Cum arăta Tamara Buciuceanu în tinereţe. „Doamna comediei românești” a debutat în teatru în urmă cu 65 de ani

.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929 la Tighina, în Republica Moldova. Începând din 1948, Tamara a studiat actoria la Iași, dar a terminat studiile la București. Percepția noastră despre marea actriță Tamara Buciuceanu se va identifica mereu cu imaginea profesoarei Isoscel, din ‘Liceenii’. De la filmări au trecut, însă, 33 de ani, iar la vremea aceea, Tamara avea deja 57 de ani de ani. Așadar, foarte puțini știu cum arăta Tamara la începutul carierei, în urmă cu peste 60 de ani.


 

„Doamna comediei românești’, cum este supranumită, a jucat în peste 25 de filme, cel mai cunoscut rol al său fiind cel al profesoarei de matematică ‘Isoscel’ din filmul ‘Liceenii’. În ce privește teatrul, Tamara Buciuceanu a urcat pe scenele celor mai mari săli din București.

Pe 9 august 2019, cu o zi înainte de a împlini 90 de ani, Tamara Buciuceanu a primit vizita secretarului de stat Alexandru Pugna şi a lui Ioan Matei, director în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care i-au înmânat o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate artistică, alături de un mesajul de preţuire şi admiraţie pentru contribuţia adusă de Tamara Buciuceanu culturii în cele peste şase decenii petrecute pe scena teatrului şi filmului românesc.


Înainte de asta, pe 23 octombrie 2015, la Castelul Peleş din Sinaia, Tamara Buciuceanu Botez a primit decoraţia Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer din partea Casei Regale a României.

„Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă’

Eu nu dau interviuri. De 26 de ani nu vorbesc despre mine. Vă las pe voi să scrieţi câteva cuvinte şi atât. Este bine să lăsăm locul celor tineri. Eu mi-am făcut datoria, acum sunt liniştită, bine şi împăcată cu mine’, şi-a motivat ea retragerea din lumea teatrului şi a filmului, în urmă cu ceva timp.


Iar pe 5 aprilie 2018, înainte de Paşte, Tamara Buciuceanu a primit de la Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti, precum şi Cheia Oraşului. Evenimentul a avut loc chiar acasă la marea artistă care a transformat o ceremonie solemnă într-o întâlnire de suflet, în care amintirile, poveştile de viaţă, necazurile şi bucuriile au ieşit la lumină.


„Să ştiţi că bucuria mea de astăzi este că nu m-aţi uitat. (…) Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă’, spunea Tamara Buciuceanu-Botez, pe scena Teatrului Metropolis.

De asemenea, cu aceeași ocazie, marea actriță a ținut să le mulțumească celor care nu au uitat-o recitându-le şi câteva versuri: „Când nu veţi mai mirosi flori de câmp pe scenă seara / Poate vă veţi întreba atunci: unde-o fi plecat Tamara?. Versuri care acum, când ea nu mai este, au o conotație aparte și aduc brusc lacrimi în ochi…


Tamara Buciuceanu Botez a murit în spital

Tamara Buciuceanu a murit astăzi, la vârsta de 90 de ani, după ce a fost internată la începutul lunii octombrie la Spitalul Elias din Bucureşti, din cauza unei boli cardiace mai vechi, care s-a acutizat.

„Starea dumneaei s-a agravat pe fondul problemelor cardiace preexistente, de care ştiaţi şi este în terapie intensivă, nu a părăsit nicio secundă terapia intensivă, intubată şi ventilată mecanic. Starea dumneaei s-a agravat din weekend, progresiv, dar astăzi este, într-adevăr, o situaţie critică.


Evoluţia bolii cardiace a fost una nefericită cu nevoia de intubaţie şi ventilaţie, cu conectarea la aparate astfel încât oxigenul necesar supravieţuirii este asigurat aproape exclusiv de aparatele de ventilaţie mecanică. (…) Noi ne dorim din tot sufletul (n.r. să îşi revină), facem toate eforturile în acest sens. Sunt şanse, ne dorim acest lucru, dar până în acest moment evoluţia este una severă. Medicii sunt rezervaţi', a spus Silviu Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias