Simptomele care îți arată că ai alergie la căpșuni sau alte alimente

 Borcilă Andreea
.

Simptomele care îți arată că ai alergie la căpșuni sau alte alimente. Atunci când suferi de alergie la anumite alimente, imediat organismul reacționează. Asta poate însemna că ți se umflă limba, buzele, gâtul sau fața ori poți avea stări de mâncărime, strănut persistent sau înroșirea ochilor. Dacă nu sunt ținute sub control, pot exista și consecințe grave, cum ar fi pierderea conștienței, starea de leșin sau șoc anafilactic. 

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

În lume, datele statistice sugerează că aproape 8% dintre copiii cu vârsta sub trei ani suferă de alergie alimentară. La adulți, numărul este în creștere. Totodată există o listă largă de alimente care pot duce la alergie alimentară și care pot fi nocive pentru persoana alergică, cum ar fi: cerealele care conțin gluten, lactatele, nucile, muștarul, țelina, ouăle, soia, crustaceele, peștele, fructele de mare, anumite fructe, printre care căpșuni, kiwi, piersici, roșii, citrice. 

Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău după ce ai slăbit 5 kilograme

Citește și: Cum te ajută dieta omului sărac să slăbești pe termen scurt. Mihaela Bilic:„Veți pierde 30 de kilograme în șase luni' 

Citește și: Top 10 alimente de evitat în sarcină.Ce nu trebuie să consume femeile gravide

Citește și: Cum poți să arzi mai multe calorii.Guma de mestecat este soluția 

Simptomele care îți arată că ai alergie la căpșuni sau alte alimente

Simptomele alergiilor alimentare pot apărea într-un interval relativ scurt, de la câteva minute până la câteva ore de la ingerarea unui aliment care conţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare. Aceste manifestări pot fi uşoare, severe sau, uneori, chiar fatale, potrivit CSID.ro. Cele mai comune simptome ale alergiilor alimentare, care apar atât la copii, cât și la adulți sunt: umflarea limbii, buzelor, gâtului, feței, eczeme, urticarie, dificultăți de respirație, diaree, nas înfundat, tuse seacă, strănut continuu, ochi înroșiți, stări de greață, vărsături, amețeală, senzație de leșin, prurit, dureri abdominale, învinețirea buzelor și a extremităților, puls accelerat, pierderea conștienței. 

Ce se întâmplă în cazuri severe 

În cazurile severe, alergiile alimentare pot duce la şoc anafilactic, fiind nevoie urgent de asistență medicală, mai precizează sursa citată. În lipsa tratamentului, anafilaxia duce la constricţia căilor respiratorii şi scăderea bruscă a tensiunii, urmată de infarct. În astfel de situaţii, intervenţia medicală trebuie să fie foarte promptă şi constă în injectarea de epinefrină.

Diferența dintre intoleranță și alergie la alimente 

  • Alergia alimentară apare atunci când sistemul imunitar reacționează la un aliment inofensiv.
  • Intoleranța alimentară apare atunci când organismul are o reacție chimică la consumul unui anumit aliment sau băutură. 
  • Simptomele alergiei sau intoleranței alimentare ușoare până la moderate pot fi uneori similare, dar intoleranța alimentară nu implică sistemul imunitar și nu provoacă reacții alergice severe (anafilaxie).
  • Învață să citești etichetele alimentelor pentru a evita alimentele care provoacă reacții alergice.

Sursă foto: Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton