Peste 100.000 de cazuri de viroze respiratorii, în ultima săptămână, în România. Cum ne putem proteja

.

România a ajuns la aproape 100.000 de viroze respiratorii într-o săptămână. Potrivit Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în ultima săptămână au fost înregistrate peste 95 de mii de infecții respiratorii acute (gripă, viroze sau pneumonii). Cum ne putem proteja.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Se înregistrează o diferență extrem de mare față de aceeași perioadă a anului 2021 când au fost înregistrate jumătate din cazurile de astăzi. Au crescut și cazurile de gripă, peste 1000 înregistrate în ultima săptămână, de la 822.

Infectiile virale afectează, de obicei, tractul respirator superior sau inferior. Deși aceste infectii pot fi clasificate în functie de virusul care le cauzează, acestea sunt, în general, clasificate în funcție de condiția în care sunt implicate (de exemplu răceală, bronșiolită, crup).


Virusurile gripale (de tip A si B) si virusul respirator sincitial sunt doua dintre cele mai frecvente cauze ale infectiilor respiratorii, a caror incidenta creste, de regula, iarna si in lunile de primavara. Ambele virusuri pot duce la simptome precum febra, tuse, cefalee (durere de cap) si stare generala de disconfort

Gripa este o infectie respiratorie virala care cauzeaza febra, coriza, tuse, dureri de cap si stare generala de rau. Mortalitatea este posibila in timpul epidemiilor sezoniere, in special in randul pacientilor cu risc crescut (de exemplu cei care sunt institutionalizat, sufera de insuficienta cardioresporatorie, femeile insarcinate in ultimul trimestru de sarcina, copii foarte mici).

Gripa obisnuita la adulti este caracterizata prin debutul brusc al frisoanelor, febra, tuse si dureri generalizate (in special in zona spatelui si a picioarelor). Durerile de cap sunt accentuate si deseori sunt insotite de fotofobie si dureri retrobulbare.

Citește și: Theo Rose, reacție după ce Carmen Harra a prezis că se va desparte de Anghel Damian: ‘O doamnă numerolog a zis ce a citit ea acolo în…


Citește și: ‘Un sex bun de dimineață și… Monica Tatoiu, dezvăluiri incendiare din tinerețe

Citește și: Cristian Boureanu s-a împăcat cu Monica Tatoiu, după ce a acuzat-o că se amestecă în viața sa privată: „Alege să povestească niște chestii discutate în privat

Simptomele virozelor respiratorii

  • dificultati de respiratie;
  • febra foarte mare (39-40 de grade);
  • febra persistenta care nu cedeaza la antitermice;
  • stari de confuzie;
  • semne de deshidratare (ameteala atunci cand ne ridicam sau urinam mai putin decat este normal);
  • stari de voma.

Cum ne putem proteja de virozele respiratorii

Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja pe noi si pe ceilalti de acesti virusi este oprirea raspandirii lor:

Spalati-va frecvent mainile si mainile copiilor (deoarece copiii nu acorda la fel de multa atentie igienei personale si deoarece sistemul lor imunitar nu este inca deplin dezvoltat, este mai probabil sa se infecteze si sa transmita infectia). Sapunul normal este suficient de bun, nu exista nicio dovada ca sapunurile speciale antibacteriene sau antivirale sunt mai bune. Important este sa spalam mainile bine cu sapun, timp de cel putin 20 de secunde si apoi sa le clatiti sub apa curenta, potrivit sfatulmedicului.ro.


Nu va atingeti fata cu mainile. Este posibil sa va infectati daca va atingeti gura sau nasul cu mainile dupa ce ati atins ceva care germeni.

Nu beti din pahare sau sticle pe care altii le-au folosit


Daca sunteti bolnav, puteti face urmatoarele lucruri pentru a-i proteja pe ceilalti: -Acoperiti-va nasul si gura cand tusiti sau stranutati, de preferinta cu un servetel de hartie, aruncati imediat servetelul. Spalati-va bine mainile dupa ce v-ati suflat nasul.

Evitati sa dati mana cu alte persoane sau sa imbratisati sau sa pupati alte persoan

-Mentinerea unui sistem imunitar puternic – este foarte important sa avem o dieta echilibrata, sa facem sport, sa utilizam suplimente alimentare, la recomandarea medicilor, astfel incat sistemul imunitar sa poata fi sustinut eficient.