După data de 15 mai, va începe relaxarea și, încet-încet, lucrurile vor reintra în normal. Sezonul călduros va pune însă noi probleme, odată cu deschiderea ștrandurilor. Iată ce spune dr. Alexandru Rafila despre pericolul infectării cu noul coronavirus la piscină!
Chiar dacă, deocamdată, sunt încă în vigoare regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii va deveni obligatorie, e doar o chestiune de timp până ce vor începe să se deschidă cafenelele, teatrele, dar și piscinele și ștrandurile.
Și cum, deocamdată, problema vacanțelor peste hotare este încă sub semnul întrebării, în momentul în care se vor deschide parcurile și ștrandurile, acestea vor fi luate cu asalt, în special în momentul în care vremea va deveni caniculară.
Există posibilitatea contaminării
Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății si președinte al Societății Române de Microbiologie, avertizează că mersul la piscină, odată ce acest lucru va deveni posibil, reprezintă totuși un risc ce nu poate fi ignorat.
„Dacă sunt prea multe persoane în piscină și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că, atunci când înoți, mai sunt secreții, mai și expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.
Sporturile în echipă vor putea fi reluate
Medicul Alexandru Rafila a precizat, de asemenea, că și sporturile în echipă vor putea fi reluate, însă vor exista anumite condiții, inclusiv în privința cantonamenterlor.
„Sporturile în echipă vor putea și ele să fie reluate, în anumite condiții, inclusiv cantonamentele. Dacă echipele stau în cantonament două săptămâni și au un meci ulterior, înseamnă că niciun sportiv nu este bolnav, pentru că cele două săptămâni sunt ca un soi de carantină.
O să fie mai greu să aduci spectatorii, iar sporturile de echipa fără spectatori sunt un surogat care probabil nu va avea succes pe termen lung și probabil că trebuie găsită și aici o soluție. În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian”, a adăugatat Rafila pentru sursa citată.
Cum să purtăm masca în mod corect
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a vorbit și despre importanța igienizării și purtarea în mod corect a măștii, care, altfel, se dovedește inutilă.
„Dacă o păstrăm un timp limitat, de exemplu până se umezeşte, dacă nu punem mâna pe partea frontală a măştii, dacă ea acoperă foarte bine tot timpul gura, atunci, într-adevăr, este un factor de protecţie. Dacă o purtăm doar aşa, de decor, şi nu întruneşte aceste condiţii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agăţare a măştii pe faţă nu este o barieră eficientă.
Şi, în plus, în afară de mască, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte şi igiena mâinilor pe de altă parte trebuie neapărat să însoţească purtarea măştii, nu este vorba doar de o singură măsură, ci de un ansamblu de măsuri şi ele trebuie luate în permanenţă împreună”, a declarat medicul Alexandru Rafila la Digi 24.