Medicul Radu Crişan, șeful Secţiei I de Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumologie din Iaşi, vorbeşte despre beneficiile igienizării căilor respiratorii cu o soluție simplă, dar eficientă, din apă cu sare.
„Virusul este intracelular, adică, dacă intră pe mucoasă ajunge în celulă. Dacă noi creștem temperatura, avem șanse să-l distrugem. Dar aveți grijă la inhalațiile cu busuioc și mai știu eu ce altceva mai propun unii pentru că vă răniți mucoasa și cresc șansele de a contracta virusul.
Însă, dacă vreţi să vă sterilizaţi căile respiratorii superioare, puteţi să faceţi apă cu sare și asta nu are ce să strice.
Concentraţia este aproximativ egală, sau apropiată cu cea a serului fiziologic. Să fiţi siguri, treaba aceasta se poate realiza aşa: în 300 de ml de apă, apă curată evident, se pune o linguriţă de sare (sare roz de Himalaya, sare de Cacica, orice sare), se face o soluţie cu o concentraţie de aproximativ 1-1,5%, cam aşa, depinde de linguriţă, depinde de cât mai scăpaţi pe lângă.
Cu această soluţie puteţi să vă faceţi toaleta nasului sau puteţi face gargară. Luaţi câte un gât de soluţie şi faceţi gargară cu ea.
Este o metodă excelentă de toaletă, dacă vreţi, naturală, a căilor respiratorii, a gâtului şi a nasului. Dacă această soluție este încălzită, cu atât mai bine, nu faceți cu apă rece!’, a spus medicul pe canalul său de Youtube.
„Sub nici o formă nu luați antibiotice preventiv sau diverse medicamente despre care auziți la televizor, dacă medicul nu vi le-a recomandat. Sunt foarte agresive cu ficatul și nu vă creează nici un scut de protecție.
Singurul scut de protecție pe care vi-l puteți face este reprezentat de dezinfectare și igiena corectă a mâinilor. Făcând lucrul acesta în fiecare zi te distanțezi de posibilitatea de a lua virusul. Poartă mască de protecție (ffp2 sau ffp3), dacă ai simptome sau dacă celălalt are simptome.', susține medicul.