Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare. Sentințele finale în Dosarul Colectiv

.

Astăzi s-au aflat sentințele finale în Dosarul Colectiv. Acestea au fost pronunțate joi, 12 mai, de judecătorii Curții de Apel București, după patru amânări. Cristian Popescu Piedone Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare, adică jumătate față de pedeapsa din prima instanță. De asemenea, el a primit interdicția de a ocupa orice funcție publică timp de 5 ani.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Joi, 12 mai 2022, judecătorii Curții de Apel București au pronunțat sentințele finale în Dosarul Colectiv, după patru amânări. Astfel, actualul primar al sectorului 5 București, Popescu Piedone, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare. În plus, acesta a primit interdicția de a ocupa orice funcție publică vreme de 5 ani, scrie libertatea.ro.

UPDATE. Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv, dosar. Dosarul a fost închis la aproape șapte ani de la tragedia în care au murit 65 de oameni. De asemenea, Judecătorii Curții de Apel București au hotărât și condamnarea patronilor clubului Colectiv la 6 ani, 8 ani și 11 ani de închisoare cu executare. Astfel, Alin George Anastasescu, unul dintre ei, a primit cea mai mare pedeapsă din dosar 11 ani și 8 luni de închisoare.


UPDATE ORA 15:00. Piedone a stat de vorbă cu jurnaliștii în fața locuinței. Într-o declarație de presă, acesta a susținut că se duce să se predea și că „și-a făcut bagajul’.

„Mă duc singur. Nu am nevoie de circ’, a transmis Piedone.

De asemenea, Piedone a susținut că merge să se predea cu demnitate, onoare și respect, dacă justiția a considerat astfel.

„Dacă aş putea să înviu cele 64 de victime, nu aş ezita. Sunt alţii care stau ascunşi în spatele paravanelor. Mă duc cu demnitate, onoare şi respect, dacă justiţia a considerat asta’, a adăugat el.

La scurt timp după ce s-a anunțat sentința, Cristian Popescu Piedone a postat un mesaj pe contul lui de Facebook. În cadrul acestuia, el a afirmat din nou că se consideră nevinovat: „M-au luat nevinovat. Ca pe un câine m-au chinuit și m-au tăvălit șase ani și jumătate!’

Sentințele finale în Dosarul Colectiv

În primă instanță, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare de executare, dar magistrații Curții de Apel au hotărât să scadă pedeapsa la 4 ani de închisoare cu executare, după ce, în timpul procesului, au eliminat forma agravantă a infracțiunii de abuz în serviciu de care acesta era acuzat.


Pe 4 octombrie 2015, atunci când clubul Colectiv a luat foc, Cristian Popescu Piedon era primar al sectorului 4 al Capitalei. În urma incendiului devastator, 65 de oamni au murit, iar sute de persoane au fost rănite. A fost una dintre cele mai mari tragedii din România.

Cristian Popescu Piedone a fost acuzat inițial și condamnat în primă instanță de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Însă, ulterior la apel, judecătorii au hotărât decis să-i schimbe încadrarea în abuz în serviciu, fără consecințe deosebit de grave.


De la terminarea procesului, de pe data de 21 decembrie, cei doi au amânat de patru ori pronunțarea în acest dosar. Astăzi, 12 mai 2022, era a cincea dată stabilită pentru ca ei să anunțe hotărârea finală.

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare

● Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 4 ani de închisoare

● Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: achitată


● Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: în curs de achitată

● Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: achitată

● Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare

● Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 6 ani și 4 luni de închisoare

● Costin Mincu, patron Colectiv: 8 ani de închisoare

● Viorel Zaharia, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare

● Marian Moise, pirotehnist: 6 ani și 10 luni de închisoare


● Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: încetează procesul

● Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 2 ani și 6 luni cu suspendare

● Antonina Radu, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare

● George-Petrică Matei, pompier ISUBIF: 8 ani și 8 luni de închisoare

DNA a cerut pedepse maxime pentru Piedone

Conform sursei menționate anterior, la pledoariile finale din decembrie 2021, DNA le-a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București să dea pedepse maxime pentru Piedone, angajatele Primăriei Sectorului 4 și pompierii de la ISUBIF.


„Inculpatul (Piedone) a jonglat cu nerespectarea legii, iar instanța de fond a fost prea blândă. Atitudinea sa a fost sfidătoare, este departe de noțiunea de solemnitate a funcţiei. E cunoscut cu antecedente penale și a continuat să încalce legea’, a menționat procurorul de ședință în sala de judecată.

Procurorul de ședință al DNA a spus că „Nu este posibil ca unui privat să i se aplice o pedeapsă mai mare decât unui funcționar al statului. Privații au funcționat pentru că funcționarii publici au permis asta cu bună-știință’.


De ce e acuzat Piedone

Cristian Popescu Piedone, actualul primar al sectorului 5 al Capitalei, e acuzat că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul respectiv nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

În ceea ce privește verdictul final în dosarul Colectiv, acesta era aşteptat în vara lui 2021. Însă atunci, în prima zi programată pentru dezbaterile finale – 14 iunie 2021, judecătoarea Adina Dumitrache a transmis că e nevoie de un complet de divergenţă, întrucât aceasta și judecătorul Andrei Iugan au opinii „definitiv ireconciliabile’ în privinţa schimbării încadrării juridice a faptelor de care sunt acuzaţi funcţionarii publici, mai scrie sursa citată.

Ulterior, celor doi judecători li s-a alăturat magistratul Carmen Găină. Astfel, completul de divergenţă format prin includerea ei a hotărât, pe 3 noiembrie 2021, ca de pe lista acuzaţiilor aduse lui Piedone şi celorlalţi funcţionari publici inculpaţi în dosarul Colectiv să fie eliminat art. 309 din Codul Penal (care prevede că, pentru faptele ce au produs consecințe deosebit de grave, limitele pedepsei se majorează cu jumătate).

Sentințele finale în dosarul Colectiv, pronunțate după patru amânări

Apoi, procesul a fost reluat, iar pe data de 21 decembrie 2021, la încheierea dezbaterilor, instanța a transmis că va pronunţa decizia definitivă pe 3 ianuarie anul acesta. Acesta a fost însă amânat pentru data de 3 martie 2022, apoi pentru 15 aprilie și pe urmă pentru 3 mai.

Potrivit Codului de Procedură Penală, momentul pronunțării poate fi amânat succesiv, într-un termen de maximum 60 de zile, iar „în cazuri temeinic justificate’, nu mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor. Însă, Legea nu prevede pedepse pentru judecătorii care nu respectă intervalele de 60, respectiv 120 zile.

65 de oameni au murit după incendiul de la clubul Colectiv, iar sute de persoane au fost rănite

● 65 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă, în urma incendiului produs, în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Capitală.

● Când a fost trimis în instanță de Parchetul General și DNA, dosarul Colectiv avea 52 de volume.

● Au trecut 6 ani de când Piedone a fost trimis în judecată de DNA.

● 5 judecători au fost repartizaţi în procesul Colectiv, după ce dosarul a trecut de camera preliminară: doi la Tribunalul Bucureşti şi trei la Curtea de Apel Bucureşti. 

● Peste 112 ani de închisoare au primit împreună, pe fond, cei 12 inculpați din dosarul Colectiv.

● 50 de milioane de euro sunt daunele pe care inculpații ar trebui să le plătească, potrivit deciziei Tribunalului București. 

● 19 săptămâni au trecut de când Curtea de Apel București deliberează, pentru a pronunța verdictul final din acest dosar. 

Sursă foto: Hepta