10 lucruri tari pe care nu le știați despre Stephen Hawking

.

Chiar dacă nu sunteți la curent cu noutățile din domeniul fizicii, cu siguranță ați auzit de renumitul fizician Stephen Hawking. El era cunoscut ca fiind cea mai strălucită minte într-un corp paralizat. Există multe lucruri tari pe care nu știați despre Stephen Hawking.

Și chiar dacă sunteți familiarizaţi cu activitatea sa academică sunt multe alte lucruri interesante pe care nu le știați despre Stephen Hawking. Mulți ar fi surprinși pentru faptul că fizicianul nu a fost niciodată reconpensat cu un premiu Nobel, însă acesta a fost recompensat cu alte distincții. Un lucru foarte interesant este faptul că Stephen Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942, chiar în ziua în care s-au împlinineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galiei.


10. A fost un elev mediocru în școală

Stephen Hawking a fost recunoscut pentru inteligența sa briliantă. Iar faptul că era un mediocru în școală este un lucru care a surprins pe toată lumea. La vârsta de 9 ani, el era printre cei mai slabi elevi din clasă. Stephen Hawking era interesat de felul în care funcționează anumite lucruri. Acesta știa cum să demonteze ceasuri sau aparate radio, însă nu reușea de fiecare dată să le pună la loc astfel încât să funcționeze.  Profesorii și colegii de clasă îl numeau ‘Einstein’.


Problema cu notele sale proaste a fost că tatăl lui voia să-l trimită să studieze la Oxford, însă nu avea bani pentru studii. Din fericire, Stephen Hawking a reușit să dea examenele și să fie admis, el a obținut un punctaj aproape perfect la examenul de fizică.

9. Avea o aversiune pentru biologie

Tatăl lui Stephen Hawking își dorea ca acesta să devină medic. Acestuia nu-i plăcea deloc biologia, considera că aceasta este prea inexactă și prea descripitivă. Stephen Hawking a rămas și corigent la această disciplină care nu-i plăcea deloc.

8. A fost în echipa de canotaj a Universităţii Oxford

Chiar și înainte de a fi diagnosticat cu dizabilități, Stephen Hawking nu a avut o constituție altetică. Acesta a devenit foarte popular după ce intrat în echipa de canotaj, însă notele sale au scăzut și mai mult.

7.  Era să-şi piardă viaţa la vârsta de 21 de ani

Stephen Hawking la finalul studiilor universitare a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurologică ce duce la pierderea controlului asupra muşchilor. O cunoscuse însă pe viitoarea lui soţie, Jane Wilde, cu care s-a şi logodit. Internat în spital, Hawking găseşte resursele necesare să lupte cu boala după ce vede cum moare un tânăr bolnav de leucemie.


6. A demonstrat că Universul este infinit

În 1983, împreună cu un alt om de ştiinţă, demonstrează că universul este infinit. Bazându-se pe elemente de matematică cuantică şi elemente ale relativităţii pure, cei doi demonstrează că universul este o entitate definită şi cu toate astea este infinit.

5. A pierdut un pariu pus pe tema găurilor negre

În 2004, geniul Stephen Hawking a dezvăluit că a pierdut un pariu pus pe tema găurilor negre, în 1997, cu un om de știință. În 1997,  John Preskill  a făcut un pariu cu Hawking spunând că informațiile pot scăpa de ele, astfel încât să nu încalce legile mecanicii cuantice.


4. Are numerose premii și distincții

În lunga lui carieră în fizică, Stephen Hawking a primit un număr impresionant de premii și distincții, însă niciodată un premiu Nobel.

3. A scris cărți pentru copii

Unul dintre cele mai neașteptate lucruri despre Stephen Hawking este că a scris cărți de copii împreună cu fiica lui, Lucy Hawking.  Cartea este despre un băiat pe nume Geoge, prin intermediul căruia cititorii înţeleg concepte precum gările negre sau originea vieţii.

2. Credea în existenţa extratereştrilor


Ori de câte ori era în public, Hawking vorbea despre existenţa extratereştrilor, considerându-i inteligenţa supremă, oamenii fiind la limita inferioară în lanţul evoluţiei, în care Dumnezeu nu are niciun rol. ‘Viața primitive este foarte comună, iar viața inteligentă este foarte rară’, spunea Stephen Hawking, potrivit science.howstuffworks.com.

1. Colonizarea spaţiului, salvarea rasei umane

Hawking susţinea că singura noastră soluţie de supravieţuire pe termen lung este părăsirea Pământului şi colonizarea noilor planete. Supoziţiile sale se bazau pe tensiunile din ce în ce mai mari pe plan mondial, pericolul unui război nuclear sau chiar cataclisme naturale.


 

FOTO: Hepta