El nu se încadrează în tiparul clasic de bărbat fatal, iar ea, mai tânără, artistă, senzuală, a mimat discreţia până când întreaga lume a aflat despre povestea lor. Şi-n timp ce François Hollande părea că s-a săturat de angajamente rigide, Julie Gayet se poate să vrea fix opusul: să fie, în sfârşit, soţie!
La „Curtea Franţei, se iubeşte şi astăzi cu acelaşi patos ca în vremurile medievale. Acum, ca şi atunci, partenerii pendulează agil între momentele sobre, desfăşurate în public, şi cele fierbinţi, din intimitatea propriului cămin, care asigură presei tabloide poveşti de alcov extrem de savuroase.
Când revista franceză Closer a dezvăluit tainele idilei dintre François Hollande şi actriţa de comedie Julie Gayet, punctul de greutate al situaţiei a fost însuşi preşedintele Franţei, căruia nu mulţi i-au intuit profilul de amorez în spatele atitudinii sobre. Pe scurt, imaginile publicate prezentau o succesiune de fapte petrecute într-o zi aparent banală: îndrăgostitul clandestin a ieşit precaut din clădirea în care locuia actriţa, s-a ascuns în spatele căştii de motociclist şi a demarat însoţit doar de o gardă de corp. Toată această echilibristică a scos la iveală un caracter inventiv, dar şi un bărbat neînfricat care înfruntă (deghizat) toate obstacolele sociale pentru femeia iubită.
Urmaş demn al predecesorului său Nicolas Sarkozy, şi François Hollande a demonstrat că între funcţia de demnitar şi cea de iubit pasional nu e musai să existe un fir roşu. Ba chiar bine ar fi să nu existe. Fie doar şi pentru a se evita monotonia.
Războaiele celor două roze
Odată cu fotografiile revelatoare, Closer a dezvăluit şi faptul că, în realitate, aventura dintre preşedintele Franţei şi actriţa de comedie ar fi început încă din 2012, din timpul campaniei preziden-ţiale, Julie fiind una dintre susţinătoarele lui cele mai înfocate. După izbucnirea scandalului, Valérie Trierweiler, jurnalista cu care Hollande avea o relaţie de 7 ani, a suferit un şoc şi a luat, se pare, mai multe medicamente anti-depresive decât ar fi trebuit. Noroc cu unul din agenţii ei de securitate care l-au anunţat pe preşedinte de pericolul în care se afla fosta lui iubită, iar acesta le-a recomandat să o ducă de urgenţă la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
Pe de altă parte, şi Julie a dus propriul ei război atunci când a trebuit să gestioneze infidelităţile demascate. Ipostaza de „cealaltă femeie nu a împiedicat-o să aducă în discuţie chestiuni precum moralitatea, dreptul la integritate sau protejarea familiei. Nici faptul că se afla în postura ingrată de „prima amantă a statului – adesea comparată cu doamna de Montespan, favorita de suflet a regelui Ludovic al XIV-lea – n-a împiedicat-o să se autoproclame victima unei situaţii regretabile. A vorbit despre cei doi copii ai ei pe care presa îi avea acum în vizor şi şi-a exprimat îngrijorarea că cei doi îşi vor pierde libertatea şi autonomia. Imediat ce s-a aflat de idila cu preşedintele, ajunsese ea însăşi să fie prizonieră în propria casă din cauza armatei de fotografi care îşi stabiliseră cartierul central în faţa clădirii ei. După ezitările şi temerile iniţiale, actriţa a decis că pasivitatea e mai rea decât orice acţiune şi a dat în judecată revista Closer, cerând daune în valoare de 50.000 de euro – din care Tribunalul a decis să-i acorde doar 15.000. Şi Valérie acţionase la un moment dat în instanţă celebrul săptămânal după publicarea unor fotografii cu ea din timpul unei vacanţe în Mauritius, proces pe care l-a şi câştigat, de altfel, împreună cu suma de 12.000 de euro.
În Franţa, viaţa privată a persoanelor publice este cu adevărat respectată, iar opinia publică dezaprobă, în general, orice imixtiune a presei în spaţiul personal al celebrităţilor sau politicienilor. Pe de altă parte, de cele mai multe ori jurnaliştii francezi respectă şi ei dreptul la intimitate şi nu dezvăluie informaţii din această zonă. Aşa cum s-a întâmplat atunci când preşedinte era François Mitterrand şi presa ştia că el are o fiică ilegitimă, informaţie care a ieşit la suprafaţă mult mai târziu şi într-un context special.
Frica de presiunea mediatică
De teamă că presa i-ar putea hărţui atât pe ea, cât şi pe fiii ei, în primăvară Julie s-a gândit să renunţe definitiv la relaţia cu preşedintele Franţei. În plus, dintr-o dată, fotografiile în care apărea nud în filme ajunseseră să fie la mare căutare şi toată lumea părea să o reducă doar la statutul de femeie-trofeu. E drept că întreaga poveste a căpătat proporţii uriaşe, mai ales că Hollande nu se afla pentru prima oară într-o astfel de situaţie. În urmă cu 7 ani, preşedintele o părăsea pe Ségolène Royal, partenera sa de aproape trei decenii şi mama celor patru copii ai săi, pentru jurnalista Valérie Trierweiler. Probabil flatată la vremea respectivă, Valèrie s-a regăsit acum ea însăşi în ipostaza femeii umilite public şi abandonate pentru o persoană mai tâ-nără. La rândul ei, Julie continuă lupta de a-şi reface reputaţia şi se zvoneşte că, pentru asta, ar fi găsit metoda supremă: căsătoria cu François Hollande. În paralel cu ipoteza amantei pe cale de a deveni soţie, a mai circulat şi varianta potrivit căreia Hollande ar fi fost presat de colegii din politică să facă acest pas, adulterul fiind un motiv de îngrijorare pentru campania electorală din 2017.
Intens dezbătută, întoarsă pe toate părţile, iubirea dintre François Hollande şi Julie Gayet a animat atât cercurile puritanilor – care condamnau intransigent întreaga poveste –, cât şi cercurile „dezgheţate pentru care monogamia e desuetă şi improbabilă. Dar în final, indiferent că ţinem cu echipa Lupilor moralişti sau cu Leii neînfricaţi şi lipsiţi de prejudecăţi, un lucru e clar: Franţa are o sensibilitate aparte şi reuşeşte să ofere lumii cele mai neaşteptate poveşti de dragoste.
CLAUDIA COJOCEA Foto HEPTA, NORTHFOTO