Sfinții Mihail și Gavriil, "călăuzele sufletelor spre Rai". Tradiții și obiceiuri pentru 8 noiembrie

.

Creştinii îi sărbătoresc pe 8 noiembrie 2020 pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

În 8 noiembrie este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar şi a cetelor îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.


Astfel, Arhanghelul Mihail este conducătorul oştilor cereşti-îngereşti, iar Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i dea vestea că îl va naşte pe Mântuitorul Iisus şi tot el a dus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.


Această sărbătoare datează din secolul V, începând cu simpla aniversare a sfințirii bisericii Sfântului Arhanghel Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, această sărbătoare a ajuns să fie închinată tuturor Sfinților Îngeri. 

Cei șapte îngeri sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, scurtă istorie

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat, în comparaţie cu Arhanghelul Gavril. El poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este dat să mai trăiască. De multe ori, este înâlnit alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu, asemănător Sfântului Haralambie, potrivit News.ro.


Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, tradiții


În trecut, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora’. În credinţa populară, Arhanghelii asistă şi la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.

La munte, unde Arhanghelii sunt şi patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită turta arieţilor’ (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), pe care o aruncau în dimineata zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Se credea că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.


În calendarul popular, Sfinţii Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

Obiceiul este ca, de Sfinţii
Mihail şi Gavril, să se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi
pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în
împrejurări năprasnice.

De asemenea, în ziua Sfinţilor Arhangheli
Mihail şi Gavril – despre care se crede că iau sufletele oamenilor când
mor – se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.


Conform
credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli
Mihail şi Gavril nu se lucrează, întrucât cine nesocoteşte această
regulă se va chinui înainte de moarte.

Ziua de 8 noiembrie este considerată Vara Arhanghelilor’, iar pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase, numite popular Vara iernii’.

În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc Moşii de Arhangheli’.


Cine sunt cei șapte îngeri

Mihail se traduce prin puterea lui Dumnezeu’. Acesta este voievodul oștilor cerești și primul dintre Sfinții Arhangheli, purtând sabia de foc și având rolul de a păzi legea lui Dumnezeu și de a-i birui pe toți cei care nu ascultă de acesta. De asemenea, este cel care a împiedicat îngerii să mai cadă din ceruri, cel care a apărat trupul lui Moise și care a dat cele zece pedepse pentru poporul Faraonului. Se spune că la sfârșitul veacului îi va învia pe morți și va aduna toate neamurile la judecată, potrivit historia.ro


Gavril se traduce prin bărbat-Dumnezeu’, fiind arhanghelul bunei vestiri. Acesta nu poartă sabie de foc, ci crinul neîntinatei bucurii. A fost primul care a rostit numele lui Iisus, cel care a trimis taina cea mare a întrupării Domnului, vestea zămislirii, cât și a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul. 

Rafail este tămăduitorul neputințelor omenești. 

Uriil este luminatorul celor întunecați. 

Salatiil este rugătorul neamului omenesc. 

Gudiil este slăvitorul lui Dumnezeu și întăritorul celor ce fac fapte bune. 


Varahiil este aducătorul de binecuvântare dumnezeiască pe pământ. 

Cum să te rogi la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngereşti.

Ești voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea!

Sfinților Arhangheli, rugați-vă pentru noi!

Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi
de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de
Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă
de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de
cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Sfânt Arhanghel Gabriel, Înger al Încarnării, deschide-ne urechile spre avertismentele blânde şi chemările calde ale Domnului! Te conjurăm să fii mereu înaintea noastră, ca să înţelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu, ca să Îl servim mai bine şi să ne supunem mai bine Voinţei Lui și ca să îndeplinim mai bine ceea ce El aşteaptă de la noi. Ajută-ne să rămânem trezi pentru ca atunci când Domnul va veni să nu ne găsească adormiţi! Amin!’

Arsenie Boca, cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești de Sf Mihail și Gavril

„Doamne, Tu ești mare, Tu eşti Dumnezeu, Tu eşti Tatăl. Pe Tine te rugăm, prin mijlocirea Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail să ne eliberezi de tot răul care ne-a robit de neliniste, de tristeţe şi de obsesii. Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de ură, de desfrânare şi de invidie! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de gelozie, de mânie şi de frică!

Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de gândul sinuciderii ori al avortului! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de orice formă de destrăbălare! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de farmece şi de vrăjitorie! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de destrămarea familiei şi de orice rău ascuns! Te rugăm, izbăveşte-ne, Doamne, de toate relele acestei lumi! Tu, Doamne, care ai spus «Pacea Mea o las Vouă, pacea Mea o dau vouă!», dăruieşte-ne prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria elibararea de orice formă a răului și bucuria veşnică, întru împărăţia Ta! Amin!’

Citește și:

Ce nu știați despre Arsenie Boca, „doctorul sufletelor’. Minunile de la mormântul părintelui, de la Mănăstirea Prislop

Arsenie Boca, Părintele Ardealului, a știut că moare pe 28 noiembrie 1989. Minunile de la înmormântarea sa, la Mănăstirea Prislop

Biserica Sfântul Ciprian, locul în care scapi de farmece și blesteme. Acatistul Sfântului Ciprian

Citeşte şi: Ce sunt îngerii. Curiozități despre îngeri