Un român a inventat o mască de protecție inteligentă, ce sterilizează aerul. Cum funcționează și de ce este eficientă

.

O mască de protecție inteligentă, echipată cu senzori de temperatură și sistem de filtrare a aerului, al cărei concept a fost realizat de un român, a fost premiată la un concurs de re-imaginare a măștilor de protecție organizat de MIT Media Lab.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

O mască de protecție facială echipată cu un senzor care detectează particulele COVID-19 din zona înconjurătoare, proiectată de un inginer român, a câștigat premiul întâi la un concurs MIT Media Lab.


Masca, botezată Social Mask, se conectează la o aplicație din telefonul mobil pentru a verifica proximitatea purtătorului față de alți utilizatori și să determine posibilitatea unei infecții virale.


Cu un aspect modern, masca poate fi realizată din policarbonat sau polipropilenă, pentru a nu provoca alergii.

Dispozitivul a fost imaginat de un român, Ciprian Burzo. „A conecta masca la telefonul mobil este o opțiune viabilă pentru viitor’, a spus Ciprian.

„Ar trebui să știm cine este infectat în zonă și să primim informații pe telefon despre ce particule detectează biosenzorul în mediul ambiant. Acestea sunt doar câteva funcționalități pe care le va avea masca’, a mai spus Ciprian Burzo.


„O provocare globală precum pandemia necesită soluții globale’

Potrivit proiectului, masca de protecţie se poate construi din
materiale precum policarbonat sau polipropilenă, materiale care nu
produc alergii corpului uman.


„O provocare globală precum pandemia necesită soluții globale’, a declarat David Kong, director al Inițiativei de biotehnologie comunitară a MIT Media Lab și cofondator al platformei CoLab.

Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o trupă de dans.

Citește și:

„Marea conjuncție' de pe 21 decembrie 2020. Ce vom vedea pe cer acum se mai repetă peste 60 de ani!

Ce substanțe toxice extrem de periculoase se găsesc în sticlele de bere și vin


Ce este melatonina și de ce spun specialiștii că ar putea fi un posibil tratament pentru COVID-19

„Suntem încântați să folosim Response Pandemic CoLab pentru a canaliza creativitatea și inovația diferitelor comunități din întreaga lume către abordarea nenumărate provocări cu care ne confruntăm care decurg din pandemie’, a mai precizat David Kong.

Competiția MIT Pandemic Response Lab a avut trei câștigători

„Masca socială’ a lui Burzo, obținerea de PET-uri din plastic de unică folosință aflat în gropile de gunoi din Africa și, ideea de a produce măști de protecție sub forma unor eșarfe, Maskarf, cu biosenzori, filtru de cărbune și altele.