Un nou tratament pentru românii infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică: transfuzia cu plasmă umană hiperimună

.

Ministerul Sănătății anunță că a făcut demersurile necesare pentru ca și în spitalele din România să se poată face tratamentul cu plasmă umană hiperimună pacienților infectați cu noul coronavirus aflați în stare critică.


Ministerul Sănătății informează că a semnat un protocol de donație cu SC Besmax Pharma Distribution SRL pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile).

Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății, citează hotnews.ro.


Și FDA (Agenţia Americană pentru Medicamente) din Statele Unite a aprobat în regim de urgență, în urmă cu o săptămâmă, folosirea plasmei colectate de la supraviețuitorii coronavirusului pentru tratamentul pacienților încă bolnavi cu COVID-19.

Cei care se îmbolnăvesc de infecție și se vindecă dezvoltă anticorpi care îi protejează de alte infecții cauzate de aceiași agenți patogeni în viitor – asta, atât timp cât virusul nu suferă mutații care îl fac de nerecunoscut sistemului imunitar. Anticorpii circulă prin corp în plasmă, partea lichidă a sângelui, explică libertatea.ro.


Aproximativ 55% din sânge este plasmă, pe când restul este format din globule roșii. După ce o persoană devine infectată și se vindecă, imunoglobuline și alte tipuri de anticorpi rămân suspendate în plasmă pentru luni, poate chiar ani în unele cazuri. 

Și China folosește acest tip de tratament

„Aş vrea să le cer acelora care s-au vindecat deja să doneze plasmă. Acţionând astfel, ei vor readuce speranţa în sufletele bolnavilor care sunt încă afectaţi', era apelul autorităților chineze, în februarie.


China National Biotec Group preciza, acum două luni, că bolnavii care au primit transfuzii cu plasmă au beneficiat „de o ameliorare a stării lor de sănătate în 24 de ore'.

„Doar plasma va fi prelevată. Celelalte componente ale sângelui, inclusiv globulele roşii şi plachetele, vor fi restituite donatorilor', spuneau cercetătorii chinezi.