Acasă la Randi - VIVA! a păşit în intimitatea artistului

.

Acasă la Randi. Știți revistele acelea de design interior în care toate casele prezentate sunt o culme a eficienței și a spiritului practic? Nouă ne plac mai degrabă casele cu poveste, așa că… doamnelor și domnilor, vă prezentăm locuința lui Randi, un spațiu hippie, colorat și prea puțin funcțional, dar plin de personalitate și de umor.

De pe Aeroportul Internațional Henri Coandă decolează zilnic zeci de avioane. Randi le aude pe toate, din casa lui aflată într-un cartier apropiat aeroportului. Cel puțin la nivel teoretic, pentru că pe acasă nu prea stă. Într-o vineri, l-am convins însă să stea locului câteva ore, ca să ne prezinte spațiul unde locuiește. Un spațiu neconvențional, nu doar prin design, dar și prin micile „particularități.


DACĂ PEREȚII AR PUTEA VORBI…

Cum am întrat în living, mi-a atras atenția ceea ce părea a fi o tablă mâzgălită cu cretă. Era, de fapt, chiar peretele, pe care prietenii gazdei noastre scriseseră cu marker negru un set de reguli amuzante. Anticipându-mi întrebările, Randi mi-a povestit cum, de Revelion, chiar el a venit cu propunerea de a scrie pe zid, dar a fost dezamăgit că amicii lui „nu au luat zidul în serios și nu au folosit mai multe culori. Bucătăria, extrem de primitoare, avea o singură problemă: hota încă nu există. În schimb, magneții de pe frigider trădau un șir onorabil de călătorii prin lume. În living nu este niciun televizor, deoarece Randi a preferat direct proiector, pentru o experiență ca la cinema. Deși la casă încă mai este de lucru, Randi are deja două dressinguri: unul cu haine, unul cu încălțăminte. Spiritul „practic al artistului culmina cu câțiva stropi de ciment înghețat pe frumoasele geamuri ale terasei. „Cimentul e nepractic, dar nu pentru că așa mi-am dorit eu. Când a turnat betonul ca să facem terasa, omul ăla nu s-a gândit să pună și el un ziar, ca să nu sară cimentul pe geamuri. După ce a turnat la mine așa și a văzut că s-a împroșcat geamul cu ciment, a turnat și la frate-meu la fel. Și după aia nu a mai răspuns la telefon, mi-a explicat. E cazul să menționăm că Randi și fratele său locuiesc în aceeași curte, dar în case diferite, despărțite de o piscină. Care vara este intens solicitată, se pare, deci iată că am descoperit un element practic în universul lui Randi. În apărarea lui, artistul a ținut să precizeze: „M-am mutat aici în mai, anul trecut. De asta nici nu am terminat casa încă, am și eu o scuză. În primul rând, nu am prea stat pe acasă. Eu mă trezesc, mănânc și plec. Aveam multe planuri în cap înainte să mă mut, dar pot să trăiesc și fără ele, am observat. Și cu firele la prize ieșite…


CASĂ HIPPIE, OLD SCHOOL…

Când l-am întrebat la ce sumă s-a ridicat investiția, mi-a răspuns: „Habar nu am, s-a ocupat frate-meu de tot. Eu am venit de trei ori până să fie gata casa. În schimb, când l-am întrebat de amenajare, a fost foarte prompt în explicații: „M-am implicat pe parte de design. M-am uitat mult și pe Pinterest. Mă caracterizează ce am făcut, și culorile, și canapeaua… sunt mai hippiot eu de felul meu, mai old school și cred că așa e și casa. Pot confirma anumite asemănări. De pildă, Randi are un simț al umorului dezvoltat, dar nici casa nu se lasă mai prejos, după cum ne-am convins deja din rândurile de mai sus. Firele ieșite la priză nu sunt o glumă, există și se află chiar în baie. Cântărețul aștepta vizita părinților săi și se amuza deja imaginându-și întrebările tatălui: „Mă, ți-ai făcut zidul verde? Mă, ai pus clanță? Mă, ai pus bec?. Când vine vorba de stil de viață sănătos însă, Randi este mult mai riguros și mai organizat. Merge aproape zilnic la sală și, deși nu are hotă încă, alimentația este foarte importantă pentru el: „Eu am început să renunț la lucrurile nesănătoase pe la 22, 23 de ani. Prăjeli mâncam rar oricum. După încă vreo trei, patru ani, am început să citesc, să iau sportul mai în serios. Mișcare am făcut dintotdeauna, dar făceam trei luni, apoi șase luni stăteam acasă. Am început să mă documentez și am înțeles cum carnea, pe lângă faptul că nu este sănătoasă pentru corp, deoarece creează aciditate, iar aciditatea duce la boli, mai are și o mulțime de antibiotice și hormoni. De ce să trăiești puțin, când poți să trăiești mult? Eu am zis că aș vrea să trăiesc mult, sunt multe de făcut și de văzut în lumea asta. Vezi ce practic sunt?.


„ NU SUNT UN OM RISIPITOR

Motivul pentru care Randi nu prea stă pe acasă este, pe lângă concerte, studioul Famous Production, de care se ocupă împreună cu fratele său și unde a decis să încerce și stilul underground, având în derulare proiecte de muzică electronică. „Am mai fost pop staruri și, cel puțin în acest moment, e mai cool să nu fii pop star, spune el, referindu-se inclusiv la proiectul cu Marius Moga, Morandi, ce urmează să lanseze piese mai puțin comerciale. „Dar te ajută muzica să îți plătești facturile pentru o casă ca asta?, insist eu pe latura practică a vieții. Randi nu pare foarte preocupat: „Dacă nu mă ajuta, nu mai trăiam aici. Probabil… Nu sunt un om risipitor, programul meu înseamnă sală, studio, restaurant o dată la câteva zile și înapoi acasă, pe ce să dau banii? Oamenii obișnuiți înțeleg greșit viața de artist, se gândesc: ‹‹Ce petreceri faceți voi! Vă strângeți într-o vilă pe mai multe etaje, cu piscine, și petreceți››. Stai, că nu suntem în Beverly Hills, suntem în România, avem o viață normală. Excepția e că mai mergem pe la emisiuni și în concerte.


UN DRESSING FĂRĂ PRETENȚII

Că Randi nu este risipitor m-am convins când mi-a prezentat dressingul pentru încălțăminte. Chiar dacă pe rafturi stăteau înșirate zeci de perechi, artistul mi-a spus că niciuna din perechile expuse nu are vreun preț exorbitant. Ba chiar m-a invitat să ghicesc care e cea mai scumpă. Trei încercări am făcut și tot nu am ieșit câștigătoare, prețurile se mențineau într-o linie destul de modestă. Artistul îmi explică de ce nu i s-a urcat niciodată la cap celebritatea: „Am fost modești, suntem și acum modești, venim dintr-o familie simplă din punct de vedere material și nu ne-a luat capul faptul că am ajuns să ne permitem anumite lucruri. Ai mei erau profesori, de fizică și canto. Cred că, dacă aș fi luat-o un pic pe lângă cursul meu firesc, tata sau frate-meu mi-ar fi dat câte una. Eu mi-am dorit să fiu pe scenă, nu să fiu faimos, nu să am bani, nu să am femei. Am fost dintotdeauna timid. Acum mai puțin, dar acum 14 ani eram foarte timid, de asta am și purtat ochelari la o bună parte dintre concerte. La început, am zis: ‹‹Mamă, ce bine îmi stă cu ochelarii ăștia Police››, că așa se purtau înainte. Apoi, am fost super mulțumit că puteam să cânt cu ochelari, pentru că pe scenă trebuie să domini publicul. Dacă eziți, dacă nu transmiți energie, putere, îi pierzi.


PLANURI LA 35 DE ANI

În timp ce fratele său locuiește cu soția și cei doi copii în casa de lângă, Randi locuiește singur. Îmi spune că și-a dorit dintotdeauna o familie și că o să vină și vremea lui, are răbdare. Luna viitoare va împlini 35 de ani și nu are niciun regret: „Eu tind să țin minte doar lucrurile frumoase și pe celelalte să le asimilez ca pe niște lecții. Altfel trăiești cu regrete și să trăiești cu regrete e trist. Am avut eșecuri în muzică, în dragoste, dar astea sunt treptele către succes. Nu poți avea dintr-odată succes, dintr-odată familie, șapte copii cu prima femeie. Nu se poate. Trebuie să înveți să te maturizezi, să știi ce-ți dorești. La 22 de ani voiam o familie, dar habar nu aveam ce înseamnă o familie. Îmi plăceau copiii, iar noi am fost o familie unită, am avut niște valori destul de puternice.


ARES, ZEUL RĂZBOIULUI

L-am lăsat pe Randi în livingul lui hippiot făcându-și planurile pentru următoarea perioadă. Principalul plan de vacanță era Israelul, și-a pus în cap să viziteze pentru prima dată Tel Aviv. Cât despre noi, abia am reușit să ieșim din curte, din cauza unui ciobănesc german pus pe scandal. În ciuda gălăgiei pe care o crea Ares – botezat în mod inspirat după zeul războiului – la o privire mai apropiată era doar un patruped haios care avea nevoie de puțină atenție din partea oaspeților.


Foto: Cristian Gugu