Trecerea la ora de vară și efectele resimțite de organism. Ce se întâmplă cu persoanele în vârstă, depresive sau anxioase

.

Trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, mai exact în noaptea de 28 spre 29 martie, în acest an. Ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 devine ora 4:00. Ceea ce înseamnă că dormim mai puțin cu o oră. Însă, acesta nu este singurul efect negativ care vine la pachet cu schimbarea orei. Iată ce alte efecte se mai resimt!


Duminică va fi cea mai scurtă zi din an. Mulți ar spune că o oră mai puțin de somn nu poate avea un impact atât de mare asupra organismului. Specialiștii, însă, sunt de altă părere, și anume că oamenii ar avea nevoie de nu mai puțin de o săptămână pentru a se adapta la ora de vară.

În plus, persoanele care se mai confruntă și cu anumite probleme de sănătate ar putea resimți efectele mai serios. De exemplu, persoanele în vârstă, cele anxioase sau care suferă de depresie ar putea simți un disconfort crescut în urma modificării, potrivit cotidianul.md.


Efectele negative ale trecerii la ora de vară

Studiile arată că odată cu trecerea la ora de vară crește rata apariției atacurilor de cord cu până la 5% în prima săptămână, crește rata sinuciderilor și ar avea loc mai multe accidente de mașină din pricina oboselii. Oboseală pentru că, odată cu tranziția, se reduce și calitatea somnului.

De asemenea, mai pot surveni dureri de cap, pentru că ritmul circadian nu mai este așa cum ar trebui, iar organismul sesizează diferența, chiar dacă vorbim doar despre o oră, potrivit livescience.com.

Psiholog: „Eliminarea acestei ore de somn ridică pragul de stres al fiecăruia

„Deși cu toții știm că există o adaptabiliate din punct de vedere fizic și psihic, sunt foarte multe probleme care pot să apară, pentru că fiecare are un ritm al activităților, a tot ce face într-o zi.

Diminuarea somnului cu o oră, sunt foarte multe studii efectuate și cercetării la diferite universități, care atestă faptul că starea de oboseală, eliminarea acestei ore de somn ridică pragul de stres al fiecăruia. Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, această stare de oboseală care nu este deloc trăită sau plăcut resimțită de aproape nimeni.


Există și un risc al acidentelor, în prima și a două săptămâna, de muncă, un risc mai mare al accientelor de circulație, toate confirmă, studiile făcut de cercetători de la universități diferite, din această eliminare acestei ore, din această trecere.

Ea nu are atât de multe, nu se găsesc efectele benefice, cel puțin din punct de vedere medical deși sunt și păreri de cealaltă parte care susțin adaptabilitatea’, susține psihologul Mihaela Săhlean, potrivit digi24.ro.

Sursa foto: pexels, pixabay