Unii oameni se plâng că nu pot respira cu masca anti-COVID pe nas și gură, chiar dacă înțeleg nevoia de a se proteja pe ei înșiși sau pe cei din jur de o posibilă infectare. Există, însă, o serie de trucuri la care putem apela atunci când simțim că rămânem fără aer, în timp ce purtăm masca pe nas.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
De când a izbucnit pandemia COVID-19, unii oameni simt că trebuie să aleagă între nevoia de a se proteja de virus, purtând mască și nevoia de a respira mai bine. Dar pentru că studiile au demonstrat că masca anti-COVID nu are nicio influență asupra nivelului de oxigen din sânge, de vină ar putea fi psihicul pentru senzația de lipsă de aer sau de amețeală.
Cum poți respira mai bine cu masca anti-COVID
Unora, masca le creează disconfort și mulți oameni acuză senzație de sufocare, greață, ritm cardiac accelerat sau transpirație abundentă. Pe de altă parte, multe persoane suferă de astm, rinită alergică, sinuzită, deviație de sept și masca le îngreunează și mai mult respirația.
Unii specialiști susțin că aceste afecțiuni nu sunt agravate de purtarea unei măști de protecție, chiar dacă oamenii simt asta. Pe de altă parte, masca protejează de potențialii factori alergeni declanșatori – praf, polen, puf etc., dar cu toate aceste date, sunt oameni care se plâng că nu pot respira cu masca pe nas. Poate fi vorba de placebo, de senzația de claustrofobie sau alte dereglări de ordin psihic, care pot fi ameliorate prin terapie.
Senzația de sufocare de la mască, o consecință a anxietății
Da, masca poate avea un impact asupra modului în care respiri, dar nu așa cum probabil ești tentat să crezi.
Mulți dintre noi nu suntem obișnuiți cu masca. Simpla senzație că avem ceva pe față ne poate declanșa stări de anxietate sau disconfort. Respirația, la rândul ei, poate fi influențată de starea noastră psihică.
„E ca și cum ai purta ochelari pentru prima dată. La început e inconfortabil. Dar cu cât practici mai mult, cu atât mai repede te vei obișnui. Același lucru e valabil și în cazul măștii„, spune dr. Christopher Ewing, medic pneumolog, potrivit csid.ro.
Așadar, când suntem anxioși, fără să ne dăm seama, tiparul respirației noastre se modifică.
„De exemplu, aduci când expirăm și asta duce la aburirea ochelarilor, inconștient vom încerca să compensăm acest disconfort prin expirație incompletă, încetinirea ritmului respirator sau hipoventilație', explică medicul.
Citește și: Care sunt persoanele cel mai predispuse la infectarea cu COVID-19. Are legătură cu grupa sanguină!
În această situație, a hipoventilației, nivelul de dioxid de carbon din sânge crește, dar cel de oxigen scade. Iar asta poate duce la somnolență sau la senzația de lipsă de aer, de respirație incompletă și chiar anxietate. E un cerc vicios!
„O altă modificare a tiparului respirației în momentul în care ne punem masca pe față constă în faptul că avem tendința să respirăm prea rapid – termenul medical pentru accelerarea frecvenței respiratorii poartă numele de hiperventilație – și sacadat, ceea ce, într-adevăr, duce la dureri de cap, amețeală, stări de leșin, tulburări de concentrare„, spune dr. Nina Bausek.
Cum poți respira mai bine când porți mască
Una dintre strategii constă în respirația abdominală sau din diafragmă. Respirația diafragmatică are o mulțime de beneficii:
- Încurajează schimbul complet de oxigen
- Reglează bătăile inimii
- Reduce sau stabilizează tensiunea arterială
- Ajută corpul și mintea să facă față stresului, anxietății, depresiei și tulburărilor de stres posttraumatic
- Contribuie la menținerea atenției pe o perioadă mai îndelungată
Citeste si: Cum te tratezi acasă de COVID-19, dacă ai o formă ușoară. Recomandările medicului Virgil Musta
O altă metodă de corectare a respirației presupune practicarea următorului exercițiu de respirație:
- Inspiră pe nas timp de 4 secunde.
- Expiră pe gură timp de 6 secunde.
- Fă o pauză de 2 secunde.
- Repetă exercițiul de cinci ori.
Acest „antrenament’ îți va reseta tiparul respirației și îți va fi mult mai ușor să respiri corect, chiar și cu masca pe față. În plus, s-a demonstrat că exercițiul de mai sus reduce stresul și anxietatea prin activarea sistemul nervos parasimpatic.
Cum să respiri corect pentru a avea plămâni puternici
Respiraţia cu buzele strânse este o tehnică simplă care ajută la
îmbunătăţirea oxigenării ţesuturilor şi contribuie la ventilarea corectă
a plămânilor.
Trebuie doar să inspiri puternic aer pe nas şi apoi să expiri lent pe
gură, cu mişcări controlate. În timp ce expiri, buzele trebuie să fie
întredeschise sau, şi mai bine, uşor strânse, deoarece astfel este
stimulat sistemul nervos vegetativ care induce relaxarea.
Iată cum trebuie făcut acest exerciţiu, în 4 paşi simpli:
- Stai pe scaun, cu umerii relaxaţi.
- Inspiră adânc pe nas timp de 2 secunde.
- Strânge buzele şi expiră lent timp de 5 secunde, ca şi cum ai sufla în lumânările de pe tortul aniversar.
- Repetă exerciţiul zilnic, timp de 10 minute.
Acest exerciţiu optimizează funcţia pulmonară şi creşte rezistenţa la efort, fiind indicat în cazul persoanelor care suferă de astm, emfizem pulmonar, bronşită cronică, dispnee, BPOC sau alte afecţiuni pulmonare care se manifestă prin dificultăţi respiratorii, constricţie toracică, tuse cronică, wheezing (respiraţie şuierătoare) sau producţie excesivă de mucus, potrivit specialiștilor citați de csid.ro.
De asemenea, studiile arată că acest tip de respiraţie contribuie la oxigenarea corectă a plămânilor şi la reducerea în mod natural a tensiunii arteriale.
Citeste si: Astenia de toamnă se face simțită? Ce alimente trebuie să mănânci ca să scapi de oboseală și de insomnie
Ce este respiraţia diafragmatică sau „din stomac’, ideală când purtăm mască
Aşază-te confortabil cu spatele pe podea, pe pat sau pe covor. Poziţionează-te cu picioarele pe podea şi cu genunchii îndoiţi (îndreptaţi în sus). Respiră 1-2 minute concentrat pe zona abdominală. De obicei, această poziţie favorizează respiraţia diafragmatică şi se poate realiza fără efort.
Pune mâinile (una deasupra celeilalte) pe burtă, cu centrul mâinii atingându-ţi ombilicul. Urmăreşte modul în care respiri. Vei observa că burta se va extinde pe măsură ce inhalezi aer şi se retrage în timp ce expiri. Lasă asta să se întâmple natural, nu încerca să forţezi.
Pentru o diafragmă mai puternică şi o respiraţie bună, poţi plasa o
carte (mai voluminoasă) pe abdomen în locul mâinilor. Acest lucru adaugă
greutate şi ajută respiraţia să fie mai pronunţată pe măsură ce
inhalezi, potrivit dictie.ro.
Poţi încerca, de asemenea, să ridici cartea în timp ce inspiri, să o ţii
timp de cinci secunde şi apoi să o cobori lent când expiri tot aerul.
Repetă de 5-6 ori respiraţia pe nas-gură.