Totul despre șorici. Beneficii și efecte negative: cine nu are voie să-l consume

.

Șoriciul este, în acest moment, vedeta sezonului. Se apropie Sărbătorile și acest produs de origine animală este nelipsit de pe mesele românilor, fie tronând în sarmale și alte preparate, fie consumat ca atare. Chiar dacă nu conține foarte multe grăsimi rele, șoriciul constituie însă un pericol pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Se apropie Crăciunul și Revelionul, iar mesele românilor vor fi pline de bucate care mai de care mai hipercalorice – printre ele și șoriciul. Paradoxal, acest produs de origine alnimală, chiar dacă are un aport caloric destul de crescut și este bogat în grăsimi, are totuși mai puţine grăsimi decât se găsesc, de exemplu, într-o o porţie de chipsuri de cartofi, care conțin și carbohidrați.


Desigur, nu trebuie ignorată nici cantitatea de sodiu care se găsește în șorici, deoarece acesta este conservat de obicei cu sare. În situația unui ocnsum rațional însă, șoriciul nu ar trebui să pună probleme.

Șoriciul – calorii, grăsimi și proteine

Cum de Sărbători nimeni nu se poate abține de la bunătățile de sezon, dacă aveți de gâns să consumați șorici, ar fi bine să vă limitați la o porție decentă și, nu în ultimul rând, să răzuiți partea cu slănină de pe spate, care conține multe grăsimi. O porție de șorici de doar 100 de grame conține 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 mg de potasiu, notează csid.ro.


Drept urmare, dacă aveți de gând să consumați 100 de grame de șorici la masa de Sărbători, ar fi cazul să vă opriți aici, deoarece aportul caloric este similar cu al unei ciocolate de aceeași cantitate, adică aproximativ 500-550 kcal. Dacă totuși nu vă puteți abține, poate ar fi bine să nu-l asociați cu alte alimente, consumând șoriciul între mese, pe post de gustare. Dat fiind că este extrem de sățios, veți putea astfel să limitați cantitatea de mâncare de la următoarea masă.


Beneficiile șoriciului

Consumat cu moderație, de preferință între mese, așa cum aminteam mai sus, șoriciul are și niște beneficii incontestabile, deoarece nu doar că ține de foame, dar ne oferă și multă energie. În plus, șoriciul conţine grăsimi nesaturate, mai ales acid oleic, care se găseşte şi în uleiul de măsline, grăsimi benefice pentru sănătatea inimii. 


Un alt avantaj este faptul că, neconținând carbohidrați, șoriciul poate fi consumat și de persoanele care suferă de diabet, deoarece nu influențează nivelul glicemiei.

Fiind ţesut conjunctiv, șoriciul este bogat în colagen, proteină ce ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor, deci poate fi consumat și de către persoanele cu probleme articulare.

Mai mult, sodiul conținut în șorici este esențial Sodiul conţinut de şoriciul de porc este esenţial pentru funcția cerebrală, pentru reglarea absorbției glucozei, dar şi pentru prevenirea retenţiei de apă din organism. Totuși, este bine ca persoanele care au tensiunea arterială crescută să consume cantităţi reduse de şorici.


Citește și: Cum l-a anunțat Flavia Mihășan pe soțul ei că este însărcinată a doua oară: „A fost ca în dimineața de Crăciun!' Ce spune despre nuntă / EXCLUSIV

Citește și: Cu ce se ocupă acum Dragoș Moștenescu, celebrul Costel din „La bloc', la Londra. A fost obligat să se reprofileze, din cauza pandemiei COVID-19

Citește și: În ce relații sunt Marina Almășan și Victor Socaciu, la 8 ani de la divorț, după acuzații reciproce de infidelitate: „Mi-am jurat că…'


Citește și: Unde vor locui Melania și Donald Trump, după ce se mută de la Casa Albă: „Ea vrea doar să plece acasă!’

Cine nu trebuie să consume șorici

Chiar dacă o porție de șorici este greu de refuzat, persoanele hipertensive, dar și cele care au colesterolul mărit ar trebui să evite consumul acestui produs, din cauza numărului mare de grăsimi saturate pe care le conține.

De asemenea, șoriciul le este contraindicat și celor care suferă de probleme hepatice, biliare sau pancreatice, deoarece este greu digerabil. Prin urmare, persoanele care nu produc suficient acid gastric şi enzime pancreatice trebuie să evite consumul de şorici. altfel, pot apărea crampe stomacale, constipaţie şi senzaţie de vomă.


Mai mult, dat fiind că șoriciul din comerț conține un aditiv de gust – glutamatul monosodic – cu nenumărate efecte adverse, cum ar fi dureri de cap, indigestie, afecțiuni hepatice și creștere în greutate, dacă e consumat pe termen mai lung, ar fi bine să verificați înainte sursa de proveniență, dar și conținutul.

În concluzie, consumat cu moderație, șoriciul este un deliciu, în special dacă nu aveți problemele de sănătate despre care am menționat mai sus.