Secretele pentru cele mai bune murături, gogonele sau castraveți, în saramură

 Dumba Gabriela
.

Secretele pentru cele mai bune murături în saramură (gogonele murate sau castraveți murați), care nu se înmoaie niciodată, constă nu în alcalinitatea apei sau puritatea sării, ci în alte ingrediente folosite de gospodinele pricepute.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Despre murăturile în saramură se spune că sunt o farmacie la borcan pentru că legumele astfel conservate pentru iarnă își păstrează vitaminele și, implicit, proprietățile vindecătoare.

Prima leguma bagata la murat a fost castravetele, cu vreo doua mii de ani inainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima data. Se spune ca regina Egiptului, Cleopatra, isi pastra tineretea si frumusetea pentru ca era o mare consumatoare de muraturi, potrivit authenticmagazin.com. Iar Napoleon si-ar fi ajutat soldatii sa se mentina in putere tot cu ajutorul catravetilor murati.

Secretul saramurii perfecte pentru murături

În saramura pentru murături se pot adăuga orice condimente îți plac, însă nu uita de: usturoi, boabe de muștar, foi de dafin și piper negru boabe. Hreanul, mărarul, țelina (frunze și rădăcini) și frunzele de vișin sunt alți conservanți care dau aroma potrivită murăturilor.

Citește și: Ghiveci călugăresc. Rețeta originală, ideală pentru toamnă

În același timp, pentru saramura perfectă de murături este indicat să folosești sarea grunjoasă pentru ca murăturile să se păstreze tari și să nu se înmoaie peste iarnă. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este raportul de sare versus apă. Pentru orice saramură bună reține: la un litru de apă adaugă o lingură (rasă) de sare, potrivit untdelemndelabunica.ro.

Cum se face saramura perfectă pentru murături

Pentru o saramură perfectă de murături, fierbe cantitatea dorită de apă cu sare, până dă în două-trei clocote și apoi lasă-o să se răcească cam 10 minute. Toarnă saramura fierbinte peste legumele sau fructele așezate în borcane. Pune înainte vârful unui cuțit sau coada de la o furculiță sub borcane când torni saramura fierbinte, ca să nu se spargă.

După ce ai umplut borcanele cu saramură, închide-le bine, întoarce-le invers și acoperă-le cu prosoape. Lasă-le așa pe tot parcusul nopții, pentru a se steriliza la rece.

Rețetă pentru gogonele / castraveți în saramură

Gogonelele murate în saramură sau castraveții în saramură sunt printre cele mai îndrăgite murături pe mesele românilor. Și chiar dacă poate părea floare la ureche să prepari murăturile perfecte, ei bine nu este chiar așa!

Citește și: Supă cremă de dovleac. Rețeta ideală pentru toamnă

Ingrediente pentru murături în saramură

  • 2,5 kilograme gogonele (castraveți),
  • 2 morcovi,
  • 1 mâna flori de conopida,
  • 4 linguri de sare grunjoasa,
  • 1 tulpina hrean,
  • 1/2 tulpina marar uscat,
  • frunze de telina,
  • 4 foi de dafin,
  • 8 catei de usturoi,
  • 1 lingura boabe de piper,
  • 1 lingura boabe de mustar.

Cum se prepară murăturile în saramură

Cel mai important: borcanele în care se pun gogonelele sau castraveții trebuie sterilizare. Ulterior, se spală legumele și se aruncă întotdeauna cele care sunt stricate. Se curata morcovii si usturoiul, se taie morcovii rondele, se curata hreanul si se taie in patru pe lungime.

Intre timp, se pun 3 litri de apa si 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat in clocot si se lasa deoparte, potrivit authenticmagazin.com.

Se asaza pe fundul borcanului un strat de tulpini de marar rupte, impreuna cu frunze de telina. Apoi, se aseaza gogonele intercalate cu flori de conopida si rondele de morcovi. Se toarna boabele de mustar si cele de piper printre gogonele, se adauga frunzele de dafin si restul de tulpini de marar si telina. La final, se toarna saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele in care au fost puse gogonelele la murat se sigileaza bine cu un capac sau cu o folie de celofan. Gogonelele murate pentru iarna se depoziteaza intr-un loc intunecos si racoros.

Îți recomandăm câteva idei de conserve pentru iarna

Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton