Trei persoane infectate cu COVID-19 au murit luni seară, după o pană de oxigen la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. Alți cinci pacienți au fost transportați la alte spitale din Capitală și s-a deschis o anchetă în acest caz.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
O nouă tragedie lovește spitalele din România. Luni seară, trei persoane infectate cu COVID-19 au murit, după o pană de oxigen la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București.
„E o tragedie, un moment dramatic în care vieţi omeneşti au fost pierdute. Prezint condoleanţe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situaţie, fiindcă vinovaţii trebuie identificaţi şi pedepsiţi. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc’, a scris primarul Nicuşor Dan pe una dintre rețelele de socializare.
Erau 8 persoane internate în TIR-ul ATI de la Victor Babeș. Ce s-a întâmplat cu pacienții internaţi în Unitatea Mobilă din cadrul Spitalului Victor Babeş:
– un pacient a fost mutat pe o secţie proprie a spitalului Victor Babeş;
– un pacient a fost mutat la Spitalul ROL 2 (secţia militară a Ana Aslan);
– doi pacienţi au fost mutaţi la Spitalul Bagdasar Arseni;
– un pacient a fost mutat la Spitalul Floreasca;
– trei pacienţi au fost declaraţi decedaţi, în urma intrării în stop cardio respirator, anunţă autorităţile.
„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecţie împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR’, spun oficialii DSU.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creşterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în TIR-ul ATI.
„Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creşterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune. Instalarea şi operaţionalizarea Unităţii se realizează sub coordonarea DSU şi a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalaţiei de oxigen care deserveşte UTIM-ul, monitorizarea acesteia şi operarea unităţii este realizată de echipa tehnică a spitalului’, mai arată autorităţile.
Citește și: Momente grele pentru fiicele lui Gabi Luncă, după moartea artistei: „Ieri am sunat-o din greșeală’
Citește și: Andi Vasluianu, detalii neștiute despre primul divorț: ‘A fost groaznic. Am avut o cădere’
Raed Arafat, primele declarații după tragedie
Premierul Florin Cîţu şi şeful DSU Raed Arafat au susţinut declaraţii de presă la ora 23:00 la Palatul Victoria. Conferința de presă s-a încheiat la scurt timp după miezul nopții.
„La un anumit moment, astăzi, presiunea a crescut peste 6 bari. Ce s-a întâmplat în TIR: ventilatoarele de fabricaţie americană, deci vorbim de ventilatoare de calitate bună, atunci când depăşesc 6 bari intră în sistem de auto-protecţie şi se opresc (…). Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă. Colegii au lucrat imediat pentru a remedia situaţia şi pentru a ventila bolnavii, iar între timp au fost trimise şi ambulanţe pentru a prelua pacienţii. Un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele era în curtea spitalului, dar nu a dorit să între în TIR şi să ajute pentru că erau pacienţi COVID. A preferat să rămână afară chiar dacă i s-au oferit materiale de protecţie’, a declarat Raed Arafat.
Dosar pentru ucidere din culpă, după tragedia de la Victor Babeș
Poliția și Procuratura au deschis un dosar pentru ucidere din culpă după ce trei pacienți au murit în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Au fost audiați deja și managerul spitalului, dr. Simin-Aysel Florescu, și unul dintre medici.
Un reprezentant al firmei se afla chiar în curtea spitalului, când s-a defectat unitatea mobilă, însă a refuzat să intre în TIR-ul ATI, de teamă că s-ar putea infecta cu COVID-19, deși cadrele medicale i-au pus la dispoziție costum de protecție.
„Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecţie împotriva COVID-19′, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
FOTO: Vlad Chirea – Libertatea