Românii care se întorc din Grecia sau Bulgaria NU vor mai sta 14 zile în izolare după vacanță. Alexandru Rafila: „E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară”

.

Veste bună pentru românii care vor să meargă în vacanţă în Grecia sau Bulgaria în acest an. Izolarea de 14 zile post vacanță nu mai este obligatorie, anunță Guvernul. Pe de altă parte, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie susține că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Premierul Ludovic Orban a comunicat în ședința BEx PNL că în aceste zile se lucrează la un pachet de măsuri care să fie aplicate după data de 15 iunie şi care să le permită celor care vor să se bucure de soare pe plajele elene sau de o excursie în ţara vecină să revină în România fără condiţia de a intra în izolare pentru 14 zile.


Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru
Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din cele două ţări pentru
vedea dacă acestea rămân sub coeficientul de risc privind infectarea cu
noul coronavirus, adică sub pragul de 4 sau 5.

Decizia vine după revizuirea evaluării epidemiologice realizază de România la începutul lunii aprilie. De atunci şi până acum, însă, epidemia de coronavirus a cunoscut o stagnare sau chiar o scădere în cele două state europene, informează Digi24.ro.


La ora actuală în Grecia au fost raportate 2.937 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care 179 de morţi, iar în Bulgaria erau 2.538 de astfel de cazuri şi 144 de decese.

La rândul său, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat miercuri dimineață la Digi24 că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE, dar că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele’. El a mai spus că scăderea cazurilor de infectări nu înseamnă automat și renunțarea la măsurile de protecție.

„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare’, a subliniat el.


El a spus însă că acest lucru depinde și de vigilența oamenilor: „Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală’.

În ceea ce privește opțiunea de petrecere a vacanțelor în Bulgaria și Grecia, Alexandru Rafila a spus că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele’, deși cele două țări au o incidență mai mică a infecției decât România.

„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice’, a subliniat el.