andrei Vulpescu, o carte care, în ciuda a ceea ce sugerează titlul, nu se vrea ghid de cuplu, ci ‘o disecție a ceea ce noi numim generic iubire.’
Andreea Bălan
Așa cum a mărturisit de mai multe ori de-a lungul timpului, viața Andreei s-a schimbat în momentul în care a conștientizat că trebuie să se concentreze mai mult pe propriile dorințe și a început să citească cărți de autocunoaștere și dezvoltare personală. A citit atât de multe, încât te gândești că i-ar fi greu să facă un top. Totuși, când am rugat-o să ne recomande o singură carte, Andreea a răspuns instantaneu: ‘Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine’, de Lise Bourbeau. Cartea de psihologie practică vine să demonstreze că toate problemele de ordin fizic, emoțional ori mental își au originea în cinci răni fundamentale pe care le poate experimenta ființa umană: respingerea, abandonul, umilirea, trădarea, nedreptatea.
Andrei Leonte
Cîntărețul care a lansat de curând o piesă nouă, ‘Dragoste în haine de casă’, ne propune o carte ce se potrivește foarte bine cu titlul melodiei sale, în sensul că pe Dostoievski ar fi bine să-l citești acasă, în liniște, ca să prinzi complexitatea frazelor. Andrei Leonte recomandă ‘Crimă și pedeapsă’, justificând cu umor alegerea sa: ‘Să nu râdeți, eu acum sunt într-o fază în care vreau să mă asigur că îi acopăr pe-ăștia mari. Și o să vă recomand chiar ultima carte citită: Crimă și pedeapsă, pentru intensitatea scrierii și pentru broderia psihologică, pe care eu chiar am gustat-o. E un scrâșnet din dinți, de vreo 600 și ceva de pagini, prin care auzi toate urletele minții umane (criminale). A sunat bombastic ultima parte, dar cam așa e.’
Foto: PR, Instagram, Polirom, librex.ro, libris.ro, bookzone.ro, elefant.ro
Citește și:
Cât costă nunta lui Harry cu Meghan Markle. Elisabeta a II-a plătește tot!
Celebritățile te învață cum să porți tenișii în orice ocazie
Iti recomandam sa citesti si aceste carti de dragoste