În cheamă Scott Siegel, iar compania sa, R.S. Owens and Company, este cea care confecționează statuetele de la Oscar, dar și pe acelea de la premiile Emmy. Siegel și compania lui realizează celebrele statuete, la Chicago, din 1983, iar, în urmă cu doi ani, business-ul s-a mutat la New York. Într-un interviu acordat jurnalistului independent Marian Petruţa, stabilit în SUA, aflăm detalii despre cine este românul care face statuetele de la Oscar.
Cum a început totul?
'În 1938, tatăl meu lucra pentru bunicul meu, care la vremea respectivă vindea provizii pentru iubitorii de porumbei. Într-o zi, bunicul i-a cerut tatălui meu să meargă la un magazin de unde să cumpere două trofee, pentru nişte clienţi. Tata a mers la magazinul respectiv, dar acesta intrase în faliment, pentru că era în timpul Marii Crize. Nu s-a lăsat însă bătut, a luat cartea de telefoane şi a căutat un alt magazin. Când a ajuns însă acolo, aceasta fiind şi firmă producătoare, au crezut că tata era un negustor de trofee şi i le-a vândut la preţul de fabricaţie. Tata a făcut un profit atât de bun din acea tranzacţie, încât s-a decis să se apuce de acest tip de afacere, povestește Scott Siegel', în interviul publicat de EVZ.
Cum a ajuns compania lui Siegel să producă celebrele statuete?
'Ideea primului trofeu i-a venit tatălui meu participând la un târg, unde asociaţia crescătorilor de porcuşori de guineea avea ca şi trofeu o statuetă reprezentând un iepure, pentru că nimeni nu concepuse până atunci o statuetă care să reprezinte un porcuşor. Tata, văzând această oportunitate, s-a chinuit şi a găsit oameni care au făcut o matriţă pentru a turna astfel de trofee personalizate şi a început să le vândă asociaţiei respective. De atunci s-a decis să facă această afacere şi a deschis prima fabrică în 1950. Fabrica unde suntem acum a fost deschisă în 1960, şi datorită calităţii produselor am devenit din ce în ce mai cunoscuţi. Multi dintre muncitorii care au lucrat la noi erau veniţi din Europa. Tatăl meu, ajutat de aceşti meşteşugari, a dezvoltat această companie şi i-a crescut reputaţia. În anii 70, compania a început să producă premiile Emmy pentru televiziune, iar la începutul anilor ‘80 Academia de Film a venit la noi şi ne-a întrebat dacă putem să fabricăm Oscarurile', a mai povestit Scott Siegel.
Cine este românul care face statuetele de la Oscar?
'Bunicii din partea tatălui meu erau amândoi din România, însă s-au cunoscut şi căsătorit aici în America. Din câte mi s-a spus, bunicul meu fusese morar de meserie în România. A emigrat în America şi s-a stabilit la Chicago încercând să-şi câştige pâinea făcând tâmplărie. Nu i-a prea mers treaba cu tâmplăria şi atunci a intrat în afacerile cu provizii pentru porumbei, reuşind în acest fel să o ducă destul de bine', a mai spus acesta.
În România nu mai are pe nimeni pentru că bunicul său, care era orfan, a râmas fără rude în țară. De asemenea, rudele din partea buncii, și ea româncă, au murit, însă au rămas urmașii lor. Pentru că s-a născut și a crescut pe pământ american, iar în casă nu se vorbea limba română, Scott Siegel nu vorbește românește.
Secretele statuetei de Oscar, bine păzite
Într-o declarație acordată publicației Chicago Sun Times, Scott povestea, mai în glumă, mai în serios, cât de bine este păzit secretul statuetei de Oscar.
'Dorm cu el sub pernă', glumea Siegel, după care a recunoscut că ține totul sub pază strictă în zona de depozitare a companiei. Procesul de manufacturare a celebrelor statuete de Oscar începe pe la finalul lunii ianuarie, cel târziu în primele zile din februarie. iar pentru fiecare galaă Oscar sunt alocate anual între trei și patru săptămâni. Totul pornește de la matriță, continuă cu finisarea produsului și se termină cu poleirea statuetelor. Primul srat este de cupru, al doilea de nichel, urmează argintul și, în cele din urmă, aurul de 24 de karate. Procesul este efectuat numai de către'cei mai de încredere angajați ai noștri'.
Punctul final al operațiunii este asamblarea statuilor pe soclu.
Premiile Oscar 2018 vor fi decernate anul acesta, în noaptea de 4 spre 5 martie, la Los Angeles.
Foto: Northfoto, Libertatea